
Ce să mănânci când e sezon de alergii
Alergiile ocupă locul 6 în topul celor mai frecvente boli ale planetei. Organizația Mondială a Sănătății a clasificat rinita alergică și sinuzita ca fiind unele dintre cele mai mari probleme respiratorii pe plan mondial. Nu avem statistici la fel de clare în România, însă, la câți copii ajung la mine în consultații cu reacții alergice evidente, mă tem că și noi stăm la fel de rău.
Ce înseamnă alergii sezoniere?
Înseamnă că există anumite momente în an când oamenii manifestă preponderent reacții alergice, iarna fiind sezonul cu cele mai puține alergii. De ce? Pentru că, iarna, copacii, iarba, florile „dorm”, ca să folosesc un cuvânt blând, iar polenul nu mai circulă precum în restul anotimpurilor. Cel mai adesea, părinții folosesc antihistaminice din farmacii la copii când apar simptomele: adică mucișori apoși transparenți, strănut, ochii congestionați, mâncărime în nas și în cerul gurii, uneori chiar și dificultăți în respirație. Doar că există și câteva modificări ale stilului de a mânca, astfel încât să nu ne mai afecteze alergiile atât de mult. Adăugând unele alimente în dieta zilnică, o să vedeți cum se ameliorează, până la dispariție, simptome precum nasul care curge sau ochișorii care mănâncă și ustură. De la a scădea inflamația până la a ajuta sistemul imunitar, vă ofer în continuare recomandări despre ce alegeri alimentare să faceți astfel încât să fie bucurie, nu alergie.
Ce alimente liniștesc alergiile?
Ghimbir
Cele mai multe reacții alergice apar din cauză că se umflă și se irită mucoasa nazală, mucoasa olfactivă și mucoasa faringelui. Ghimbirul este cunoscut că reduce aceste simptome în mod natural. De mii de ani, această rădăcină e folosită de multe popoare pentru greață, amețeli, digestie, dureri de articulații și orice altă problemă care presupune inflamație. S-au dovedit aceleași efecte benefice indiferent dacă a fost folosit proaspăt, uscat, fulgi sau în alimente preparate termic, inclusiv dacă a fost pus în ceai sau băuturi.
Polen
Cum polen, Crina? Alergici la polen și mâncăm polen?!
Da, asta e marea descoperire! Polenul nu este mâncare doar pentru albine, ci și pentru oameni! Acest amestec de enzime, nectar, miere, polen de flori și ceară este foarte des folosit – de către cine cunoaște proprietățile lui extraordinare – ca remediu fix pentru alergia la polen! Cercetările au arătat că polenul se manifestă în corpul uman ca antiinflamator, antifungic, antimicrobian, inhibator al celulelor care eliberează histamina.
Contrar a ceea ce am gândi, când avem o alergie la polen, ar fi bine să căutăm pe lângă casă, sau în zona în care ne aflăm când se manifestă simptomele alergice, un apicultor care să aibă miere de la albine ce culeg polen de la copacii și florile care cresc exact în zona în care te afli. De exemplu, dacă te-ai mutat în București, cum m-am mutat eu în urmă cu câțiva ani, și simți că te mănâncă nasul, respiri greu, îți curge nasul mai tot timpul, te doare capul din cauză că nu respiri corect, te mănâncă în cerul gurii sau în gât și strănuți, caută neapărat stupi pe lângă București și cumpără polen exact de acolo, nu polen de la magazin, care provine din Maramureș sau dintr-o zonă cu o cu totul altă vegetație decât cea în care trăiești tu. Polenul se poate consuma împreună cu mierea, cu iaurtul, se poate pune în smoothie-uri, în sucuri de fructe sau combinat cu orice mâncare vrei tu.
Citrice
Vitamina C și-a dovedit în atât de multe feluri eficacitatea, încât nu m-a mirat deloc când am descoperit că scurtează în mod cuantificabil intensitatea și durata simptomelor din cadrul rinitelor alergice. Așadar, când știți că se apropie sezonul în care apar alergiile, mâncați cât mai multe portocale, lămâi, grepfrut, pomello, lime, ardei gras, fructe de pădure, cătină, măceșe. Și uitați-vă cum alergia trece!
Luați în calcul și roșiile la categoria Vitamina C, pentru că ele mai conțin și licopen, un antioxidant care câștigă mereu în lupta cu inflamația sistemică. Este bine ca roșiile să fie consumate de copii după ce au fost preparate termic. De exemplu, o variantă ar fi sosul de roșii de la paste, sau bulionul pus în ciorbe, pentru că licopenul se absoarbe incomparabil mai bine când este consumat gătit, nu crud.
Turmeric
Atât de magic este acest condiment încât am vrut să îmi botez câinele cu numele acesta! 😊 Și nu, nu glumesc. Așa cum ori de câte ori mă uit la câinele meu și simt cum mi se umple sufletul de bucurie, așa simte trupul când primește turmeric. Curcuminul, ingredientul activ din turmeric, este super celebru pentru efectele lui antiinflamatorii și, oricum l-ați consuma, în ceaiuri, tincturi, capsule sau pus în mâncăruri, are același efect. Nu uitați să îl combinați mereu cu piper negru, pentru a-i crește biodisponibilitatea, adică pentru a-l ajuta să fie cât mai eficient metabolizat de corpul uman. Piperul negru crește absorbția curcuminului cu până la 2000%!
Somon
Omega 3 iese în toate studiile câștigător. Nu doar în cazul alergiilor, ci pentru orice. Inclusiv câinilor li se picură Omega 3 pe bobițele lor, pentru a le proteja pielea, pentru a le înfrumuseța blana și pentru a-i feri de boli de inimă, de ficat sau de bolile cerebrale! Mai ales în cazul astmului la copii, Omega 3 ar trebui să fie nelipsit din dietă! Am găsit studii care demonstrau cum căile respiratorii ale subiecților care aveau zilnic Omega 3 în dietă se îngustau mai rar și mai puțin, în timpul crizelor de astm, decât la subiecții care nu consumau acest tip de acid gras.
Ceapă
Ceapa este o sursă naturală excelentă de quercitină, un bioflavonoid pe care sunt sigură că l-ați văzut în magazinele naturiste vândut ca supliment în sine. Quercitina este un antihistaminic natural extraordinar, de mare eficiență, astfel că, dacă veți consuma ceapă roșie crudă (pentru că ea are cea mai mare concentrație de quercitină) sau ceapă verde, pe care copiii adoră să o ronțăie, mai ales când sunt în plină erupție dentară, vă asigur că simptomele de alergie vor dispărea. Dacă vă place siropul de soc, așa cum îmi place mie, faceți-le copiilor câte un suc în fiecare zi - socul conține chiar mai multă quercitină decât ceapa roșie.
Așadar, dacă vrei să treci mai ușor prin alergie, fii deștept la tine în bucătărie! 😊
***
Surse:
• NIH National Library of Medicine
• https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0012/96996/3.1.pdf
• https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805592/
***
• https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
• https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26403321/
• https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24262487/
• https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18361733/
• https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3579096/
• https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18398870/
• https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814611016578
• https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23069270/