Muncă și relaxare în grădină!

Bucură-te de soare, de ploaie, de zilele călduroase când fluturii roiesc în jurul florilor și de serile răcoroase petrecute pe terasă sau pe balcon. Savurează momentele de respiro, dar și clipele petrecute trudind pentru grădina ta de vis.

 

Știm că în grădină sunt mereu atât de multe lucruri de făcut, dar munca în grădină e atât de plăcută când ai toate ustensilele necesare și, totodată, când ai locul tău perfect pentru relaxare. Haide, imaginează-ți doar cum ar putea să arate colțul tău cu verdeață, iar apoi transformă-ți ideile în realitate.

PREGĂTIM BULBII ȘI SEMINȚELE

În luna martie poți să te apuci de semănat.

Semănatul în aer liber poate să înceapă din prima lună de primăvară. În această perioadă poți să pregătești pământul și apoi să semeni ceapă de tuns (arpagic), usturoi, pătrunjel, mărar, tarhon, ștevie dulce, sfeclă elvețiană (mangold), căpșuni, afine și zmeură.

 

Iar pentru o grădină plină de flori, în această perioadă poți planta bulbi de dalie, de begonie și de crini.

Ce să faci în aprilie?

În aprilie este momentul perfect să te ocupi de plantele aromatice. Semințele de busuioc, mentă, salvie și cimbru pot fi plantate în această perioadă.


Dar asta nu e tot, poți semăna în aer liber și salată verde sau creață, rucola, conopidă, broccoli, praz, roșii, cartofi, păstârnac, ridichi, sfeclă roșie, gulii sau mazăre.

Calendar de însămânțare și plantare
Legume și plante aromatice

Dacă în privința legumelor și plantelor aromatice te-ai hotărât, atunci ai putea să te gândești la florile care îți vor înfrumuseța grădina. Primăvara și toamna sunt perioade bune pentru plantarea bulbilor de flori. Bulbii florilor de primăvară sunt mai rezistenți și pot fi plantați încă din toamnă, în timp ce bulbii florilor de vară sau toamnă se plantează în ultimele luni de primăvară, după ce nu mai există riscul de îngheț.

Fiecare plantă e diferită și trebuie plantată în funcție de particularitățile acesteia, dar în ceea ce privește bulbii, se poate aplica regula care spune că în general, un bulb se plantează la o adâncime de 2-3 ori mai mare decât înălțimea acestuia.

Află care sunt excepțiile de la această regulă și când e cel mai bine să plantezi bulbii.

Tot în perioada de primăvară poți muta în grădină și plante agățătoare sau poți planta butași de plante ornamentale sau de trandafiri. Cei din urmă pot fi plantați după jumătatea lunii martie sau până la final de aprilie. Trandafirii au nevoie de lumină și de un pământ afânat. Ei nu trebuie udați pe frunze, ci direct la baza tulpinii, iar dacă vrei să aibă cât mai multe flori, taie-le pe cele ofilite. La finalul sezonului, după jumătatea lui octombrie, florile uscate pot fi lăsate pe ramuri, iar planta se va putea pregăti de iarnă.

Planuri de grădinărit pentru luna mai

Planuri de grădinărit pentru luna mai

Dacă în lunile februarie-martie ai semănat, în seră sau în casă, anghinare, kale, vinete, ardei, țelină sau chiar pepene, în mai e un moment bun să muți în grădină plantele care au început să se dezvolte.

Începând cu luna mai poți semăna în grădina ta salată iceberg, gulie, fasole, fasole urcătoare, castraveți, zucchini, dovleci, muștar, leuștean, oregano, rozmarin.

Până la finalul lunii mai se plantează și bulbii florilor de vară, cum ar fi cei de dalii, gladiole, crini, begonii etc. 

Ce semințe au nevoie de căldura verii pentru a încolți?
În lunile iunie-iulie, poți semăna în grădină semințe de andive și fenicul, varză albă, roșie sau creață, dar și pepene galben ori cimbrișor.

Începe sezonul de grădinărit

Cui nu-i place să stea în grădină? Și cui nu-i place să muncească în grădină? Cine nu se bucură de flori și mai ales de șansa de a le planta, de a le îngriji și de a le privi cum cresc? Cine nu vrea să stea desculț în iarbă? Și cine n-ar vrea să știe că frumusețea de gazon din fața casei e rezultatul unei munci bine făcute și pline de satisfacții. Știm că sunt doar întrebări retorice și mai știm că ne vom bucura din plin de acest sezon de grădinărit

Tunderea copacilor și a gardului viu

Cui nu-i place să stea în grădină?

Și cui nu-i place să muncească în grădină? Cine nu se bucură de flori și mai ales de șansa de a le planta, de a le îngriji și de a le privi cum cresc? Cine nu vrea să stea desculț în iarbă? Și cine n-ar vrea să știe că frumusețea de gazon din fața casei e rezultatul unei munci bine făcute și pline de satisfacții. Știm că sunt doar întrebări retorice și mai știm că ne vom bucura din plin de acest sezon de grădinărit. 

Curățenie în grădină și pe terasă

Curățenie în grădină și pe terasă

Dacă unele activități din grădină sunt potrivite doar pentru începutul sezonului, curățenia și îngrijirea grădinii par că nu se termină niciodată, dar poate că acesta este și farmecul lor.

La început de primăvară trebuie să te ocupi de iarba uscată și de plantele uscate. Asigură-te că ai o foarfecă bine ascuțită și o greblă obișnuită sau una pentru strâns frunze. Natura înverzește atât de repede, iar această activitate nu trebui amânată. Tot la început de primăvară te poți ocupa și de tunderea copacilor și a gardului viu.

Odată cu venirea căldurii te vei putea bucura de tot mai multe flori sau chiar de legumele plantate în grădină, dar e bine să nu uiți de buruieni. Acestea trebuie îndepărtate frecvent, pentru a nu lua din lumină sau din nutrieții pe care plantele tale îi iau din sol.

Copăcelul celor mici va crește mare

Copăcelul celor mici va crește mare

Dă-le copiilor șansa de a planta un pom în grădină.
Poate chiar un alun, un nuc sau un castan comestibil de ale cărui roade să se poată bucura în anii următori.


Tot ce trebuie să știi pentru a planta un alun, un nuc sau un castan comestibil.

Etichete pentru plante

Etichete pentru plante

Dacă după ce ai toaletat copacii ți-a rămas o ramură mai groasă, o poți tăia în discuri subțiri. Fiecare disc se găurește pe margine pentru a putea fixa un băț de frigăruie. Colorează discurile și scrie pe ele denumirile plantelor, iar etichetele tale vor fi gata.

Gazonul


Tunderea regulată a gazonului ajută la îndesirea acestuia.
Cu toate acestea, iarba pierde din nutrienți atunci când este tăiată. Gazonul ar trebui fertilizat în mod regulat de la finalul lunii martie și până la sfârșitul lunii octombrie. Azotul, potasiul și fosforul sunt principalii nutrienți necesari.

 

Nici aerarea și scarificarea gazonului nu sunt de neglijat!
Gazonul ar trebui udat înainte ca firele de iarbăsă înceapă să se curbeze și să se ofilească. Iarburuienile trebuie smulse cu regularitate – cu totcu rădăcini.

Scarificarea aduce vitalitate

Scarificarea aduce vitalitate

Gazonul tău are nevoie de aer pentru a respira. Aeratorul ajută și atunci când mușchiul începe să se răspândească pe gazon sau când iarba se îngălbenește.

Prin scarificare, buruienile sunt scoase din pământ, astfel încât rădăcinile gazonului să aibă suficient oxigen. Scarificatorul se folosește schimbând direcția, pentru a forma un tipar ca de tablă de șah. Gazonul se greblează apoi, iar pe porțiunile rămase fără iarbă se pun semințe.

Fertilizarea potrivită

  1. Gazonul are nevoie de mai mulți nutrienți doar în faza de creștere, între martie și august. Fertilizarea ar trebui să se facă de circa trei ori în această perioadă.
  2. Gazonul trebuie tuns înainte de fertilizare pentru ca nutrienții să ajungă direct pe sol. Dacă îngrășământul rămâne pe firele lungi de iarbă, le poate deteriora.
  3. După fertilizare, gazonul trebuie udat din abundență astfel încât îngrășământul să se dizolve și să își facă efectul cât mai rapid.

Ergonomie în grădină

Grădinăritul poate fi o activitate foarte relaxantă, dar implică mișcări de aplecare, răsucire, ghemuire ce se pot dovedi a fi dificile pentru persoanele ce duc o viață sedentară. De aceea, înainte de a începe munca în grădină, este util să faci câteva exerciții de încălzire sau chiar o scurtă sesiune de yoga.

 

Atunci când lucrezi la nivelul solului, este mai bine să nu te apleci din mijloc, ci să stai în genunchi sau pe vine. Pentru a-ți proteja genunchii, folosește o pernă de protecție și schimbă din când în când piciorul pe care te sprijini. Dacă ai probleme cu coloana lombară sau cervicală, folosește o centură adecvată care să-ți ofere suport în timp ce lucrezi în grădină.

Relaxare la grătar

Relaxare la grătar

Ai cultivat, ai renovat și ai avut grijă de grădina ta, iar acum este timpul sa te bucuri de rezultatele muncii tale. Poți petrece o zi de weekend împreună cu familia, la grătar, te poți relaxa citind o carte sau jucând un joc de societate în grădină și te vei simți ca în concediu.


Pentru a fi un maestru al grătarului la tine acasă, nu ai nevoie doar de carne proaspătă și de legume gustoase, ci și de rețete inspirate, dar nu în ultimul rând de ustensilele potrivite, de o metodă eficientă și rapidă de a aprinde focul și de poftă de relaxare.
 

Serile tale în grădină

Savurează liniștea și relaxează-te! Decorul colorat al grădinii tale, completat de florile parfumate, te va ajuta să creezi atmosfera ideală, iar pentru a da mai multă intimitate serilor petrecute în grădină, poți aprinde câteva lumânări.

 

Nu uita, însă, că sursele de lumină atrag insectele. Pentru a nu lăsa insectele să te deranjeze odată cu lăsarea întunericului poți folosi un dispozitiv UV atiinsecte. Țânțarii pot fi ținuți la distanță cu ajutorul lumânărilor cu citronella. Chiar și plantele din grădina ta pot îndepărta țânțarii, iar printre acestea se numără și lavanda, busuiocul, rozmarinul, menta sau lemongrass-ul.  

Balconul, grădina mea urbană

Atunci când intri pe balcon, pășești într-o lume de posibilități infinite. Să fie acesta locul în care vei grădinări toată primăvara, toată vara și până târziu în iarnă? Să fie spațiul tău însorit unde vei putea citi la lumină naturală sau poate locul în care te relaxezi pe șezlong după ce ți-ai băut cafeaua de dimineață?

Grădina de pe balcon

Grădina de pe balcon

 

Chiar dacă ai puțin spațiu la dispoziție, poți crește chiar și legume pe balcon dacă folosești metodele potrivite. Îți poți construi un micro univers dacă urmezi câteva trucuri simple.

 

Poți cultiva pe balcon o gamă variată de legume și verdețuri. Printre cele care sunt ușor de îngrijit se numără ierburile aromate (busuioc, rozmarin, cimbru, pătrunjel), dar si roșiile, castraveții, ardeii, salata verde sau rucola.

 

O grădină verticală: poți folosi un spalier din lemn fixat pe perete ca suport pentru ghivecele tale. Îți vei putea crește legumele în plan vertical, economisind mult spațiu.

 

Spanacul creste foarte ușor în jardiniere late și nu foarte înalte și nu necesită alte condiții speciale.  Poți plasa jardiniera chiar și pe pervazul geamului.

 

Ardeii iuți pot fi plantați în ghivece ceramice, dar ai grijă unde îi așezi pentru că trebuie să primească suficientă lumină. Te vei asigura în felul acesta de o cultură bogată.

 

Plantează castraveții în jardiniere deasupra cărora ai fixat un suport (spalier sau plasă). Castraveții vor urca pe suportul pe care l-ai creat și îl vor învălui cu frunzele lor, asemenea unor plante cățărătoare decorative.

Cum amenajezi terasa ori balconul ca loc de relaxare

Dacă vrei să îți transformi balconul într-un spațiu pentru relaxare, iată la ce ar trebui să te gândești:

Plante și ghivece

Dacă îți dorești un balcon cât mai verde, primul pas este să îți alegi ghivecele sau jardinierele. Pentru a te asigura că plantele tale sunt întotdeauna bine udate, chiar și atunci când lipsești de acasă, poți să alegi jardiniere cu rezervor. Acestea sunt dotate cu un dispozitiv practic de umplere și îți vor indica nivelul apei în orice moment.

 

Chiar dacă vei amplasa ghivecele pe un balcon însorit, ai grijă să nu rămână multă apă în ghiveci după ce uzi plantele, pentru că le-ar putea putrezi rădăcinile. Recomandat este să elimini apa în exces după aproximativ 10-15 minute de la udare.

 

Folosește spațiile verticale dacă ai un balcon de mici dimensiuni. Amenajarea pe verticală îți va oferi șansă să amenajezi în balcon și un mic spațiu de relaxare cu o băncuță sau chiar o masă cu scaune. Ai grijă ca ghivecele să aibă măști pentru ca apa să nu se scurgă pe perete.

 

Nu uita că fiecare plantă are nevoi diferite și că indicațiile ce însoțesc ghivecele disponibile în magazine ar trebui urmate pentru a te asigura că plantele tale au o viață lungă.

Mobilierul

Alege mobila pentru balcon ținând cont de dimensiunea acestuia, dar și de funcționalitatea pe care i-o dai, astfel încât să creezi un spațiu plăcut pentru tine și pentru familia ta.

 

Daca spațiul este unul restrâns, apelează la un stil minimalist. Alege un mobilier cât mai simplu și mai funcțional, în culori neutre, astfel încât să nu încarci vizual spațiul. Folosește perne, ghivece cu flori, sau un covor pentru a înfrumuseța și a da viață încăperii, transformând-o într-o oază de liniște, de relaxare, un loc perfect pentru a-ți bea cafeaua de dimineață sau pentru a citi.

Mobilier grădină

Iluminatul

Nu toate balcoanele au sistem de iluminat, iar în acest caz poți instala lanțuri și luminițe solare pentru a crea o atmosferă plăcută. Daca îți dorești să citești pe terasă, ține cont că vei avea nevoie de o lampă suplimentară, pentru că luminozitatea lămpilor solare nu este suficientă. Iar dacă vrei să stai pe balcon la un pahar de vin, luminițele vor crea atmosfera perfectă pentru o seară cu adevărat plăcută.

Iluminatul