Bebe, as la mâzgăleli

Bebe, as la mâzgăleli

Desenul, pictura, modelajul și, în general, majoritatea formelor de artă, nu sunt nimic altceva decât moduri de exprimare a personalității. Însă, dintre toate câte există, psihologii au ales desenul pentru a „citi” personalitatea autorului, pentru că acesta oferă foarte multe informații în acest sens. Fără a exagera, desenul constituie un limbaj în sine, chiar unul privilegiat. Iar informațiile vin nu doar prin desen în sine ci și prin modul în care acesta este executat. Aceste aspecte nu vor conta, însă, chiar de la început, atunci când bebe abia a pus mâna pe creion și a început să mâzgălească. Această premieră poate avea loc chiar și la impresionanta vârstă de nouă luni, dacă cel mic este stimulat și încurajat. Concluziile referitoare la personalitatea copilului pot fi trase ceva mai târziu, după vârsta de doi ani.

Când liniile vorbesc

Un copil care trasează linii subțiri, abia vizibile, este un copil timorat și inhibat. Mai târziu, în copilăria mică, dacă va folosi constant linia pentru a trasa cu precizie, acest comportament poate fi un indicator al faptului că micuțul are o lipsă de încredere în sine. De asemenea, un copil care mâzgălește linii frânte, neregulate, poate fi un copil agitat, care a acumulat frustrare sau furie. Liniile cu tendințe ascendente dezvăluie un copil fericit, în timp ce liniile cu tendințe descendente, contrariul: un copil trist. Dacă liniile pe care micuțul le mâzgălește sunt ferme, puternic trasate (chiar cu tendința de a găuri suportul pe care desenează, fie că este hârtie, mobila din casă ori pereții) acest lucru indică un temperament incisiv până la agresiv, caz în care  va trebui corectat cu ajutorul specialiștilor, la un moment dat. Lui bebe îi place să deseneze peste tot puncte? Ei bine, aveți un copil deosebit de meticulos. Indiferent ce desenează, încurajați-l și oferiți-i cât mai multe ocazii de a se exprima... artistic. Nu neapărat pentru valoarea „operelor” sale de artă, cât, mai ales, pentru exercițiu în sine, care stimulează dezvoltarea motricității fine și a coordonării mână-ochi. Mâzgălelile circulare de mai târziu vor arăta că deja își coordonează umărul cu antebrațul.

Fericit sau instabil emoțional?

De la un an și jumătate până pe la trei ani, când creionul sau pensula sunt deja mai bine stăpânite de mână și chiar considerate o prelungire a acesteia, copilul este în etapa în care desenează linii în toate direcțiile, aparent fără noimă, dar fără să ridice creionul de pe hârtie. În realitate, chiar și acele linii trădează starea de spirit a copilului: apăsate, pe cea mai mare parte a foii de hârtie, arată că este fericit. Un copil care va lăsa creionul din mână la scurt timp după ce a început să mâzgălească, este un copil instabil emoțional – cel puțin în acel moment.

Când culorile vorbesc

Dacă îi puneți la dispoziție celui mic creioane colorate sau tempera (fiți curajoși și dați-i ocazia să picteze cu...degetele!) urmăriți ce culori preferă cel mai frecvent, pentru că și acestea îi pot dezvălui personalitatea sau starea de moment. De exemplu, dacă folosește doar roșu, înseamnă că are o tendință către agresivitate, lipsindu-i controlul emoțional. În schimb, dacă folosește în exces culoarea albastră, controlul de sine este chiar prea mare. Toate desenele sale sunt în culoarea galbenă? Ei bine, acest lucru denotă că este dependent de adult. Atunci când, pe lângă albastru, folosește și violet, copilul transmite semnale că

este neliniștit. Iar dacă negrul este culoarea preferată, copilul poate fi într-o fază de anxietate și este un moment bun pentru a descoperi motivele și a-l ajuta să-și recapete echilibrul emoțional. Verdele este culoarea care indică faptul că cel mic deține controlul asupra relațiilor sociale, aspect pentru care va fi clar că nu trebuie să vă faceți griji. Iar culoarea maro poate fi semnul unor conflicte în centrul cărora „micul artist” simte că se află, precum și dovada că adaptarea lui socială nu este chiar cea mai bună în acel moment.

Pentru cel mic, a desena – chiar dacă desenele sunt, la început, doar niște linii sau pete – reprezintă un mod excelent de a-și exprima trăirile. Este un prim stadiu, care se manifestă, de cele mai multe ori, începând cu vârsta de un an, un an și jumătate. Așadar, un cadou excelent pentru prima aniversare a lui bebe poate include chiar un set de creioane colorate, carioci sau tempera, alături de un set de coli albe/colorate în tonuri pastel.