Cu Stikeez, colecționăm, ne jucăm, învățăm!

Mare bucurie, mare! Îndrăgitele și deja cunoscutele figurine Stikeez se întorc și sunt prezente în toată rețeaua magazinelor Lidl în perioada 13 mai - 9 iunie! De data aceasta, cele 24 figurine simpatice vor reprezenta tot atâtea alimente (legume, fructe și produse proaspete). Pentru părinții preocupați să le ofere celor mici o dietă echilibrată, ele sunt de un real ajutor în a-i învăța pe cei mici despre alimente și despre ceea ce mănâncă.

Știm cu toții, copiii sunt mofturoși, pretențioși și destul de încăpățânați și hotărâți când vine vorba despre propriile alegeri culinare. Pot fi atât de „îndărătnici” încât să refuze categoric să guste ciuperci (de exemplu), susținând cu tărie că nu sunt bune și nu le plac, deși n-au pus niciodată gura pe ele. Între noi fie vorba, e și păcat să nu consume cea mai valoroasă proteină vegetală pe care o oferă natura.

Ei bine, în joacă, Stikeez poate face cam tot ce nu reușim noi, cel puțin din acest punct de vedere,  alimentar. Pentru că ne oferă acum posibilitatea să le prezentăm copiilor diverse fructe, legume și alimente proaspete într-un mod creativ și distractiv, învățându-i să le recunoască singuri și – de ce nu? -  să creeze diferite combinații. Mai mult, cu ajutorul figurinelor, copiii își vor putea exprima preferințele.

Mecanismul prin care clienții Lidl pot intra in posesia lor este deja cel consacrat: la fiecare 50 de lei cheltuiți la cumpărături, în perioada campaniei, primesc un Stikeez la casa de marcat. Săculețul pentru depozitarea figurinelor și albumul în forma de frigider pot fi achiziționate contra cost, din orice magazin Lidl.

Jocuri creative cu figurinele Stikeez

În funcție de vârsta copilului puteți inventa mai multe jocuri educative, folosindu-vă de figurine:

  • Identificarea și recunoașterea fiecărui aliment, pentru familiarizarea copilului cu acestea;
  • Separarea pe grupe: fructe și legume/alimente de origine vegetală și de origine animală/alimente solide și alimente lichide;
  • Învățarea regulilor de bază cu privire la alimente. Cel mic va putea învăța despre importanța spălării fructelor și legumelor înainte de consum, dar și despre locul de depozitare potrivit fiecărui aliment (la rece, în frigider, sau la temperatura camerei, în cămară).

Pentru a afla de la copil care sunt alimentele sale preferate, vă puteți juca de-a „Mergem la cumpărături”. Copilul va avea posibilitatea să aleagă și să pună în săculeț un număr limitat de alimente, indicat de părinte. Să zicem trei. Observând alegerile copilului veți putea afla foarte ușor care sunt preferințele lui.

Un alt joc amuzant în care sunt folosite figurinele Stikeez este „În bucătărie”. Părintele sugerează copilului un fel de mâncare pe care îl va prepara, indicând și ingredientele. Copilul va trebui să fie atent și să îi ofere acele ingrediente pe care le are sub formă de Stikeez.

Totodată, un alt joc prin care cel mic își va putea exprima preferințele culinare este acela în care i se cere să alcătuiască trei „meniuri” pentru cele trei mese principale ale zilei: mic dejun, prânz și cină. Specificându-i-se că este vorba despre trei meniuri pe care el și-ar dori să le primească și consume, cu siguranță că el va alege acele figurine ce reprezintă alimentele care îi plac în mod deosebit.

Sigur, în funcție de vârsta copilului, jocurile pot avea grade diferite de dificultate în privința implicării lui. De exemplu, i se poate sugera să indice ingredientul nepotrivit dintr-o combinație de mai multe alimente. „Primești la masă croissant, lapte și usturoi. Care este în plus?” Sau poate fi întrebat, de exemplu: „Ce alimente conțin calciu și te ajută să ai oase puternice?”, „În câte feluri pot fi preparate ouăle?”, „Ce culori poate avea ardeiul gras?”.