„Ce vă aduc de băut?”
Asta e prima replică pe care o auzi imediat cum te așezi la o terasă sau la o masă, când ieșiți în oraș. Și, din diferite motive, cel mai adesea comandăm pentru început, până ne hotărâm, că ne e rușine să îi spunem omului „Mai lasă-mă, omule, un pic, nici nu m-am așezat bine!”, comandăm o… aaaaappppăăă plaaaaatăăăă cuu … LAMÂIE!
Bun, și ce e rău în asta, Crina? Și fotomodelele tot apă plată cu lămâie „mănâncă”!
E rău, fata mea. Atât de rău, încât am considerat necesar să scriu un articol pe subiect, ca să te ajut să schimbi pentru totdeauna băutura când mergi la restaurant, mai ales atunci când alegi asta pentru copilul tău!
Ce poate fi periculos la lămâie sau la portocală?
Nu mi s-a întâmplat prea des să văd apă într-un pahar fără o feliuță de lămâie sau un fresh de portocale, de care le luăm copiilor cel mai des, fără o feliuță de portocală. În ciuda beneficiilor pe care le știi despre aceste două citrice, în ciuda vitaminei C, în ciuda a orice ai putea gândi, cere-i ospătarului să NU îți pună o felie în băutură.
Coaja citricelor trebuie spălată atât de temeinic înainte de a o scufunda în pahar, încât și ție, acasă, ți-ar lua atâta timp încât, cel mai probabil, ai renunța să o faci. La restaurant, unde comenzile vin continuu, să spele cineva cum trebuie citricele înainte de utilizare, ar trebui:
- Ori să angajeze niște spălători de lămâi și portocale care doar asta ar trebui să facă toată ziua
- Ori să stea peste noapte, ca să le aibă spălate a doua zi
- Ori să nu le spele și să spere că n-o să se îmbolnăvească nimeni și, dacă s-o îmbolnăvi, să spere că n-o să își dea seama că e „de la ei”