Umblă încă o „sperietoare” printre noi, părinții, care ne bulversează maxim. Unii spun să nu le dăm copiilor de mâncare seara târziu, pentru că o să aibă un somn agitat. Alții spun să le dăm, ca să mănânce bine și să nu se mai trezească noaptea de foame. Și, iată, iarăși, încă un aspect cu care nu știi ce să faci, cum să alegi, ca s-o dregi.
De aia scriu acest articol: așa cum știi, eu nu vorbesc fără să îți explic „pe limba ta” și din surse foarte sigure de ce spun ce-spun. Asta o să fac și acum, cu scopul de a te lămuri ce și dacă să le dăm copiilor să mănânce, ca să doarmă bine.
Există o oră anume până la care e ok să le dăm să mănânce?
E mai bine să îl pui flămând la somn, ca să nu forfotească burtica toată noaptea, încercând să digere mâncarea?
Se îngrașă dacă mănâncă seara, la fel cum ne îngrășăm noi, adulții, dacă mâncăm înainte să ne culcăm?
Să vezi tu ce răspuns dă comunitatea celor care studiază echilibrul ca rețetă a succesului în viață!
Ora la care e bine să îi oferi copilului ultima îmbucătură de mâncare este ora… pe care o alege el! Ora care îi face lui bine!
Ce afectează în mod real somnul și sănătatea nu este ora la care mâncăm, ci CE mâncăm.
Somnul poate fi afectat și de ceea ce mănânci pe timpul zilei, nu doar de ce mănânci înainte să te culci. Dacă ar fi ceva pe care să îl eviți sigur, în afară de cafea (pe care, oricum, nu le-o dăm copiilor, decât, eventual, dacă bea mama și alăptează după) este proteina. Prea multă proteină pe parcursul zilei sau seara poate să îl agite pe copil, să îl țină în stare de alertă, proteina se digeră greu, aspecte care, toate, îl țin pe copil vioi, activ, treaz. Proteina mâncați-o înainte sau în timpul celei mai active părți din zi, care, pentru cei mai mulți dintre noi, inclusiv pentru copii, este prima parte a zilei.