Știu că ai auzit că trebuie să mănânci mai mult, acum, că ești însărcinată, pentru că nu te mai ai doar pe tine de hrănit, ci și pe bebelușul tău, dar o să afli de la mine în minutele care urmează că nimic din ce ai aflat nu e adevărat. Corpul femeii care a rămas însărcinată devine capabil să absoarbă nutrienții din alimente mult mai eficient decât o făcea până acum!
Recomandările găsite de mine în US National Library of Medicine sunt că
- O femeie cu o greutate normală ar trebui să ia în sarcină între 11 și 16 kilograme în plus
- O femeie supraponderală ar trebui să ia între 4 și 9 kilograme
- O femeie subponderală sau care are gemeni sau sarcină multiplă ar trebui să câștige între 16 și 20 de kilograme în cele 40 de săptămâni.
M-a fascinat mereu treaba asta: unde se pun toate kilogramele astea de le luăm în sarcină, pentru că, na, știm toate că bebelușul va avea între 2,800kg și maxim 4,200 kilograme la naștere? Și, în cazul acesta, celelalte kilograme unde se așază? Hai să te minunezi:
- Sânii cresc cu până la 1,4 kg
- Uterul crește cu până la 1 kg
- Placenta cântărește și ea vreo 0,7 kg
- Lichidul amniotic aproape 1 kg
- Volumul sângelui crește mult, de la 1,4 până la 2 kg
- Corpul reține apă, astfel că și aici se mai adaugă 0,9 până la 1,4 kg
- Depozite de grăsime = între 2,7 kg și 3,6 kg.
Iată câteva idei de ce ai putea să mănânci astfel încât
- Să gătești rapid
- Să mănânci puțin
- Să te hrănești mult
O să vorbesc pe categorii de nutrienți, ca să îți fie super simplu. O să întâlnești cuvântul porție pe alocuri, să știi că o porție înseamnă cam cât poți să ții într-o palmă. Doar când vorbim despre grăsimi, uleiuri, unt, alune, porțiile sunt cu mult mai mici.