Pâinea albă, preferata copiilor
Într-o conferință, o mamă mi-a spus că ea nu îi dă copilului pâine, pentru că știe că e goală de nutrienți. Din seria:
„- Nu mai mânca pâine goală!
- De ce?
- Că îți umpli burta cu cocă!”
Eroare! De aia insist de ani de zile și o să mai insist cât m-o mai ține Universu’: Problema nu e la copii, e la părinți! Pâine nu e egal franzelă, pâine albă, pâine din grâu rafinat! Pâine poate să însemne în fiecare săptămână, în fiecare zi chiar! Pâini diferite, din făinuri integrale, din diferite cereale, care să însemne, da, fiecare felie din această nouă pâine, o masă plină de nutrienți!
De care pâine să cauți?
Din secară, cu fulgi de ovăz, cu hrișcă, mei, orez, migdale, in, soia, porumb, orz, slavă Tatălui care ne dă pâinea-noastră-cea-de-toate-zilele, există nenumărate tipuri de pâini din care copilul tău își poate alege și poate îmbogăți dieta lui zilnică.
Cartofii prăjiți
Asta e o informație care m-a frapat maxim în clipa în care am aflat-o: dacă iei un cartof și îl coci în cuptor sau îl fierbi, îți aduce nutrienți și îți potolește foamea mai bine decât aproape orice altceva de pe planetă. Dacă îl prăjești în ulei și pui sare peste ei, își pierd brusc multe dintre puterile nutritive.
Gogoșile, biscuiții, covigii, orice înseamnă făină rafinată, iar dacă mai adaugi și ceva zahăr, ai garantată creșterea, urmată de scăderea bruscă a glicemiei, cu nutrienți aproape zero și senzație de foame în scurtă vreme. De aia se și spune că „i-ai păcălit foamea cu un covrig”; nu ai auzit niciodată un copil spunând „Am mâncat o gogoașă și nu mi-a mai trebuit nimic în ziua aia!” ?
„Da, Crina, dar toate exemplele tale sunt alimente pe care copiii le adoră! Sunt hrana cea mai confortabilă!”
Da, și pentru că mă știi, știi că treaba mea cea mai importantă e să vă ajut, să vă ajut real să vă fie mai ușor, în timp ce vă e mai sănătos, mai ca în cărțile deștepte de crescut copiii, iată, vin cu soluţii, vin cu instrumente:
- Lasagna fără carne, din legume și cu paste integrale
- Spaghetti cu legume, sos de roșii, ulei de măsline
- Cartof copt cu chilli din carne de curcan și fasole cu bob roșu sau cu bob mare
- Tortilla (enchiladas) cu carne de pui, mozarella, gouda sau parmezan și fasole neagră
- Popcorn, fără ulei, airdry se cheamă în engleză, boabele care se desfac doar la contactul cu aerul fierbinte, din cuptor
- Covrigei sărați din făinuri integrale sau cu semințe de susan, susan negru, in, chia, mac, cu guacamole sau cu humus
- Sorbet, pentru că, na, cui nu îi place înghețata, cum aș fi putut să dorm, dacă le luam copiilor înghețata? Sorbetul are tot ce are o înghețată de aia de care știi, minus lactate. Nu uita că poți să faci înghețată pe băț din piure de fructe sau din bucăți întregi de fructe înfipte în băț (ananas, pepene galben, pepene roșu, pere). Merge și cu iaurt, iaurt înghețat în forma de popsicles, în care poți să pui semințe de chia, de cânepă sau miere și nuci
- Cookies, biscuiți din ovăz cu stafide aurii sau cu ghimbir, înmuiați în iaurt sau cu sos de mere
- Fructe de pădure, afine, zmeură, afine, mure cu frișcă și scorțișoară
- Ciocolată amăruie, cu conținut de cacao de 40-50%. Ce e peste 70% e prea amărui pentru copii. Ciocolata este sănătoasă, trebuincioasă, gustoasă, e un aliment care poate să existe fără niciun pericol în dieta copiilor de peste 2-3 ani.
- Iaurt cu granola, nuci, fucte de pădure
- Măr copt în cuptor cu fulgi de ovăz crocanți și scorțișoară. Stropește cu apă în care ai hidratat curmale, dacă vrei să fie mai dulce mărul
Fă asta dacă vrei să te adore copiii: Înfige bucăți de banană în bețe de frigăruie. După care, pune-i pe copii să „înece”, să scufunde bucățile de banane în ciocolată lichidă, să presare fulgi de migdale prăjiți peste și ... da, știu, șansa să mai apuce și ei și să nu le mănânci tu pe toate e foarte mică, dar o să mă iubești după ce o să te saturi