De ce reacționează organismul așa ciudat la chestii cu care ar trebuie să se împace super bine?
Aceasta e întrebarea. În principiu, cele mai importante 3 cauze care stau la baza agravării, creșterii incidenței alergiilor pe plan mondial sunt:
- Igiena Exagerată (The Hygiene Hypothesis)
- Alimente procesate (nenaturale)
- Introducerea alergenilor prea târziu în dietă
Igiena Exagerată (The Hygiene Hypothesis)
Teoria spune că devenim din ce în ce mai alergici, din cauză că ne spălăm prea mult. Oricât de ciudat ar suna, așa s-a demonstrat: cu cât ne spălăm mai des și cu produse mai puternic-dezinfectante, cu atât dezechilibrăm organismul. Corpul uman este în permanență locuit, populat, vizitat, plin de bacterii. Unele sănătoase, altele nesănătoase, într-adevăr, dar atunci când folosim zilnic un săpun de acela pe eticheta căruia e menționat că ucide 99,9% dintre bacterii, e clar că le ucide și pe cele sănătoase, lăsându-ne, astfel, expuși la tot felul de patogeni. Dacă organismul este curățat adesea de tot ce e pe el, ajunge atât de expus, încât se apără de orice, inclusiv de factori care nu reprezintă un pericol real pentru el. Curățat excesiv, corpul nu se mai imunizează corespunzător cu lumea în care trăiește. Ții minte, pe vremea copilăriei noastre, cum ne jucam în nămol, în pământ, cum mâncam pământ adesea? Există și azi un trend naturist care îi sfătuiește pe părinți să introducă în dieta copiilor probiotice, permițându-le să mănânce alimente crescute în pământ și nespălate atât de temeinic. De exemplu, alimente bio, morcovi bio, ceapă bio, cu pământ pe ele, pe care doar le speli cu apă, fără perie sau alte substanțe dezinfectante, astfel încât să nu îndepărtezi bacteriile sănătoase.
Așadar, spală-te și spală-ți copilul cu săpunuri naturale, blânde, care să nu afecteze organismul atât de puternic, încât să ajungă să perceapă totul, inclusiv alimentele, ca fiind alergeni, agresori, periculoase.
Prea multe alimente procesate
Ce înseamnă alimente procesate? Înseamnă fix opusul recomandării aceleia pe care o auzi frecvent: mâncați cel puțin 5 porții de legume și fructe crude în fiecare zi!
Alimentele neprocesate sunt toate acele mâncăruri pe care, dacă vrei, le poți mânca exact așa cum se regăsesc ele în natură. Adică: roșii, semințe de orice fel, pepene, struguri, ardei, ceapă, orice aliment pe care îl poți duce la gură imediat cum l-ai cules din copac sau din pământ.
Când mai mult de jumătate din dieta copilului tău sau din dieta ta zilnică o reprezintă alimente procesate, riscul să dezvoltați o alergie crește exponențial.
Introducerea alergenilor prea târziu în dietă
Aceasta este una dintre cele mai controversate teme în vremea din urmă, cel puțin în cadrul muncii mele cu copiii și părinții, dacă nu și la nivel global. Până acum, știam că introducem alergenii: fructele de pădure, susanul, albușul, peștele în dieta copiilor după vârsta de 1 an. Din ce în ce mai multe surse de reală valoare, printre care și The American Academy of Allergy, Asthma & Immunology strigă că:
Pentru a scădea incidența alergiilor, recomandăm introducerea alimentelor cu potențial alergen, ca și a celorlalte alimente solide, între 4 și 6 luni, vârsta copilașului.
Da, știu, acum ai făcut ochii mari și ai spus „Nu se poate!”
Așa au spus și cercetătorii din industria mama-și-copilul când au înregistrat creșteri înspăimântătoare ale numărului de cazuri de alergii la copii. De aceea, au ajuns la dovezi care arată că punerea în contact a copiilor la o vârstă fragedă cu alimente cu risc scade numărul de cazuri de alergii.
Explicația? Desigur, logică: cu cât sistemul imunitar e mai slab dezvoltat, mai imatur, cu atât reacțiile lui vor fi mai slabe, mai blânde, mai ne-agresive.
Mai multe despre alergii și cum ne ferim de ele în articolul meu următor.