Brânza este un produs foarte perisabil, mai ales cea moale, dar există o mulțime de metode – fie de păstrare, fie de preparare - prin care poți evita momentul acela când brânza chiar trebuie aruncată.
Brânza este un produs foarte perisabil, mai ales cea moale, dar există o mulțime de metode – fie de păstrare, fie de preparare - prin care poți evita momentul acela când brânza chiar trebuie aruncată.
Ca de obicei, cea mai bună metodă de a arunca mai puțină mâncare este să faci cumpărături în cantități mai mici, iar aceasta este valabilă și pentru brânzeturi. Dacă obișnuiești să cumperi brânzeturi în pachete mici, dar problema este diversitatea de brânzeturi din frigider, atunci ideal ar fi să deschizi un nou ambalaj, doar după ce ai terminat un altul. Evident că acest lucru nu este posibil atunci când pregătești un platou de brânzeturi, dar planificarea meselor te scoate din această încurcătură. Folosește mai întâi brânzeturile nematurate, pentru că acestea au o perioadă mai mică de valabilitate și ia în calcul posibilitatea de a găti ceva delicios cu brânzeturile pe care le ai în frigider. Brânzeturile maturate pot fi folosite cu ușurință la gătit, iar bucătăria franțuzească este o minunată sursă de inspirație pentru rețete ce folosesc brânzeturile.
Nu orice tip de brânză se poate pune la congelator, acesta putând fi folosit doar pentru brânzeturi maturate. După congelare, brânzeturile tari devin sfărâmicioase și nu vor mai putea fi folosite pentru un platou de brânzeturi, de exemplu. Cu toate acestea, ele sunt perfecte pentru gătit. Dacă vrei să-ți fie mai ușor să le folosești, le poți chiar da pe răzătoarea mică înainte de congelare, astfel pot fi adăugate ușor fără o decongelare ce durează mult timp. Altfel, va trebui să le lași la frigider timp de 24-48 de ore înainte de folosire.