o temperatură mai mică de 10℃ dăunează dovleceilor și roșiilor;
o temperatură mai mică de 7℃ dăunează vinetelor și castraveților;
o temperatură mai mică de 0℃ dăunează cartofilor și sparanghelului.
Alimentele care expiră mai repede
Înainte de a pleca la cumpărături, aruncă o privire în frigider și rezervă un raft special alimentelor care expiră mai repede.
Astfel, nu uiți de ele și combați risipa alimentară.
Păstrează verdețurile proaspete
Verdețurile rezistă proaspete mai mult timp dacă le pui într-un pahar cu apă.
Nu recongela alimentele
Odată decongelate, ține cont că alimentele nu se mai congelează din nou, sub nicio formă, mai ales carnea.
Alimentele congelate de mai multe ori îți pot pune în pericol sănătatea.
Ia măsuri în bucătărie
Măsoară și cântărește cu precizie ingredientele, pentru a ști de la început câte porții pregătești.
Dotează-ți bucătăria cu instrumentele necesare combaterii risipei alimentare: cântar, pahar, cană, cupă sau linguri gradate.
Aplică reguli la cumpărături
Ține cont de câteva reguli când mergi la cumpărături:
plănuiește meniul săptămânal;
verifică ce ai prin frigider;
fă o listă cu ce și cât vrei să cumperi;
nu pleca la cumpărături cu stomacul gol!
Află cât rezistă alimentele în frigider și congelator
Fructele: 3-5 zile în frigider și 10-12 luni în congelator;
Carnea:3-5 zile în frigider și 4-12 luni în congelator;
Cârnații proaspeți:1-2 zile în frigider și 1-2 luni în congelator;
Legumele:3-5 zile în frigider și 12-18 luni în congelator;
Peștele:1-2 zile în frigider și 1-6 luni în congelator.
Păstrează mai mult timp nucile și alunele
Nucile și alunele se păstrează mai bine:
Într-un recipient închis ermetic, depozitat într-un loc rece, uscat și întunecos;
Prin congelare.
Fără exces de umezeală în frigider
Alimentele, mai ales fructele și legumele, rezistă mai bine în frigider dacă nu există exces de umezeală.
Controlează excesul de umezeală punând prosoape de hârtie în sertarele de jos ale frigiderului.
Păstrează bananele într-un cârlig
Bananele se numără printre fructele care emană etilenă, de aceea:
e bine să le ții departe de alte fructe și legume;
ca să nu se formeze pete maro în punctele de presiune, atârnă-le într-un cârlig.
Păstrează ceapa verde mai mult timp
Ceapa verde nu se păstrează foarte bine în frigider.
Pune-o într-un borcan cu apă, cu frunzele în sus, și păstreaz-o pe blatul din bucătărie.
Păstrează ridichile pentru 2-3 săptămâni
Ca să reziste chiar și 2-3 săptămâni și să combați risipa alimentară, depozitează ridichile astfel:
taie-le frunzele și pune-le într-o pungă resigilabilă;
pune un prosop de hârtie în pungă;
depozitează-le în frigider.
Depozitează corect boabele de porumb
Depozitează corect boabele de porumb și păstrează-le mai mult timp:
curăță porumbul de frunze și fibre;
pune porumbul într-un recipient cu gheață, sare și puțină zeamă de lămâie;
scoate boabele, usucă-le și pune-le într-o pungă resigilabilă;
depozitează-le în frigider sau un congelator.
Păstrează piersicile mai mult timp
Păstrează piersicile bune mai mult timp și nu irosi niciuna:
învelește fiecare piersică în hârtie moale, lăsând codițele la vedere;
pune-le într-o cămară rece sau în cel mai răcoros loc din casă;
verifică-le la 2-3 zile și consumă-le imediat pe cele care s-au înmuiat.
Depozitează corect fructele și legumele
Ține cont de cele trei reguli de bază atunci când depozitezi fructele și legumele:
stochează fructele și legumele separat;
nu spăla fructele și legumele până când nu le consumi;
evită umezeala.
Depozitează corect ceapa
Ceapa rezistă cel mai bine la temperatura de 5-6°C.
Păstreaz-o într-un loc uscat și ventilat, fără a o înveli într-o pungă de plastic, deoarece poate mucegăi.
Ghimbirul și frigiderul
În frigider, ghimbirul se deshidratează.
Depozitează-l într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină.
Atmosferă anti-risipă în frigider
În sezonul cald, e bine să setezi în frigider o temperatură mai scăzută decât iarna, de 3°C.
Dacă ai un frigider care nu îți indică temperatura, pune înăuntru un termometru obișnuit, într-un pahar cu apă. Verifică-l peste 3 ore și vei afla temperatura!