Sănătos și delicios – cum să prepari sucuri și smoothie-uri proaspete acasă, cu ajutorul storcătorului sau blenderului
Nutriționiștii recomandă un consum zilnic de 400–650 de grame de fructe și legume. Pentru mulți oameni, acest obiectiv pare aproape imposibil de atins. Nu e de mirare, mai ales că, în agitația zilnică de la muncă, timpul pentru o alimentație sănătoasă este adesea insuficient. Aici intervin ajutoarele de bucătărie, precum storcătoarele, blenderele sau tocătoarele – ideale pentru a prepara rapid cantități mari de fructe sau legume gata de consum. Odată ce le ai în casă, multe persoane nu își mai pot imagina viața fără ele și descoperă cu entuziasm: alimentația sănătoasă devine în sfârșit realitate.
Dar, când vine momentul să alegi ce aparat să cumperi, apar inevitabil câteva întrebări: Care este diferența dintre metodele de preparare? Cum funcționează aceste aparate și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia? Cum păstrezi cel mai bine nutrienții din fructe? Și ce este, de fapt, mai sănătos: sucul sau smoothie-ul? În acest articol vei găsi tot ce trebuie să știi despre stoarcere, mixare și mărunțire.
Stoarcere, mixare și mărunțire: care e diferența?
Dacă te gândești să îți iei un aparat pentru prelucrarea fructelor și legumelor, ai de ales între mai multe opțiuni: storcător, blender sau tocător. Ce aparat ți se potrivește cel mai bine depinde în principal de metoda de preparare pe care o preferi.
Storcătoarele extrag lichidul din fructe și legume, rezultând un suc pur, în timp ce partea solidă rămasă (numită “tulbureală” sau “resturi”) conține multe fibre.
Blenderele, în schimb, pasează fructele și legumele întregi, rezultând smoothie-uri care conțin toate componentele ingredientelor folosite, fiind mai groase ca textură.
Tocătoarele produc un rezultat mai grosier – acestea doar mărunțesc ingredientele, fără a le transforma într-un piure.
Cum funcționează și cum se folosesc storcătoarele, blenderele și tocătoarele
Storcatoarele, blenderele si tocatoarele difera nu numai prin modul in care functioneaza, ci si prin modul in care sunt folosite. Vă explicăm cele mai importante diferențe și caracteristici speciale.

Storcătorul
Cu un storcător poți prepara acasă sucuri delicioase.
Acesta extrage lichidul din fructe și legume, transformându-le în suc. Ingredientele trebuie doar tăiate pe jumătate sau grosier, și pot fi introduse cu tot cu coajă și codițe. Părțile solide rămân în storcător.
Există două tipuri principale de storcătoare:
• Presă (slow juicer): extrage sucul prin presiune mecanică – este mai blândă cu ingredientele, mai silențioasă și oferă un suc mai clar.
• Storcător centrifug: zdrobește ingredientele la până la 15.000 rotații pe minut și separă lichidul de partea solidă printr-o sită. Acestea sunt mai rapide, dar mai zgomotoase și mai agresive.
Cele mai moderne storcătoare pot procesa aproape orice fruct sau legumă, oferind un suc mai gustos și mai sănătos decât cel din comerț.
Stoarcerea fără storcător
Dacă nu ai un storcător, dar ai un vas sub presiune, poți obține suc cu ajutorul aburului. Sunt potrivite fructele și legumele cu conținut mare de apă.
Pune 100 ml de apă la fiecare 500 g de fructe/legume în vas, adaugă un recipient fără găuri pentru colectarea sucului, apoi o sită, și deasupra ingredientele spălate. Pornește vasul – aburul va face restul.

Blenderul
Blenderele (inclusiv blenderele verticale) pasează ingredientele într-o masă omogenă. Consistența finală depinde de:
• viteza de rotație,
• conținutul de apă din ingrediente,
• cantitatea de lichid adăugată.
Pentru rezultate bune, ingredientele trebuie curățate de sâmburi, codițe și coajă, dacă este cazul. Verifică să nu fie blocat cuțitul înainte de pornire. Blenderele puternice pot procesa gheață sau ingrediente tari direct, cele mai slabe – doar treptat.

Tocătorul
Tocătoarele funcționează similar cu blenderele, dar rezultatul este mai grosier. Sunt destinate tăierii în bucăți mari a fructelor, legumelor și altor alimente.
Multe modele permit alegerea tipului de tăiere, prin accesorii. Ca și în cazul blenderelor, ingredientele trebuie curățate de sâmburi și coajă. La cumpărare, gândește-te ce vrei să procesezi: pentru ingrediente dure sau congelate ai nevoie de un aparat mai puternic (peste 500 W), în timp ce pentru uz obișnuit e suficientă o putere medie.
Avantaje și dezavantaje ale storcătoarelor, blenderelor și tocătoarelor
Avantaje | Dezavantaje |
---|---|
|
|
Avantaje | Dezavantaje |
---|---|
|
|
Avantaje | Dezavantaje |
---|---|
|
|
Ce este mai bun: suc de la un storcator sau smoothie-uri de la un blender?
Dacă vă confruntați cu decizia dacă un storcător sau un blender pentru smoothie este alegerea mai bună, ar trebui să luați în considerare mai multe lucruri. Sucurile sunt ușor de digerat și pot fi făcute din aproape orice fruct și legume. Smoothie-urile, pe de altă parte, conțin multe fibre și, prin urmare, sunt potrivite doar într-o măsură limitată pentru persoanele cu probleme digestive. Cu toate acestea, spre deosebire de suc, smoothie-urile conțin mai multe vitamine și nutrienți, deoarece toate componentele fructelor și legumelor sunt procesate. Trebuie remarcat faptul că blenderele simple pentru smoothie nu sunt, de obicei, capabile să taie satisfăcător legumele cu frunze, ierburile și legumele tari.
Blenderele de înaltă performanță, pe de altă parte, pot procesa cu ușurință aceste tipuri de legume într-o consistență cremoasă și, prin urmare, sunt ideale pentru a face smoothie-uri verzi. Un alt avantaj al blenderelor față de storcatoarele este ușurința de curățare și prelucrarea fără reziduuri a tuturor ingredientelor. Dacă un blender pentru smoothie sau un storcător este alegerea potrivită, depinde în întregime de preferințele personale și de fructele și legumele pe care le preferi.