
Idei pentru prima aniversare
La împlinirea vârstei de un an, copilul are parte de prima lui petrecere aniversară. Bineînțeles că, fiind prea mic, nu își va aminti nimic despre ea. Dar asta nu înseamnă că respectiva zi nu va fi una în care se va distra pe cinste alături de alți copii, va primi cadouri și va fi în centrul atenției. Cât despre amintirea acelei zile, ea va fi păstrată de fotografiile și video-urile făcute de părinți, așa încât va avea ce să vadă mai târziu și pe seama a ce să se amuze copios.
Acasă e cel mai bine
În general, prima aniversare a copilului este, mai degrabă, o petrecere a adulților, la care sunt invitați bunicii, nașii de botez, mătușile și unchii, verii și prietenii apropiați. Este posibil ca invitații să vină, de asemenea, cu bebelușii și copiii lor. Dacă sunt mai mult de 2-3 micuți pe listă, fiți pregătiți să faceți față haosului obositor, dar și foarte drăgălaș, care se anunță.
Din lipsă de spațiu sau din comoditate, părinții preferă adesea locurile de joacă și cele special amenajate pentru astfel de evenimente. Nu este nimic greșit, însă, fiind vorba despre copii atât de mici, cărora nu știi când li se face ba somn, ba foame, ba trebuie schimbați de scutec, este de preferat ca petrecerea să aibă loc acasă la sărbătorit. Cei care stau la curte și au grădină sau măcar o terasă, cât de mică, nici n-ar trebui să-și pună vreodată probleme când vine vorba de organizarea aniversărilor copilului.
Două ore, suficient
La vârsta de un an, majoritatea copiilor au deja un program, o rutină. Deci se știe cam la ce oră servesc prânzul, la ce oră adorm după-amiaza și pe la cât se trezesc. Astfel, este ideal dacă petrecerea este organizată în funcție de acest program: în mod ideal, fie înainte de masa de prânz, fie după somnul de după-amiază. Durata optimă este de două ore, suficient pentru copilul care nici nu rezistă mai mult de-atât agitației care se va crea. Dacă petrecerea va avea loc în casă, în spațiu închis, copilul va fi și încântat, dar și obosit și iritat din cauza agitației și excesul de atenție de care, desigur, se va bucura. Dacă, însă, petrecerea se va desfășura în gradină/curte, în aer liber, ocazia se poate prelungi cu cel puțin o oră, până cel mic va trebui hrănit sau adormit.
Decor, cât mai mult decor
Se știe, cei mici sunt fascinați de culori. Așa că dă o notă festivă casei (sau grădinii) cu ajutorul decorațiunilor. Baloanele colorate și ghirlandele multicolore nu vor trece neobservate de cei mici și vor înveseli atmosfera. Nu face rabat nici la accesorii: față de masă cu personaje îndrăgite de desene animate, farfurii, pahare și șervețele în culori vesele, coifuri, trompete, confetti.
Porții de distracție
Prea mici pentru a savura deliciile unei petreceri în toată regula, cei mici se vor distra dacă le pui melodii vesele, pentru copii. Pot bate din palme și pot chiar dansa, în felul lor adorabil de stângaci. Dacă sunt puși pe șotii și deja au transpirat de la atâta alergat și țipat, alege un filmuleț scurt de desene animate, care să nu depășească 15 minute. Acestea vor fi, practic, 15 minute de odihnă. O altă modalitate de a-i distra este teatrul de păpuși: susținut de părinții prezenți, în diferite roluri, fie cu personaje-degetar, însoțite de o poveste - ambele variante vor capta atenția celor mici.
Meniu adaptat vârstei
Ideal ar fi ca, înainte de a pregăti bunătăți pentru cei mici, să îi întrebi pe părinții lor cu privire la obiceiurile alimentare. Adică să fiți siguri că invitatul obișnuiește să mănânce preparatele pe care intenționați să le servești. Poate e alergic la vreun ingredient, poate are o sensibilitate digestivă: e bine să știi, pentru a nu-i crea probleme. Oricum, în mod clar, masa copiilor nu va fi comună cu a adulților. Meniul pentru cei mici poate include diverse budinci sau plăcințele, fructe și legume tăiate cuburi sau bețișoare, sucuri din fructe și legume. Totul natural! Sau, cu minim de efort, dar foarte gustos și sănătos: fiți pregătiți cu bio meniuri de la Lupilu. Gama este generoasă și aveți de unde alege, pentru toate gusturile: legume cu orez și curcan, cartofi cu legume și curcan, legume cu paste și porc, spaghete bolognese, legume cu spaghete și curcan, legume cu orez și vită, paste cu legume, paste cu roșii și porc. Și iaurtul cu mere, banane și afine – tot de la Lupilu – este binevenit, fiind un produs ecologic, special pentru copii, cu adaos de vitamina C.
Foarte important: până la vârsta de un an, copiii nu au voie să consume nici zahăr, nici miere, nici ciocolată. În acest caz, pentru tort, fie sărbătoritul doar suflă în lumânare (cu ajutor, daca este nevoie) și îl mănâncă doar adulții, fie creați un tort fără ingredientele amintite. Sau, de ce nu, tortul poate fi cu totul reinterpretat, special pentru cei mici: un bol cu bucatele de fructe, un milkshake delicios sau un piure gustos care va fi apoi împărțit între copii.