The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

    Sfaturi practice pentru pregătirea conservelor în cuptor

    Conservarea sau păstrarea în conserve este o metodă tradițională de păstrare a alimentelor pentru mai mult timp. Fie că este vorba de o recoltă neașteptat de mare din propria grădină sau de o ofertă de la supermarket de care trebuia neapărat să profiți: alimentele conservate sunt un bun mijloc de stocare, au un termen de valabilitate de câteva luni și previn aruncarea produselor. Iar conservarea în cuptor este deosebit de practică.

    Borcane cu legume murate asortate, inclusiv roșii și castraveți, cu legume proaspete în față.

    Motive pentru conservarea în cuptor

    Conservarea în cuptor poate părea neobișnuită la început, dar are un mare avantaj față de alte metode de conservare: Pe tava de copt pot fi așezate mai multe borcane decât într-un vas obișnuit - astfel încât pot fi conservate mai multe produse deodată. Acest lucru este deosebit de important atunci când există multe conserve diferite sau cantități mari de conserve.


    Diverse legume murate în borcane de sticlă, inclusiv morcovi, fasole verde și roșii.

    Cum funcționează conservarea

    Principiul conservării utilizează fenomenele fizice ale suprapresiunii și vidului. Atunci când conservele sunt încălzite în borcane bine închise, se creează inițial o suprapresiune, deoarece aerul cald și vaporii de apă se dilată în borcan. Imediat ce borcanele se răcesc, aerul și vaporii se contractă din nou. Se creează un vid, care practic „aspiră” capacul și sigilează astfel borcanul etanș. Sterilizarea prealabilă a borcanelor asigură sterilitatea acestora - alimentele conservate pot fi astfel păstrate aproape pe termen nelimitat.

    Instrucțiuni: Conservarea în cuptor

    Înainte de a începe conservarea, trebuie să ai pregătite toate ustensilele necesare, astfel încât procesul de conservare să se desfășoare fără probleme și fără stres.

    Lista de cumpărături și materiale:

    • Borcane cu capace
    • Prosoape de bucătărie
    • O pâlnie de umplere
    • Tavă de copt sau tigaie
    • Ingrediente pentru conservat
    • Zahăr, opțional
    • Lichid (apă, oțet, stoc, suc sau vin)
    Borcane și capace de sticlă Weck, așezate cu susul în jos pe un grătar de cuptor.

    Pasul 1: Sterilizează borcanele

    Primul pas este să sterilizezi borcanele pentru conserve. Pentru a face acest lucru, poți fierbe borcanele pentru scurt timp în apă fierbinte sau le poți clăti cu apă clocotită. Apoi usucă bine borcanele. Alternativ, poți încălzi borcanele cu capac filetat în cuptor la 180°C timp de 10 minute. Fierbe capacele și inelele de cauciuc în apă cu oțet timp de 5 minute și pune-le la uscat.

    O persoană taie ardei gras roșu pe un tocător de lemn, cu alte legume în jur.

    Pasul 2: Pregătește conservele

    În timp ce borcanele fierb sau sunt în cuptor și se răcesc, poți pregăti conservele. În funcție de tipul de conservă ales, va trebui să speli, să scoți miezul sau sâmburii și să tai fructele și legumele. Bucățile mici sunt mai bune decât bucățile mari: cu cât bucățile sunt mai lipite în borcan, cu atât vor fi mai ușor de conservat.

    Ardei roșu tăiat pe un tocător de lemn, cu un prosop și o chiuvetă în fundal

    Pasul 3: Umplerea borcanelor

    Odată ce borcanele s-au răcit și s-au uscat, iar conținutul a fost pregătit, borcanele pot fi umplute. Marginile trebuie să rămână curate. O pâlnie poate fi de ajutor în acest caz. Conținutul este apoi introdus în borcan cu lichidul corespunzător. După umplere, ar trebui să rămână aproximativ 2 cm de aer până la margine. Pune capacul cât mai repede posibil și răsucește-l sau închide-l bine.

    Vier Gläser mit bunten Gemüsestücken in einem Ofen

    Pasul 4: Introdu borcanele în cuptor

    Acum începe fierberea propriu-zisă. Așează borcanele sigilate în tava umplută cu apă rece pe o înălțime de 2 până la 3 cm. Pune tava cu borcane în cuptor și setează temperatura. Nu vei da greș niciodată cu 175°C căldură de sus și de jos. De îndată ce baia de apă începe să fiarbă, oprește din nou cuptorul și lasă borcanele pentru încă 30 de minute.

    Patru borcane cu conserve de casă, acoperite cu hârtie maro și sfoară.

    Pasul 5: Răcirea și depozitarea

    Scoate borcanele din cuptor și lăsă-le să se răcească. Verifică dacă borcanele sunt bine închise: Slăbește clemele borcanelor cu capac articulat și ridică-le de capac. Capacul ar trebui să rămână bine fixat dacă conservarea a reușit. În cazul borcanelor pentru conserve cu capace metalice cu șurub, poți recunoaște vidul prin faptul că capacul este ușor tras în interior. Dacă totul este etanș, poți eticheta borcanele și le poți păstra într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui.

    Ce pot conserva în cuptor?

    Creativitatea nu are limite atunci când faci conserve. Teoretic, poți conserva orice are gust bun și trebuie păstrat pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, unele tipuri de fructe și legume sunt deosebit de populare.

    Trei borcane cu unt de mere și mere proaspete pe un blat de bucătărie.

    Fructe

    Există diferite opțiuni pentru conservarea fructelor: Poți conserva fie fructe întregi, fie bucăți de fructe, care pot fi apoi transformate în compot sau piure. Pentru a obține un rezultat bun, fructele trebuie să fie întotdeauna coapte și fără pete „moi”. Ca lichid se folosește apă cu zahăr, vin sau suc de fructe. În funcție de aroma dorită, se poate folosi și suc de lămâie sau condimente precum scorțișoara.

    Borcan cu legume tăiate cubulețe, cu morcovi, roșii, ceapă și pătrunjel proaspăt.

    Legume

    De asemenea, orice legume pot fi conservate bine. Dacă vrei, poți blanșa legumele în prealabil, dar, în general, orice legume pot fi conservate și crude. Bulionul, apa pură și un strop de oțet și condimente sunt folosite pentru a umple conservele cu legume.

    Deosebit de potrivite pentru conservare sunt

    Fructe

    Legume

    Altele

    Mere, pere, căpșuni, cireșe, piersici, prune

    Fasole, castraveți, varză, dovlecei, morcovi, roșii, zucchini

    Supă, carne, prăjituri, dulceață, sucuri, untură de porc, sosuri, cârnați

    Alternative la conservarea în cuptor

    Există numeroase alternative la conservarea în cuptor. În mod tradițional, conservarea se face adesea într-o oală pe plită. Borcanele pentru conserve pot fi, de asemenea, încălzite rapid și ușor într-un vas cu aburi sau într-o oală sub presiune. Dacă ai mai puțină răbdare, poți folosi borcane cu închidere prin răsucire: Aici, conservele nu sunt umplute la rece, ci la cald, borcanele sunt sigilate și întoarse cu susul în jos timp de câteva minute. Borcanele sunt apoi întoarse din nou cu susul în jos și lăsate să se răcească. Pentru adevărații fani ai conservelor, o mașină specială pentru conserve poate fi, de asemenea, o opțiune.

    Practic și elegantTotul pentru bucătărie și gospodărie