Depozitează corect și organizează
Cum păstrezi usturoiul

Cum păstrezi usturoiul

  • Usturoiul rezistă mai bine într-un coș deschis sau într-o pungă de hârtie.
  •  Verifică ca usturoiul să nu fie depozitat în recipiente închise.
Câștigă timp pentru rădăcinoase

Câștigă timp pentru rădăcinoase

  • Legumele rădăcinoase precum țelina, morcovul sau sfecla pot fi păstrate proaspete mai mult timp.
  • Taie-le felii și păstrează-le în frigider, într-un recipient cu apă.
Fructele și frigiderul

Fructele și frigiderul

  • Anumite fructe își strică textura la rece, dacă nu sunt bine coapte.
  • Nu păstra în frigider avocado, portocale, banane, lămâi, kiwi, pepeni galbeni, nectarine, piersici, prune sau ananas.
Salvează avocado-ul

Salvează avocado-ul

Avocado poate fi păstrat mai bine, dacă urmezi pașii de mai jos:

  • curăță câțiva avocado perfect copți și taie-i în jumătate;
  • ia o hârtie de copt, stropește-o bine cu suc de lămâie și pune fructele de avocado pe ea, cu partea tăiată în jos;
  • stropește cu lămâie și peste jumătățile de avocado;
  • pune fiecare jumătate într-o pungă și depozitează-le în congelator.
Resturi la vedere

Resturi la vedere

  • Când depozitezi resturi de mâncare în frigider, folosește recipiente transparente.
  • Astfel, te asiguri că nu uiți de ele și nu risipești nimic.
Organizează congelatorul

Organizează congelatorul

Folosește congelatorul în mod optim, urmând pașii de mai jos:

  • depozitează alimentele în recipiente reutilizabile;
  • scoate aerul din recipiente;
  • scrie data pe recipiente;
  • consumă alimentele din congelator în 2-3 luni;
  • consumă alimentele decongelate în maximum 24 de ore;
  • nu recongela alimentele.
Combate risipa cu mâna ta

Combate risipa cu mâna ta

Măsoară cantitatea potrivită a porțiilor cu mâna:

  • pentru legume, mâinile împreunate și făcute căuș;
  • o porție de cereale ar trebui să fie de mărimea pumnului închis;
  • o porție de pește ar trebui să fie de mărimea întregii mâini;
  • grosimea cărnii de pui, porc sau a cărnii roșii ar trebui să fie aceeași cu cea a mâinii;
  • o porție de gustări (fructe, nuci) ar trebui să încapă în mână.
ardei gras, cămară, depozitare  anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Depozitează corect ardeiul gras

 

  • Ardeiul gras este sensibil la frig.
  • Acesta rezistă mai bine în cămară decât în frigider
dovleac, proaspăt, păstrează, câteva luni, anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Păstrează dovlecii buni, chiar și câteva luni

Păstrează dovleacul întreg, chiar și pentru câteva luni, urmând pașii de mai jos:

  • acoperă-l cu un strat subțire de ulei vegetal;
  • depozitează-l în cămară.
fructe de pădure, fructe de sezon, frigider, păstrare fructe de pădure anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Fructe de pădure proaspete

Fructele de pădure rezistă mai bine dacă urmezi pașii de mai jos:

  • combină o cană de oțet alb și trei de apă, într-un bol mai mare;
  • scaldă fructele în acest amestec; 
  • usucă-le bine și le păstrează-le în frigider.
fructe, etilenă, distanțate, cămară anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Fructe care nu stau bine împreună

  • Multe fructe produc etilenă, un hormon care se elimină sub formă de gaz, ce poate face ca fructele din jur să se strice mai repede.
  • Depozitează aceste fructe separat: mere, caise, piersici, papaya, avocado, banane, pepene.
tempepraturi minime, legume, anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Depozitează legumele la temperaturi potrivite

Temperaturile prea scăzute pot dăuna legumelor:

  • o temperatură mai mică de 10℃ dăunează dovleceilor și roșiilor;
  • o temperatură mai mică de 7℃ dăunează vinetelor și castraveților;
  • o temperatură mai mică de 0℃ dăunează cartofilor și sparanghelului.
alimente, dată expirare, la vedere, anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Alimentele care expiră mai repede

  • Înainte de a pleca la cumpărături, aruncă o privire în frigider și rezervă un raft special alimentelor care expiră mai repede.
  • Astfel, nu uiți de ele și combați risipa alimentară.
verdețuri, proaspete, apă, treci pe verde anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Păstrează verdețurile proaspete

  • Verdețurile rezistă proaspete mai mult timp dacă le pui într-un pahar cu apă.
ouă, carne, alimente, decongelare, anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Nu recongela alimentele

  • Odată decongelate, ține cont că alimentele nu se mai congelează din nou, sub nicio formă, mai ales carnea.
  • Alimentele congelate de mai multe ori îți pot pune în pericol sănătatea.
cântar, timer, termometru, pahare gradate, măsoară, anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Ia măsuri în bucătărie

  • Măsoară și cântărește cu precizie ingredientele, pentru a ști de la început câte porții pregătești.
  • Dotează-ți bucătăria cu instrumentele necesare combaterii risipei alimentare: cântar, pahar, cană, cupă sau linguri gradate.
listă de cumpărături, stomacul plin, organizare, strictul necesar, verificare, anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Aplică reguli la cumpărături

Ține cont de câteva reguli când mergi la cumpărături:

  • plănuiește meniul săptămânal; 
  • verifică ce ai prin frigider;
  • fă o listă cu ce și cât vrei să cumperi;
  • nu pleca la cumpărături cu stomacul gol!
alimente, temperaturi optime, conservare, depozitare, timp îndelungat anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Află cât rezistă alimentele în frigider și congelator

  • Fructele: 3-5 zile în frigider și 10-12 luni în congelator;
  • Carnea: 3-5 zile în frigider și 4-12 luni în congelator;
  • Cârnații proaspeți: 1-2 zile în frigider și 1-2 luni în congelator;
  • Legumele: 3-5 zile în frigider și 12-18 luni în congelator;
  • Peștele: 1-2 zile în frigider și 1-6 luni în congelator.
nuci, alune recipient închis, congelare, anti-risipă, depozitare, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Păstrează mai mult timp nucile și alunele

Nucile și alunele se păstrează mai bine:

  • Într-un recipient închis ermetic, depozitat într-un loc rece, uscat și întunecos;
  • Prin congelare.
frigider, umezeală, exces, anti-risipă, depozitare, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Fără exces de umezeală în frigider

  • Alimentele, mai ales fructele și legumele, rezistă mai bine în frigider dacă nu există exces de umezeală.
  • Controlează excesul de umezeală punând prosoape de hârtie în sertarele de jos ale frigiderului.
banane, etilenă, fructe, cârlig, anti-risipă, depozitare, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Păstrează bananele într-un cârlig

Bananele se numără printre fructele care emană etilenă, de aceea:

  • e bine să le ții departe de alte fructe și legume;
  • ca să nu se formeze pete maro în punctele de presiune, atârnă-le într-un cârlig.
ceapă verde, borcan cu apă, frigider, anti-risipă, depozitare, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Păstrează ceapa verde mai mult timp

  • Ceapa verde nu se păstrează foarte bine în frigider.
  • Pune-o într-un borcan cu apă, cu frunzele în sus, și păstreaz-o pe blatul din bucătărie.
ridichi, frigider, pungă resigilabilă, anti-risipă, depozitare, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Păstrează ridichile pentru 2-3 săptămâni

Ca să reziste chiar și 2-3 săptămâni și să combați risipa alimentară, depozitează ridichile astfel:

  • taie-le frunzele și pune-le într-o pungă resigilabilă;
  • pune un prosop de hârtie în pungă;
  • depozitează-le în frigider.