Folosește-ți creativitatea  în bucătărie

Banane prea coapte

Transformă bananele prea coapte într-un desert responsabil:

  • taie bananele în bucățele mici și congelează-le;
  • mixează-le, apoi, într-un robot de bucătărie, alături de alte fructe;
  • astfel, vei obține o înghețată delicioasă.

Paste salvate

Ca să nu arunci pastele care ți-au mai rămas poți să:

  • le combini cu puțin cașcaval și ou și să prepari o frittata;
  • le combini cu legume și carne și să prepari o salată.

Brânzeturile uscate pot fi salvate

Dacă parmezanul sau cașcavalul din frigider s-au uscat, prepară o supă cremă delicioasă:

  • fierbe bucățile de parmezan și cașcaval timp de 15-20 de minute;
  • apoi dă-le prin blender;
  • adaugă crutoane și puțin mărar uscat.

Roșii deshidratate

  • Dacă roșiile s-au înmuiat prea tare, le poți transforma în roșii deshidratate, numai bune pentru paste.
  • Trebuie doar să le tai felii, să le deshidratezi și să le pui în ulei, la conservat.

Savurează mărul tot

  • Ca să nu arunci cotorul și coaja după ce savurezi merele, le poți transforma în compot.
  • Rețeta e aceeași ca la orice compot de mere, doar să nu uiți să scoți semințele.

Resturi de legume

  • Fă o bază lichidă de legume, numai bună pentru supe sau sosuri, din resturile de legume.
  • Adună toate capetele de la morcovi, rădăcinile de pătrunjel, ceapa, mijloacele verzi de la roșii, tulpinile de la ierburi sau verdețuri și fierbe-le împreună.

Ingrediente pentru mai multe rețete

  • Cumpără ingrediente care merg în două, chiar trei rețete, ca să irosești nimic. 
  • De exemplu, poți folosi resturile vegetale în omlete, pastele rămase într-o salată, iar restul de pui prăjit, tăiat bucățele, într-o supă.

Prepară apă infuzată cu fructe

Salvează fructele prea coapte de la a fi aruncate:

  • taie fructele coapte și moi în bucăți mici;
  • pune-le în carafă sau borcan;
  • acoperă-le cu apă;
  • pune carafa sau borcanul în frigider pentru câteva ore.

Cuburi de gheață cu verdețuri

Păstrează verdețurile proaspete mai mult timp:

  • taie-le mărunt;
  • pune-le în tăvița pentru gheață și acoperă-le cu ulei de măsline;
  • pune-le la congelat.

Pregătește corect murăturile

  • Folosește oțet alb, de minimum 6 grade;
  • Pune sare grunjoasă, neiodată;
  • Asigură-te că toate instrumentele folosite sunt sterile;
  • Folosește un burete nou;
  • Pune bicarbonat în apa de spălat legumele, ca să elimini reziduurile.

Păstrează sucul de struguri nefermentat

Păstrează sucul de struguri nefermentat pentru timp îndelungat:

  • fierbe-l până când nu mai face spumă;
  • toarnă-l în sticle cât e încă fierbinte;
  • închide sticlele ermetic și acoperă-le cu pături pentru o răcire lentă;
  • depozitează-le în cămară sau în beci.

Fă bruschete din pâinea uscată

Salvează roșiile prea coapte și pâinea un pic uscată pregătind bruschete:

  • unge cu ulei de măsline feliile de pâine;
  • toacă roșiile și un pic de usturoi;
  • asezonează cu alte ingrediente, după gust.

Oțet de mere făcut de tine

Prepară oțet de casă din resturile de mere:

  • umple ¾ dintr-un borcan mare cu resturi de mere;
  • adaugă apă filtrată, astfel încât merele să fie complet acoperite, și două linguri de zahăr;
  • acoperă gura borcanului cu un filtru de cafea și prinde-l cu o bandă de cauciuc;
  • păstrează borcanul la loc cald două săptămâni, ferit de razele soarelui;
  • scoate resturile de mere și pune filtrul de cafea la loc pentru două-patru săptămâni, la temperatura camerei;
  • gustă săptămânal, iar când îți place gustul, pune capacul și depozitează-l la frigider.

Blat delicios din biscuiții rămași

Salvează biscuiții rămași și transformă-i într-un blat:

  • macină biscuiții în blender până devin pesmet;
  • amestecă pesmetul cu unt topit până se formează un aluat;
  • întinde-l într-o formă și las-o la rece până se întărește.

Poți folosi blatul rezultat la tarte cu fructe, cheesecake sau plăcinte.

Coaja cartofului e plină de nutrienți

  • Când gătești cartofi copți, nu e necesar să îi curăți de coajă.
  • Spală-i bine și prepară-i cu tot cu coaja plină de vitamine și minerale.