Nu irosi nimic
Ciorba congelată

Ciorba congelată

  • Dacă ai gătit prea multă ciorbă, nu arunca ce rămâne.
  • Congeleaz-o și, atunci când vrei să o consumi, tot ce ai de făcut e să o fierbi câteva minute.
Pâine congelată

Pâine congelată

  • Poți salva pâinea de la a fi aruncată, prin congelare.
  • În maximum 24 de ore de când ai cumpărat-o, feliază pâinea, pune-o pe hârtie pergament și așaz-o în congelator, fără să o acoperi.
  • După ce îngheață, transferă feliile într-o pungă, eliminând cât mai mult aer.
Salvează frunzele legumelor

Salvează frunzele legumelor

  • Fă un pesto din frunzele legumelor.
  • Sosurile pesto au 5 ingrediente de bază: semințe, parmezan, ulei de măsline, usturoi și câteva frunze.
  • Mixează-le în blender până obții o pastă fină, adaugă ulei, și gata!
Mix de legume

Mix de legume

Prepară un mix de legume uscate pentru ciorbele tale preferate:

  • adună legumele pe care nu apuci să le consumi;
  • deshidratează-le ținându-le afară, la umbră, sau în cuptor sau deshidrator;
  • macină-le într-un robot de bucătărie.
Compost salvator

Compost salvator

Compostul e un îngrășământ ce ajută plantele să crească și ne ajută să combatem risipa alimentară. Poți să-l obții chiar la tine acasă, din resturile alimentare:

  • ia un coș de gunoi cu capac și găuri pentru aerisire;
  • pune în el un strat de hârtie de ziar, un strat de pământ, ziare și resturi vegetale;
  • adaugă resturi de fructe și legume, coji de ouă, zaț de cafea, frunze de ceai, frunze de plante de apartament;
  • la fiecare pumn de resturi organice, adaugă aceeași cantitate de hârtii;
  • scutură conținutul coșului la fiecare 3-4 zile, pentru amestecare.
Rețeta responsabilă: nu irosi nimic

Lapte congelat

  • Ca să te bucuri de lapte mai mult timp, îl poți congela.
  • Pregătește o tavă pentru cuburi de gheață, umple-o cu lapte proaspăt și pune-o în congelator.
Ouă congelate

Ouă congelate

  • Salvează ouăle de la aruncare, prin congelare!
  • Trebuie să le scoți din coajă pentru că, atunci când îngheață, conținutul lichid își mărește volumul și coaja devine neîncăpătoare.
  • Poți îngheța albușul și gălbenușul omogenizate împreună sau le poți separa.
  • Când ai nevoie de albuș pentru prăjituri, tot ce ai de făcut este să-l dezgheți!
bază pentru supă, oase, carne de pui, congelare, bază delicoasă, anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Prepară o bază pentru supe

  • Când prepari carne de pui, folosește toate părțile puiului în câte o rețetă, ca să nu irosești nimic.
  • Poți fierbe chiar și oasele, ca să obții o bază delicioasă pentru supe.
salată verde, cotor salată, salată nouă, ceva verde, prospețime anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Crește o nouă salată

Din resturile de salată poți crește una nouă, chiar la tine acasă:

  • păstrează inima salatei și pune-o într-un bol, acoperită cu apă;
  • schimbă apa zilnic;
  • așază bolul într-un loc cu acces la lumină naturală.
pâine, pesmet, frigănele, crutoane, blat pizza, salvează pâinea, pâine uscată, anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Consumă pâinea până la ultima firimitură

Poți salva pâinea uscată de la a fi aruncată dacă:

  • o transformi în crutoane;
  • o transformi în pesmet;
  • o folosești la frigănele;
  • o folosești ca blat pentru pizza.
cozonac, sărbători, risipă, desert, tort, inedit, tort reinterpretat, anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Salvează cozonacul uscat

Salvează cozonacul uscat, transformându-l într-un desert delicios:

  • taie-l în felii groase;
  • așază feliile într-o tavă și însiropează-le;
  • adaugă un strat de cremă, până obții un tort în două-trei straturi;
  • îmbracă tortul în cremă și adaugă nuci, migdale sau fulgi de ciocolată.
legume, aspect imperfect, salvează, savuros, alimentație echilibrată, anti-risipă, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Cumpără și legume imperfecte

  • Când ești la cumpărături, nu evita să alegi și legumele imperfecte.
  • Și acestea sunt savuroase și pline de vitamine.
lapte rămas, carne, macerat, anti-risipă, depozitare, stop risipă, rețeta responsabilă, combate risipa, risipa alimentară

Salvează laptele rămas

Laptele rămas poate fi salvat dacă îl folosești pentru a macera orice tip de carne:

  • Pune carnea într-un bol cu sare, piper și ceapă;
  • Toarnă laptele peste carne;
  • Pune bolul în frigider pentru minimum 2 ore;
  • Prăjește carnea în tigaie cu puțin ulei.