Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

PERIOADA CEA MAI POTRIVITĂ PENTRU PLANTAREA BULBILOR

PERIOADA CEA MAI POTRIVITĂ PENTRU PLANTAREA BULBILOR

Plantele care se înmulțesc prin bulbi sunt ușor de plantat, astfel încât chiar și un grădinar cu mai puțină experiență poate să aibă rezultate foarte bune. Important este ca bulbii să fie plantați la adâncimea potrivită, la o distanță suficient de mare unul față de celălalt și în anumite perioade ale anului.




În general, bulbii se plantează la o adâncime de 2-3 ori mai mare decât înălțimea lor. Cu toate acestea, bulbii daliilor sau begoniilor se plantează mai aproape de suprafața solului. Distanța dintre bulbi variază în funcție de tipul plantei. Bulbii de mici dimensiuni pot fi plantați mai aproape unul de altul, la o distanță de 5-10 cm în funcție de soi, în timp ce bulbii mai mari este bine să fie plantați la distanțe mai generoase ce încep de la 12 cm și pot ajunge și la 30 cm în cazul crinilor sau la 40 cm în cazul daliilor.




În ceea ce privește perioadele de plantare, bulbii se împart în două categorii mari: bulbi ce se plantează toamna (începând cu luna septembrie) pentru a înflori primăvara și bulbi ce se plantează primăvara (după ce trece pericolul de îngheț, până la final de mai) pentru a înflori vara.




Bulbii florilor de primăvară sunt mai rezistenți și trec cu ușurință peste perioadele cu temperaturi negative. Mai mult decât atât, temperaturile scăzute le priesc, iar atunci când mercurul din termometre începe să crească, bulbii florilor de primăvară știu că le-a venit timpul. La momentul la care apar florile de primăvară, cum ar fi ghioceii, zambilele, narcise, brândușele sau lalelele, majoritatea naturii nu s-a trezit încă la viață. Astfel, nici copacii nu oferă atât de multă umbră în acea perioadă, iar bulbii florilor de primăvară pot fi plantați în locuri umbroase pe timpul verii, ce primăvara se bucură de lumina soarelui.




Bulbii florilor de vară sunt sensibili și nu reușesc să treacă de perioadele de îngheț. Tocmai de aceea, acești bulbi trebuie scoși din pământ și depozitați în siguranță. După ce florile se ofilesc, acestea trebuie tăiate, iar atunci când tulpina și frunzele s-au uscat, e timpul pentru scoaterea bulbilor. Aceștia se păstrează cel mai bine în locuri uscate și răcoroase, ei trebuie scuturați de pământ și pot fi ținuți într-o cutie de carton, fiind separați cu hârtii.




În grădina ta pot crește și bulbi comestibili, cum ar fi cei de ceapă sau usturoi. Ceapa poate fi plantată și folosind semințe, dar în România se folosește cel mai frecvent arpagicul. Cea mai bună perioadă pentru plantarea micilor bulbi de ceapă este mijlocul lunii martie. Aceasta poate fi recoltată și primăvara pentru frunzele sale de ceapă verde, dar și vara, în perioada iulie-august, după ce frunzele sunt veștejite și culcate la sol, semn că bulbii au ajuns la maturitate și pot fi culeși. Bulbii de usturoi sunt ceva mai rezistenți decât cei de ceapă și pot fi plantați atât toamna (în lunile septembrie - octombrie), cât și primăvara, în luna martie. Și usturoiul poate fi cules atunci când are frunzele verzi și este ideal pentru salate, dar și când frunzele sale s-au uscat, ceea ce înseamnă că bulbii de usturoi sunt numai buni pentru cules.