Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

CUM SĂ EVIȚI RISIPA FOLOSINDU-TE DE CONGELATOR

CUM SĂ EVIȚI RISIPA FOLOSINDU-TE DE CONGELATOR

Congelatorul îți poate fi de un real ajutor atunci când vrei să păstrezi fructe, legume, carne, salate sau sosuri pentru o utilizare ulterioară. Uneori cumpărăm prea multe alimente, alteori gătim prea mult și ca să nu aruncăm prea multă mâncare ne putem baza pe congelator.


Câteva sfaturi generale


Este foarte ușor să uiți de alimentele aruncate în congelator, de aceea este bine ca la intervale regulate să faci o curățenie serioasă. Verifică termenul de valabilitate de pe alimentele pe care le-ai cumpărat congelate și data de pe alimentele pe care le-ai pus tu la congelat. Este important să notezi data la care ai pus alimentele în congelator: fie că e vorba de carne, de vinete sau ardei, de fructe sau de alte preparate.

Nu uita că nu toate alimentele pot să rămână la congelator la fel de mult timp. Carnea poate să stea la congelator între 4 și 12 luni, peștele între 3 și 6 luni, legumele 12-18 luni, iar fructele 10-12 luni.

Dacă folosești pungi cu fermoar pentru congelator, e bine să scoți aerul după ce ai pus alimente în ele. În plus, atunci când ai scos alimente din congelator, nu se recomandă să le recongelezi.




Cum să congelezi mâncăruri în borcane?

Dacă vrei să folosești mai puțin plastic, poți să pui alimente la congelat și în borcane, dar e bine să respecți anumite reguli. Alege borcane care nu au gâtul îngust. Ideale sunt cele care au gâtul de aceeași dimensiune cu baza. Nu trebuie să pui borcane crăpate la congelator, așa că verifică-le bine înainte. Nu umple borcanele prea tare, e bine să lași un spațiu deasupra pentru a lăsa loc alimentelor să de dilate la rece. Nu pune alimente care nu s-au răcit suficient în congelator și nu le pune cu tot cu capac de la început. E bine să păstrezi borcanele cu sosuri, piureuri, unturi sau alte alimente timp de o zi în frigider pentru ca trecere la o temperatură mai scăzută să fie cât mai lină. Pune alimentele fără capac și după ce au înghețat, verifică în amănunt borcanul pentru a te asigura că nu e spart, apoi pune capacul și nu uita să notezi pe borcan data la care le-ai congelat.


Cum să congelezi fructele de pădure?

Marele secret al congelării fructelor de pădure sau al fructelor de mici dimensiuni este că fructele trebuie puse la distanță unul de altul, într-o tavă, pe hârtie cerată. După ce fructele au înghețat, ele se desprind ușor de pe hârtia cerată și se pot depozita în pungi sau caserole. Astfel, atunci când vrei doar o linguriță de fructe de pădure pentru iaurtul tău cu fructe, le vei putea lua ușor din congelator. Dacă nu ai loc în congelator pentru tava cu fructe, atunci păstrează recipientele de la iaurt, smântână sau alte vase de mici dimensiuni și pune acolo porții mici de fructe de pădure. Dacă aceste recipiente nu au capac, pune câte 2-3 în pungi cu fermoar pentru a evita ca acestea să absoarbă mirosul de la alte alimente din frigider.