Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

CUM SĂ VOPSEȘTI OUĂLE FOLOSIND INGREDIENTE NATURALE

Vopsitul ouălor este o activitate distractivă, dar poate fi și prietenoasă cu mediul. Atunci când folosești ingrediente naturale: coji de legume, fructe sau frunze, culorile obținute nu vor fi la fel de aprinse precum cele colorate cu vopsea de ouă din comerț. Nuanțele vor fi mai degrabă pastelate, pale și delicate, dar deopotrivă de frumoase.


Coji de ceapă

Cea mai apropiată nuanță de cea a ouălor roșii este culoarea cărămizie-roșiatică dată de cojile de ceapă. Pentru a obține o nuanță cât mai intensă, poți începe să strângi cojile de ceapă într-un coșuleț sau într-o pungă perforată cu câteva săptămâni înainte de Paște. Cu cât ai mai multe coji, cu atât vei putea să vopsești mai multe ouă și să obții o culoare mai puternică. Pentru a-ți face o idee mai clară, vei avea nevoie de cojile de la circa 6-7 cepe galbene.

Cojile de ceapă se pun la fiert și se lasă timp de o oră, apoi cojile de ceapă se elimină și, în lichidul roșiatic obținut, se pun ouăle împreună cu sare și oțet. Se fierb 10 minute și se lasă să se răcească în apa colorată.


Orez negru

Atunci când fierbe, orezul negru dă apei o culoare roșiatică, iar aceasta poate fi folosită cu succes pentru vopsitul ouălor într-o nuanță cărămiziu-ciocolatie. Orezul negru este foarte gustos și poate adăuga o notă de originalitate preparatelor tale. După ce ai fiert orezul, poți scurge apa într-un alt vas, unde poți adăuga ouăle pe care vrei să le vopsești. Fierbe ouăle 10-15 minute în apa colorată și apoi lasă-le în apă până se răcesc.


Coji și cotoare de morcov

Evită risipa și folosește fiecare bucățică de morcov! Coaja pe care o cureți de obicei, dar și cotoarele pot fi folosite pentru a vopsi ouăle într-o nuanță gălbuie. Această culoare este mult mai vizibilă dacă folosești ouă albe. Pentru a obține o nuanță mai intensă, poți adăuga și o linguriță de turmeric. Asigură-te că ai cel puțin 150 g de coji și cotoare de morcovi, adaugă apă, o lingură de oțet și una de sare. Pune la fiert timp de cel puțin 15 minute sau până când obții o nuanță galben-oranj.

Dacă ai nevoie de morcovi fierți pentru o mâncare, atunci poți tăia morcovii în bucăți mari și, după ce au fiert, poți păstra apa. Nu uita să adaugi oțetul abia după ce ai scos morcovii din apă.


Sfeclă fiartă sau murată

Dacă îți place salata de sfeclă murată, nu arunca lichidul roșiatic din borcan, ci păstrează-l. După câteva borcane de sfeclă, vei avea suficientă vopsea pentru a obține ouă în nuanțe de roz pal. Verifică pe ambalaj dacă lichidul conține oțet și nu va mai trebui să îl adaugi. Dacă preferi să fierbi sfecla acasă, atunci evită risipa și folosește sfecla pentru supă sau salată, iar apa colorată în roșu intens păstreaz-o pentru vopsitul ouălor. Scoate sfecla din apă înainte să adaugi oțetul și apoi poți pune ouăle la fiert în apa roșiatică. După ce ouăle sunt fierte tari, poți opri focul și e bine să lași ouăle să se răcească în vopseaua naturală pe care ai obținut-o.


Frunze de spanac

Spanacul se folosește pentru a vopsi ouăle în verde pal, dar nu este nevoie să cumperi spanac special pentru a le vopsi. Poate că ai o caserolă cu spanac pe care o ții de prea mult timp în frigider și frunzele deja nu mai sunt bune pentru salată sau poate că ai cumpărat spanac din piață, iar după ce ai ales frunzele cele mai bune ți-au rămas câteva pe care ar fi bine să nu le arunci.

Frunzele de spanac se pun la fiert în apă cu oțet, timp de circa 30 de minute. Ouăle vor căpăta cu greu nuanța verzuie, așa că pentru a fi cât mai intensă, poți pune ouăle deja fierte la frigider, în vasul cu apă colorată. Lasă-le câteva ore sau chiar peste noapte, iar a doua zi rezultatul va fi vizibil.

Pentru a obține un verde mai puternic, poți combina două culori: albastru și galben. Albastrul se poate obține din varză roșie, iar galbenul din morcovi ori turmeric.




Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele naturale pe care le poți folosi pentru a vopsi ouăle de Paște. Dacă le-ai încercat deja pe toate și vrei ceva nou, poți încerca să obții vopsea de ouă din cafea, vin roșu, hibiscus, afine sau mure.