Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

CE SĂ PLANTEZI ÎN GRĂDINĂ: UN NUC, UN ALUN SAU UN CASTAN?

Dacă pentru grădina ta îți dorești un proiect cu rezultate pe termen lung, ai putea planta un nuc, un alun sau un castan cu fructe comestibile. Dacă ar trebui să alegi unul singur dintre aceștia, pe care ar fi cel mai bine să-l alegi?


Poate că preferințele culinare nu sunt cel mai important aspect de luat în calcul, dar cu siguranță nu sunt de ignorat. Gândește-te ce ai vrea să culegi și apoi să savurezi: alune de pădure, nuci verzi sau bine coapte ori castane numai bune pentru copt?


Înălțimea la care un astfel de arbore poate ajunge trebuie luată în considerare pentru a stabili unde să îl plantezi, dar și dacă e un copac potrivit pentru grădina ta. Alunul de pădure este un arbust, fiind mult mai mic decât un nuc sau un castan și nu-ți va umbri o mare parte din casă sau grădină. Un alun (Corylus avellana) poate crește până la o înălțime de 5-6 metri, uneori ajungând până la 10 metri, în timp ce un nuc (Juglans regia) ajunge la 30 de metri, iar un castan (Castanea Sativa) ajunge până la înălțimi de circa 25-35 de metri. Totuși, nu uita că un alun, un nuc sau un castan poate trăi zeci, chiar sute de ani, deci vor trece mulți ani până va ajunge la astfel de dimensiuni impunătoare.


În funcție de regiunea geografică în care locuiești, implicit de cantitatea anuală de precipitații și de blândețea sau asprimea iernilor, de temperaturile minime și maxime, de cât de uscat e aerul, dar și în funcție de tipul solului, poți alege un tip sau altul de pom nucifer.


Alunul rezistă fără probleme indiferent cât de reci ar fi iernile de la noi. Dacă vrei să îl plantezi în grădina ta, alege un loc luminos sau puțin umbrit, unde va avea parte de umezeală suficientă. Un astfel de arbust nu se va putea dezvolta într-un sol nisipos sau acid.


Nucul este un arbore foarte răspândit în România, deci ar putea să crească frumos și în grădina ta, într-un loc în care solul este bine drenat. Ține cont de dimensiunile la care acesta poate crește atunci când alegi locul în care să îl plantezi. Evită să îl plantezi mult prea aproape de zidul casei și alege un loc cu suficientă lumină unde peste ani ai vrea să te odihnești la umbra nucului.


Castanul comestibil poate fi plantat în grădina ta și în preajma altor pomi fructiferi, dezvoltându-se bine și dacă are parte de umbră în cantități moderate. Alți arbori ar putea chiar să îl protejeze în condiții de vreme nefavorabile. Acesta este un arbore sensibil la înghețul prea timpuriu toamna sau la cel din primăverile târzii, dar și la umezeala excesivă a solului.