![](/static/assets/LG_KV_nuirosin-511191.jpg)
![Text And Image Section](/static/assets/text_image-537751.jpg)
Chipsuri sănătoase din sfeclă roșie
Prepară chipsuri sănătoase:
- dacă s-a zbârcit un pic, curăță sfecla roșie de coajă și tai-o felii subțiri;
- unge feliile cu ulei de măsline;
- așază-le într-o tavă și dă-le la cuptor pentru 40 de minute.
![Text And Image Section](/static/assets/text_image-537750.png)
Consumă spanacul până la ultima vitamină
- Zeama în care opărești spanacul e plină de vitamine și o poți folosi în supe creme sau shake-uri.
![Text And Image Section](/static/assets/ciorba-511193.jpg)
Ciorba congelată
- Dacă ai gătit prea multă ciorbă, nu arunca ce rămâne.
- Congeleaz-o și, atunci când vrei să o consumi, tot ce ai de făcut e să o fierbi câteva minute.
![Text And Image Section](/static/assets/paine-511199.jpg)
Pâine congelată
- Poți salva pâinea de la a fi aruncată, prin congelare.
- În maximum 24 de ore de când ai cumpărat-o, feliază pâinea, pune-o pe hârtie pergament și așaz-o în congelator, fără să o acoperi.
- După ce îngheață, transferă feliile într-o pungă, eliminând cât mai mult aer.
![Text And Image Section](/static/assets/frunze-511282.jpg)
Salvează frunzele legumelor
- Fă un pesto din frunzele legumelor.
- Sosurile pesto au 5 ingrediente de bază: semințe, parmezan, ulei de măsline, usturoi și câteva frunze.
- Mixează-le în blender până obții o pastă fină, adaugă ulei, și gata!
![Text And Image Section](/static/assets/mix-511305.jpg)
Mix de legume
Prepară un mix de legume uscate pentru ciorbele tale preferate:
- adună legumele pe care nu apuci să le consumi;
- deshidratează-le ținându-le afară, la umbră, sau în cuptor sau deshidrator;
- macină-le într-un robot de bucătărie.
![Text And Image Section](/static/assets/copost-511310.jpg)
Compost salvator
Compostul e un îngrășământ ce ajută plantele să crească și ne ajută să combatem risipa alimentară. Poți să-l obții chiar la tine acasă, din resturile alimentare:
- ia un coș de gunoi cu capac și găuri pentru aerisire;
- pune în el un strat de hârtie de ziar, un strat de pământ, ziare și resturi vegetale;
- adaugă resturi de fructe și legume, coji de ouă, zaț de cafea, frunze de ceai, frunze de plante de apartament;
- la fiecare pumn de resturi organice, adaugă aceeași cantitate de hârtii;
- scutură conținutul coșului la fiecare 3-4 zile, pentru amestecare.
![Text And Image Section](/static/assets/lapte-511312.jpg)
Lapte congelat
- Ca să te bucuri de lapte mai mult timp, îl poți congela.
- Pregătește o tavă pentru cuburi de gheață, umple-o cu lapte proaspăt și pune-o în congelator.
![Text And Image Section](/static/assets/oua-511328.jpg)
Ouă congelate
- Salvează ouăle de la aruncare, prin congelare!
- Trebuie să le scoți din coajă pentru că, atunci când îngheață, conținutul lichid își mărește volumul și coaja devine neîncăpătoare.
- Poți îngheța albușul și gălbenușul omogenizate împreună sau le poți separa.
- Când ai nevoie de albuș pentru prăjituri, tot ce ai de făcut este să-l dezgheți!
![Text And Image Section](/static/assets/cartof-511316.jpg)
Prepară o bază pentru supe
- Când prepari carne de pui, folosește toate părțile puiului în câte o rețetă, ca să nu irosești nimic.
- Poți fierbe chiar și oasele, ca să obții o bază delicioasă pentru supe.
![Text And Image Section](/static/assets/salata-511319.jpg)
Crește o nouă salată
Din resturile de salată poți crește una nouă, chiar la tine acasă:
- păstrează inima salatei și pune-o într-un bol, acoperită cu apă;
- schimbă apa zilnic;
- așază bolul într-un loc cu acces la lumină naturală.
![Text And Image Section](/static/assets/bruschete-511360.jpg)
Consumă pâinea până la ultima firimitură
Poți salva pâinea uscată de la a fi aruncată dacă:
- o transformi în crutoane;
- o transformi în pesmet;
- o folosești la frigănele;
- o folosești ca blat pentru pizza.
![Text And Image Section](/static/assets/cozonac-511342.jpg)
Salvează cozonacul uscat
Salvează cozonacul uscat, transformându-l într-un desert delicios:
- taie-l în felii groase;
- așază feliile într-o tavă și însiropează-le;
- adaugă un strat de cremă, până obții un tort în două-trei straturi;
- îmbracă tortul în cremă și adaugă nuci, migdale sau fulgi de ciocolată.
![Text And Image Section](/static/assets/legume-511333.jpg)
Cumpără și legume imperfecte
- Când ești la cumpărături, nu evita să alegi și legumele imperfecte.
- Și acestea sunt savuroase și pline de vitamine.
![Text And Image Section](/static/assets/lapt-511344.jpg)
Salvează laptele rămas
Laptele rămas poate fi salvat dacă îl folosești pentru a macera orice tip de carne:
- Pune carnea într-un bol cu sare, piper și ceapă;
- Toarnă laptele peste carne;
- Pune bolul în frigider pentru minimum 2 ore;
- Prăjește carnea în tigaie cu puțin ulei.
![Text And Image Section](/static/assets/fridge-523747.jpg)
Vacanța frigiderului
Atunci când pleci în vacanță, asigură-te că la întoarcere nu găsești în frigider alimente bune de aruncat:
- ține cont de data la care urmează să pleci și cumpără cu chibzuință atunci când aceasta se apropie;
- înainte de plecare, ai grijă să consumi toate alimentele care expiră mai repede.
![Text And Image Section](/static/assets/vinete-511380.jpg)
Află cât rezistă vinetele
Ia aminte cât rezistă vinetele proaspete, în funcție de locul în care le depozitezi:
- în pivniță: 3-4 luni;
- în frigider: 2 săptămâni;
- la temperatura camerei: 1 săptămână.
![Text And Image Section](/static/assets/prune-511400.jpg)
Deshidratează prunele rămase
Dacă ai cumpărat mai multe prune decât ai nevoie, nu-i nimic, le poți deshidrata:
- spală prunele, taie-le în două și scoate sâmburii;
- așază prunele pe o tavă tapetată cu foaie de copt;
- pune-le la cuptor până se deshidratează complet.
![Text And Image Section](/static/assets/spanac-511383.jpg)
Păstrează spanacul mai mult timp
Poți congela chiar tu spanac. E simplu:
- spală frunzele și taie tijele;
- pune la fiert apă cu sare;
- dă focul mic și opărește frunzele timp de 20 de secunde;
- scoate frunzele și acoperă-le cu gheață pentru a opri gătirea și a le păstra culoarea;
- scurge frunzele de apa în exces și depozitează-le în congelator, în pungi ermetice.
![Text And Image Section](/static/assets/maracuja-523749.jpg)
Ce poți consuma din maracuja
- Poți consuma pulpa și sucul de Maracuja, dar și semințele sunt comestibile, așa că nu este necesar să le îndepărtezi.
- Atunci când îl alegi, căută unul care să se simtă tare, de culoare violet sau galben.
![Text And Image Section](/static/assets/ciuperci-523761.jpg)
Tulpini de ciuperci, da sau ba?
- Tulpinile portobello, crimini, chanterelle, porcini și cele ale ciupercilor albe sunt comestibile și nu merită irosite.
![Text And Image Section](/static/assets/rodia-523766.jpg)
Curăță rodia rapid și ușor
- Taie coaja din jurul vârfului opus codiței.
- Cresteaz-o pe lungimea celor 6 proeminențe ce se pot observa pe coajă.
- Ține rodia în mâini și desparte-o în două, apoi separă fiecare secțiune.
- Îndepărtează pielița albă și scoate sâmburii.