Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

PLANTEAZĂ UN KIWI ÎN GRĂDINĂ SAU ÎN GHIVECI

PLANTEAZĂ UN KIWI ÎN GRĂDINĂ SAU ÎN GHIVECI

Pentru a planta un kiwi ai două variante: fie să alegi un butaș de kiwi din comerț, fie să plantezi semințe de kiwi și să aștepți cu mai multă răbdare ca acestea să crească.


Butași de kiwi

Atunci când optezi pentru un butaș de kiwi, poți alege un soi care este adaptat la condițiile de cultivare locale și care este, în plus, autopolenizant sau autofertil. Astfel, chiar dacă ai o singură plantă, vei putea obține fructe. În caz contrar, ar trebui să ai cel puțin o plantă de gen masculin și una de gen feminin.


Butașii de kiwi se dezvoltă în arbuști sub formă de viță sau liane, așa că, indiferent dacă vrei să îi crești în grădină sau în ghiveci, va trebui să le pui la dispoziție araci sau un suport pe care să se poată cățăra. În funcție de soiul pe care îl alegi, te poți bucura de fructe mari cu coaja catifelată de culoare maronie specifice soiului Jennny sau de fructe de mici dimensiuni ce au coaja fină de culoare verde specifice soiului Issai.


Kiwi din semințe

Pentru a obține o plantă de kiwi din semințe trebuie să ai multă răbdare, dar pentru început este suficient să păstrezi câteva semințe dintr-un fruct pe care l-ai tăiat pentru consum. Alege mai multe semințe pentru că este posibil ca nu toate să încolțească. Inițial este bine să le speli folosind o sită pentru a elimina restul de pulpă rămas pe semințe. După ce le-ai curățat așază-le pe un prosop de hârtie, acoperă-l cu un altul și pulverizează apă deasupra, apoi pune-le într-o pungă cu fermoar, într-un loc întunecat, dar călduros. Verifică-le în mod regulat și după câteva săptămâni vor încolți, moment în care le poți muta în vase cu pământ.


Arbuștii de kiwi se împart în plante de genul feminin și masculin. Dacă nu ai plantat semințe dintr-un soi autofertil, atunci va trebui să cultivi mai multe plante în speranța de a avea cel puțin o plantă masculină și cel puțin una feminină. Plantele de gen masculin nu fac fructe, dar sunt necesare pentru polenizarea plantelor de gen feminin. Mai mult decât atât, pentru plantele obținute din semințe, florile se formează după circa 5-7 ani de la plantare. Cu toate acestea, vița de kiwi poate fi plantată și cu rol decorativ, aceasta având forma unei liane ce se poate dezvolta frumos atunci când are la dispoziție un suport pentru plante cățărătoare.


Și dacă tot am vorbit despre kiwi, poate că ți s-a făcut poftă de delicioasele fructe, așa că ți-am pregătit mai jos câteva rețete care să te ajute să profiți la maximum de gustul acestor fructe.