The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    Borcane cu resturi alimentare, reciclare și sustenabilitate.
    Băutură de cafea în ambalaj: protejați de umiditate, soare și căldură.

    Cafeaua depozitată în frigider e un mit

    • Temperaturile prea scăzute pot distruge gustul cafelei.
    • Păstreaz-o în recipiente opace și etanșe, la temperatura camerei.
    Ciuperci în pungă de hârtie.

    Ciupercile nu iubesc umezeala

    • Pune-le în frigider într-o pungă de hârtie parțial închisă, pentru a asigura circulația aerului.
    • Nu le depozita în sertarul pentru legume și fructe al frigiderului, fiind un mediu prea umed pentru ele.
    Batoane de ciocolată într-o răcitoare.

    Păstrează ciocolata mai mult timp

    • Ca să nu irosești nicio bucățică, cel mai bine o păstrezi congelată.
    Cartofi într-un sac, ceapă și bandă de măsurare.

    Ține cartoful departe de ceapă

    • Când depozitezi cartoful alături de ceapă, acesta se înmoaie mai repede.
    Usturoi într-o pungă de hârtie.

    Cum păstrezi usturoiul

    • Usturoiul rezistă mai bine într-un coș deschis sau într-o pungă de hârtie.
    • Verifică ca usturoiul să nu fie depozitat în recipiente închise.
    Bureți murați, morcovi și țelină în borcane.

    Câștigă timp pentru rădăcinoase

    • Legumele rădăcinoase precum țelina, morcovul sau sfecla pot fi păstrate proaspete mai mult timp.
    • Taie-le felii și păstrează-le în frigider, într-un recipient cu apă.


    Ananasul nu aparține în frigider.

    Fructele și frigiderul

    • Anumite fructe își strică textura la rece, dacă nu sunt bine coapte.
    • Nu păstra în frigider avocado, portocale, banane, lămâi, kiwi, pepeni galbeni, nectarine, piersici, prune sau ananas.
    Lămâie și avocado fericiți în stil de iarnă.

    Salvează avocadoul

    Avocado poate fi păstrat mai bine, dacă urmezi pașii de mai jos:

    • curăță câțiva avocado perfect copți și taie-i în jumătate;
    • ia o hârtie de copt, stropește-o bine cu suc de lămâie și pune fructele de avocado pe ea, cu partea tăiată în jos;
    • stropește cu lămâie și peste jumătățile de avocado;
    • pune fiecare jumătate într-o pungă și depozitează-le în congelator.
    Fructe, carne, salată și hamburger în recipiente.

    Resturi la vedere

    • Când depozitezi resturi de mâncare în frigider, folosește recipiente transparente.
    • Astfel, te asiguri că nu uiți de ele și nu risipești nimic.
    Refrigerator cu pește, fructe de mare și legume.

    Organizează congelatorul

    Folosește congelatorul în mod optim, urmând pașii de mai jos:

    • depozitează alimentele în recipiente reutilizabile;
    • scoate aerul din recipiente;
    • scrie data pe recipiente;
    • consumă alimentele din congelator în 2-3 luni;
    • consumă alimentele decongelate în maximum 24 de ore;
    • nu recongela alimentele.
    Fructe, legume, cereale, carne și pește.

    Combate risipa cu mâna ta

    Măsoară cantitatea potrivită a porțiilor cu mâna:

    • pentru legume, mâinile împreunate și făcute căuș;
    • o porție de cereale ar trebui să fie de mărimea pumnului închis;
    • o porție de pește ar trebui să fie de mărimea întregii mâini;
    • grosimea cărnii de pui, porc sau a cărnii roșii ar trebui să fie aceeași cu cea a mâinii;
    • o porție de gustări (fructe, nuci) ar trebui să încapă în mână.
    Un ardei gras drăguț, animat, într-un mic plic.

    Depozitează corect ardeiul gras

    • Ardeiul gras este sensibil la frig.
    • Acesta rezistă mai bine în cămară decât în frigider
    Ulei de dovleac și dovleac.

    Păstrează dovlecii buni, chiar și câteva luni

    Păstrează dovleacul întreg, chiar și pentru câteva luni, urmând pașii de mai jos:

    • acoperă-l cu un strat subțire de ulei vegetal;
    • depozitează-l în cămară.
    Fructe de pădure, ulei și ulcior cu apă.

    Fructe de pădure proaspete

    Fructele de pădure rezistă mai bine dacă urmezi pașii de mai jos:

    • combină o cană de oțet alb și trei de apă, într-un bol mai mare;
    • scaldă fructele în acest amestec;
    • usucă-le bine și le păstrează-le în frigider.
    Fructe și gem într-un raft din lemn, plasă cu lavandă.

    Fructe care nu stau bine împreună

    • Multe fructe produc etilenă, un hormon care se elimină sub formă de gaz, ce poate face ca fructele din jur să se strice mai repede.
    • Depozitează aceste fructe separat: mere, caise, piersici, papaya, avocado, banane, pepene.
    Zucchini, castravete, vinete și cartofi la diferite temperaturi.

    Depozitează legumele la temperaturi potrivite

    Temperaturile prea scăzute pot dăuna legumelor:

    • temperatură mai mică de 10℃ dăunează dovleceilor și roșiilor;
    • temperatură mai mică de 7℃ dăunează vinetelor și castraveților;
    • temperatură mai mică de 0℃ dăunează cartofilor și sparanghelului.
    Bannane, căpșuni și lapte într-un frigider roșu.

    Alimentele care expiră mai repede

    • Înainte de a pleca la cumpărături, aruncă o privire în frigider și rezervă un raft special alimentelor care expiră mai repede.
    • Astfel, nu uiți de ele și combați risipa alimentară.
    Pătrunjel într-un pahar cu apă.

    Păstrează verdețurile proaspete

    • Verdețurile rezistă proaspete mai mult timp dacă le pui într-un pahar cu apă.
    Broccoli congelat și file de somon pe o farfurie.

    Nu recongela alimentele

    • Odată decongelate, ține cont că alimentele nu se mai congelează din nou, sub nicio formă, mai ales carnea.
    • Alimentele congelate de mai multe ori îți pot pune în pericol sănătatea.
    Rețetă cu lapte, nuci, măr și iaurt.

    Ia măsuri în bucătărie

    • Măsoară și cântărește cu precizie ingredientele, pentru a ști de la început câte porții pregătești.
    • Dotează-ți bucătăria cu instrumentele necesare combaterii risipei alimentare: cântar, pahar, cană, cupă sau linguri gradate.
    Creierul alege mâncare: fructe, legume, lactate, carne.

    Aplică reguli la cumpărături

    Ține cont de câteva reguli când mergi la cumpărături:

    plănuiește meniul săptămânal;

    • verifică ce ai prin frigider;
    • fă o listă cu ce și cât vrei să cumperi;
    • nu pleca la cumpărături cu stomacul gol!
    Comparație depozitare frigider vs congelator: căpșuni, carne, cârnați, broccoli, pește.

    Află cât rezistă alimentele în frigider și congelator

    • Fructele: 3-5 zile în frigider și 10-12 luni în congelator;
    • Carnea: 3-5 zile în frigider și 4-12 luni în congelator;
    • Cârnații proaspeți: 1-2 zile în frigider și 1-2 luni în congelator;
    • Legumele: 3-5 zile în frigider și 12-18 luni în congelator;
    • Peștele: 1-2 zile în frigider și 1-6 luni în congelator.
    Nuci, caju și migdale în pungă de congelator și recipient.

    Păstrează mai mult timp nucile și alunele

    Nucile și alunele se păstrează mai bine:

    • Într-un recipient închis ermetic, depozitat într-un loc rece, uscat și întunecos;
    • Prin congelare.
    Prosoape de hârtie, legume în frigider = fără umiditate.

    Fără exces de umezeală în frigider

    • Alimentele, mai ales fructele și legumele, rezistă mai bine în frigider dacă nu există exces de umezeală.
    • Controlează excesul de umezeală punând prosoape de hârtie în sertarele de jos ale frigiderului.
    Banane și mere separate.

    Păstrează bananele într-un cârlig

    Bananele se numără printre fructele care emană etilenă, de aceea:

    • e bine să le ții departe de alte fructe și legume;
    • ca să nu se formeze pete maro în punctele de presiune, atârnă-le într-un cârlig.
    Ceapă verde într-un pahar.

    Păstrează ceapa verde mai mult timp

    • Ceapa verde nu se păstrează foarte bine în frigider.
    • Pune-o într-un borcan cu apă, cu frunzele în sus, și păstreaz-o pe blatul din bucătărie.
    Ridiche, prosoape de hârtie, pungi de congelare și frigider.

    Păstrează ridichile pentru 2-3 săptămâni

    Ca să reziste chiar și 2-3 săptămâni și să combați risipa alimentară, depozitează ridichile astfel:

    1. taie-le frunzele și pune-le într-o pungă resigilabilă;
    2. pune un prosop de hârtie în pungă;
    3. depozitează-le în frigider.
    Instrucțiuni pentru congelarea porumbului: preparare, opărire, congelare.

    Depozitează corect boabele de porumb

    Depozitează corect boabele de porumb și păstrează-le mai mult timp:

    1. curăță porumbul de frunze și fibre;
    2. pune porumbul într-un recipient cu gheață, sare și puțină zeamă de lămâie;
    3. scoate boabele, usucă-le și pune-le într-o pungă resigilabilă;
    4. depozitează-le în frigider sau un congelator.
    Portocale într-un coș.

    Păstrează piersicile mai mult timp

    Păstrează piersicile bune mai mult timp și nu irosi niciuna:

    • învelește fiecare piersică în hârtie moale, lăsând codițele la vedere;
    • pune-le într-o cămară rece sau în cel mai răcoros loc din casă;
    • verifică-le la 2-3 zile și consumă-le imediat pe cele care s-au înmuiat.
    Selecția mesei, mâncare cu cireșe, restricții de lichide.

    Depozitează corect fructele și legumele

    Ține cont de cele trei reguli de bază atunci când depozitezi fructele și legumele:

    • stochează fructele și legumele separat;
    • nu spăla fructele și legumele până când nu le consumi;
    • evită umezeala.
    Ceapă bolnavă sub o pătură cu termometru.

    Depozitează corect ceapa

    • Ceapa rezistă cel mai bine la temperatura de 5-6°C.
    • Păstreaz-o într-un loc uscat și ventilat, fără a o înveli într-o pungă de plastic, deoarece poate mucegăi.
    Ghimbirul nu trebuie păstrat la frigider.

    Ghimbirul și frigiderul

    • În frigider, ghimbirul se deshidratează.
    • Depozitează-l într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină.


    Refrigerator cu ouă, fructe de pădure, brânză, mezeluri și băuturi.

    Atmosferă anti-risipă în frigider

    • În sezonul cald, e bine să setezi în frigider o temperatură mai scăzută decât iarna, de 3°C.
    • Dacă ai un frigider care nu îți indică temperatura, pune înăuntru un termometru obișnuit, într-un pahar cu apă. Verifică-l peste 3 ore și vei afla temperatura!