Cafeaua depozitată în frigider e un mit

  • Temperaturile prea scăzute pot distruge gustul cafelei.
  • Păstreaz-o în recipiente opace și etanșe, la temperatura camerei.

Ciupercile nu iubesc umezeala

  • Pune-le în frigider într-o pungă de hârtie parțial închisă, pentru a asigura circulația aerului.
  • Nu le depozita în sertarul pentru legume și fructe al frigiderului, fiind un mediu prea umed pentru ele.

Păstrează ciocolata mai mult timp

  • Ca să nu irosești nicio bucățică, cel mai bine o păstrezi congelată.

Ține cartoful departe de ceapă

  • Când depozitezi cartoful alături de ceapă, acesta se înmoaie mai repede.

Cum păstrezi usturoiul

  • Usturoiul rezistă mai bine într-un coș deschis sau într-o pungă de hârtie.
  • Verifică ca usturoiul să nu fie depozitat în recipiente închise.

Câștigă timp pentru rădăcinoase

  • Legumele rădăcinoase precum țelina, morcovul sau sfecla pot fi păstrate proaspete mai mult timp.
  • Taie-le felii și păstrează-le în frigider, într-un recipient cu apă.


Fructele și frigiderul

  • Anumite fructe își strică textura la rece, dacă nu sunt bine coapte.
  • Nu păstra în frigider avocado, portocale, banane, lămâi, kiwi, pepeni galbeni, nectarine, piersici, prune sau ananas.

Salvează avocadoul

Avocado poate fi păstrat mai bine, dacă urmezi pașii de mai jos:

  • curăță câțiva avocado perfect copți și taie-i în jumătate;
  • ia o hârtie de copt, stropește-o bine cu suc de lămâie și pune fructele de avocado pe ea, cu partea tăiată în jos;
  • stropește cu lămâie și peste jumătățile de avocado;
  • pune fiecare jumătate într-o pungă și depozitează-le în congelator.

Resturi la vedere

  • Când depozitezi resturi de mâncare în frigider, folosește recipiente transparente.
  • Astfel, te asiguri că nu uiți de ele și nu risipești nimic.

Organizează congelatorul

Folosește congelatorul în mod optim, urmând pașii de mai jos:

  • depozitează alimentele în recipiente reutilizabile;
  • scoate aerul din recipiente;
  • scrie data pe recipiente;
  • consumă alimentele din congelator în 2-3 luni;
  • consumă alimentele decongelate în maximum 24 de ore;
  • nu recongela alimentele.

Combate risipa cu mâna ta

Măsoară cantitatea potrivită a porțiilor cu mâna:

  • pentru legume, mâinile împreunate și făcute căuș;
  • o porție de cereale ar trebui să fie de mărimea pumnului închis;
  • o porție de pește ar trebui să fie de mărimea întregii mâini;
  • grosimea cărnii de pui, porc sau a cărnii roșii ar trebui să fie aceeași cu cea a mâinii;
  • o porție de gustări (fructe, nuci) ar trebui să încapă în mână.

Depozitează corect ardeiul gras

  • Ardeiul gras este sensibil la frig.
  • Acesta rezistă mai bine în cămară decât în frigider

Păstrează dovlecii buni, chiar și câteva luni

Păstrează dovleacul întreg, chiar și pentru câteva luni, urmând pașii de mai jos:

  • acoperă-l cu un strat subțire de ulei vegetal;
  • depozitează-l în cămară.

Fructe de pădure proaspete

Fructele de pădure rezistă mai bine dacă urmezi pașii de mai jos:

  • combină o cană de oțet alb și trei de apă, într-un bol mai mare;
  • scaldă fructele în acest amestec;
  • usucă-le bine și le păstrează-le în frigider.

Fructe care nu stau bine împreună

  • Multe fructe produc etilenă, un hormon care se elimină sub formă de gaz, ce poate face ca fructele din jur să se strice mai repede.
  • Depozitează aceste fructe separat: mere, caise, piersici, papaya, avocado, banane, pepene.

Depozitează legumele la temperaturi potrivite

Temperaturile prea scăzute pot dăuna legumelor:

  • temperatură mai mică de 10℃ dăunează dovleceilor și roșiilor;
  • temperatură mai mică de 7℃ dăunează vinetelor și castraveților;
  • temperatură mai mică de 0℃ dăunează cartofilor și sparanghelului.

Alimentele care expiră mai repede

  • Înainte de a pleca la cumpărături, aruncă o privire în frigider și rezervă un raft special alimentelor care expiră mai repede.
  • Astfel, nu uiți de ele și combați risipa alimentară.

Păstrează verdețurile proaspete

  • Verdețurile rezistă proaspete mai mult timp dacă le pui într-un pahar cu apă.

Nu recongela alimentele

  • Odată decongelate, ține cont că alimentele nu se mai congelează din nou, sub nicio formă, mai ales carnea.
  • Alimentele congelate de mai multe ori îți pot pune în pericol sănătatea.

Ia măsuri în bucătărie

  • Măsoară și cântărește cu precizie ingredientele, pentru a ști de la început câte porții pregătești.
  • Dotează-ți bucătăria cu instrumentele necesare combaterii risipei alimentare: cântar, pahar, cană, cupă sau linguri gradate.

Aplică reguli la cumpărături

Ține cont de câteva reguli când mergi la cumpărături:

plănuiește meniul săptămânal;

  • verifică ce ai prin frigider;
  • fă o listă cu ce și cât vrei să cumperi;
  • nu pleca la cumpărături cu stomacul gol!

Află cât rezistă alimentele în frigider și congelator

  • Fructele: 3-5 zile în frigider și 10-12 luni în congelator;
  • Carnea: 3-5 zile în frigider și 4-12 luni în congelator;
  • Cârnații proaspeți: 1-2 zile în frigider și 1-2 luni în congelator;
  • Legumele: 3-5 zile în frigider și 12-18 luni în congelator;
  • Peștele: 1-2 zile în frigider și 1-6 luni în congelator.

Păstrează mai mult timp nucile și alunele

Nucile și alunele se păstrează mai bine:

  • Într-un recipient închis ermetic, depozitat într-un loc rece, uscat și întunecos;
  • Prin congelare.

Fără exces de umezeală în frigider

  • Alimentele, mai ales fructele și legumele, rezistă mai bine în frigider dacă nu există exces de umezeală.
  • Controlează excesul de umezeală punând prosoape de hârtie în sertarele de jos ale frigiderului.

Păstrează bananele într-un cârlig

Bananele se numără printre fructele care emană etilenă, de aceea:

  • e bine să le ții departe de alte fructe și legume;
  • ca să nu se formeze pete maro în punctele de presiune, atârnă-le într-un cârlig.

Păstrează ceapa verde mai mult timp

  • Ceapa verde nu se păstrează foarte bine în frigider.
  • Pune-o într-un borcan cu apă, cu frunzele în sus, și păstreaz-o pe blatul din bucătărie.

Păstrează ridichile pentru 2-3 săptămâni

Ca să reziste chiar și 2-3 săptămâni și să combați risipa alimentară, depozitează ridichile astfel:

  1. taie-le frunzele și pune-le într-o pungă resigilabilă;
  2. pune un prosop de hârtie în pungă;
  3. depozitează-le în frigider.

Depozitează corect boabele de porumb

Depozitează corect boabele de porumb și păstrează-le mai mult timp:

  1. curăță porumbul de frunze și fibre;
  2. pune porumbul într-un recipient cu gheață, sare și puțină zeamă de lămâie;
  3. scoate boabele, usucă-le și pune-le într-o pungă resigilabilă;
  4. depozitează-le în frigider sau un congelator.

Păstrează piersicile mai mult timp

Păstrează piersicile bune mai mult timp și nu irosi niciuna:

  • învelește fiecare piersică în hârtie moale, lăsând codițele la vedere;
  • pune-le într-o cămară rece sau în cel mai răcoros loc din casă;
  • verifică-le la 2-3 zile și consumă-le imediat pe cele care s-au înmuiat.

Depozitează corect fructele și legumele

Ține cont de cele trei reguli de bază atunci când depozitezi fructele și legumele:

  • stochează fructele și legumele separat;
  • nu spăla fructele și legumele până când nu le consumi;
  • evită umezeala.

Depozitează corect ceapa

  • Ceapa rezistă cel mai bine la temperatura de 5-6°C.
  • Păstreaz-o într-un loc uscat și ventilat, fără a o înveli într-o pungă de plastic, deoarece poate mucegăi.

Ghimbirul și frigiderul

  • În frigider, ghimbirul se deshidratează.
  • Depozitează-l într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină.


Atmosferă anti-risipă în frigider

  • În sezonul cald, e bine să setezi în frigider o temperatură mai scăzută decât iarna, de 3°C.
  • Dacă ai un frigider care nu îți indică temperatura, pune înăuntru un termometru obișnuit, într-un pahar cu apă. Verifică-l peste 3 ore și vei afla temperatura!