Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

CUM ȘI CÂND SE TUND POMII FRUCTIFERI

CUM ȘI CÂND SE TUND POMII FRUCTIFERI

Pentru a avea pomi fructiferi bogați, roditori și sănătoși e bine ca tăierea ramurilor să nu fie neglijată. Majoritatea pomilor se tund în fiecare an, iar aceasta nu este o activitate recomandată doar pentru cei care au livezi mari, ci și pentru micile grădini de pe lângă casă, care au doar câțiva pomi.


Tunderea pomilor se face în perioada de repaus vegetativ, toamna târziu sau primăvara devreme. Copacii pot fi tunși și pe timpul iernilor mai călduroase, dacă în perioada în care se taie ramurile, temperaturile nu sunt foarte scăzute și nu ajung sub -5°C. Copacii sunt mai vulnerabili la frig în perioada în care ramurile le sunt tăiate sau scurtate, iar tăierile realizate la momentul nepotrivit pot afecta productivitatea pomului. Mai mult decât atât, este important ca tăierile să se facă în funcție de tipul de pom fructifer.
Pentru toaletarea pomilor, unele ramuri vor fi scurtate, iar altele îndepărtate în totalitate. E bine ca ramurile și crengile uscate sau bolnave, dar și ramurile care cresc direct în sus, drept în jos sau spre interior să fie tăiate. Unele ramuri se taie pentru a permite luminii să ajungă mai ușor la toți mugurașii, astfel încât rodul să fie cât mai bogat. Nu în ultimul rând, ramurile care se ating sau se intersectează ar trebui tăiate pentru că altfel se vor împiedica una pe alta să se dezvolte, iar roadele s-ar putea să nu aibă loc și lumină.
Atunci când decizi că a venit momentul să te ocupi de ramurile pomilor fructiferi, trebuie să ai la dispoziție ustensile cu lame bine ascuțite pentru a fi cât mai eficient. Alege foarfeca sau ferăstrăul în funcție de grosimea ramurii pe care vrei să o tai, dar și de înălțimea la care se află aceasta. Pentru pomii înalți vei avea nevoie de o scară, dar ai putea folosi și un ferăstrău telescopic sau o foarfecă telescopică pentru crengi.