Alimente alcaline și alimente acide
Copiii, dragii de ei, mai ales la primul contact cu colectivitatea (grădiniță, creșă, mall-uri, magazine mari) se îmbolnăvesc. În stările mai puțin bune, mai ales în infecții urinare, infecții cu E-coli, enterocolite, probleme digestive, constipație, diaree, pH-ul corpului copilului scade. Când scade, favorizează și mai tare sensibilitatea la agenții patogeni, la microorganisme care pot afecta și mai mult sănătatea. De aceea, e foarte, foarte important să știm ce înseamnă alimente alcaline. De ce? Pentru că aceste alimente reechilibrează blând, eficient și rapid organismul, ajutându-l, astfel, să se ocupe singur de refacerea stării lui de bine.
Ce înseamnă pH?
pH-ul reprezintă concentrația ionului de Hidrogen din sânge. Nu asta trebuie să cunoști neapărat, ci care sunt efectele unei creșteri sau ale unei scăderi a pHului.
Nivelul normal al pHului din sânge este între 7,34 și 7,45. După cum știți voi din reclamele de la televizor, pHul neutru e 7. Așadar, de aici înțelegem că pHul normal este ușor alcalin sau bazic, nu acid. Din păcate, mai ales din cauză că nu cunoaștem această informație, dieta noastră zilnică este plină de alimente acide. De aia am scris acest articol, ca să vă ajut să vă dați seama cât de ușor poți să îți faci rău ție sau copilului tău, doar pentru că nu ai avut pe cineva care să te învețe, să îți arate, să îți explice cu blândețe și cu imens respect față de corpul uman ce e cu adevărat bine pentru tine.
Un pH acid poate provoca:
- Gastrite
- Reflux gastroesofagian
- Pietre la rinichi
- Infecții urinare
- Infecții genitale
- Constipație
- Candidoză
- Infecții cu ciuperci
- Răceli repetate
- Probleme cu ficatul
- Boli de inimă
- Deteriorare musculară
- Sensibilitate la nivelul oaselor
- Și unele surse spun că pHul acid influențează proliferarea celulelor canceroase.
Iată o listă de alimente cu care poți echilibra pHul. Ține minte să le introduci măcar o dată pe zi și mai ales în perioadele de convalescență, în care corpul are nevoie de susținere.
Fructe:
Alcaline
- Smochine
- Curmale
- Caise
- Ananas
- Kiwi
- Afine
- Pepene verde
- Stafide
- Măsline (nu, nu e greșeală, măslina este considerat fruct, ca și roșia, deși noi le considerăm legume)
- Mango
- Mere
- Curmale
- Pere
- Papaya
- Lămâie
- Lime
- Grepfrut
- Avocado
Fructe acide
- Prune
- Coacaze
- Merișor
- Banane verzi
- Gemuri, dulcețuri
- Mure
- Vișine
Legume:
Alcaline
- Broccoli
- Ceapă verde
- Țelină
- Sfeclă roșie
- Gulii
- Spanac
- Usturoi
- Varză
- Cartofi copți în coajă
- Castraveți
- Salată verde
- Zucchini
- Cartof dulce
- Carob
Legume acide
- Bulion de roșii
- Roșii gătite
- Spanac gătit
- Cartofi fără coajă
- Fasole
Leguminoase:
Alcaline
- Boabe de soia
- Fasole verde
Leguminoase acide
- Lapte sau brânză de soia
Cereale și pseudocereale:
Alcaline
- Grâu încolțit
- Ovăz
- Amarant
- Mei
- Quinoa
- Hrișcă
- Orez brun
- Grâu spelta
Cereale și pseudocereale acide
- Pâine
- Patiserie
- Mălai
- Orz
- Grâu
- Orez
Semințe:
Alcaline
- Migdale
- Sâmburi de dovleac cruzi
- Ulei de pește
- Ulei presat la rece de măsline sau de floarea-soarelui
- Ulei de in
- Ulei de cocos
Semințe acide
- Arahide prăjite
- Nuci
- Nuci pecan
- Caju
- Ulei rafinat de floarea-soarelui
- Ulei rafinat de măsline
Lactate:
Alcaline
- Laptele de la sânul mamei
Lactate acide
- Brânză topită
- Înghețată
- Brânzeturi
- Lapte fiert
- Lapte de vacă nefiert
- Smântână
- Slab acide: Lapte de capră; Unt; Iaurt; Orez cu lapte
Ouă:
Alcaline
- Ou de prepeliță
- Ou de rață
Acide
- Ou de găină (slab acid)
Carne:
Alcaline: Nu există.
Cărnuri acide
- Vită
- Stridii
- Porc
- Miel
- Slab acid: Peștele
Băuturi:
Alcaline
- Apă minerală alcalină sau ușor alcalină
- Ceai verde
Băuturi acide
- Băuturi cu mult zahăr
- Bere
- Cafea
- Alcool
Dulciuri:
Alcaline
- Melasă
- Sirop de arțar
- Ștevie
Dulciuri acide
- Zahăr alb
- Zahăr brun
- Aspartam
- Ciocolată cu lapte
- Slab acidă: Mierea
Medicamente:
Alcaline
- Coada șoricelului
- Lemn dulce
- Spirulină
Medicamente acide
- Antibiotice
- Antiinflamatoare
- Antihistaminice
Ține minte!
Când copilul nu se simte bine, va fi dificil să îl determini să accepte alimente (alcaline) noi sau alimente în general (mâncare). Și atunci cum să faci să scazi pH-ul? Cu apă alcalină, cea mai la îndemână metodă și cel mai ușor de acceptat de copil care nici nu o să își dea seama că bea altceva decât apă.
Apa de băut, la temperatura camerei, 25°C, nu e nici acidă, nici alcalină, are un pH neutru de 7.