Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Febra copilului mic „pune pe jar” părinții

„Pune-i mâna pe obrăjori...nu ți se pare că frige?” Așa începe un moment de care părinților le este cel mai teamă. Bebelușul încă nu poate să vorbească și să spună că ceva este în neregulă cu el, iar febra o face în locul lui. Ce bine ar fi dacă ar putea cel mic să zică...unde e buba!


Febra nu este o boală, ci un simptom al diferitelor probleme de sănătate. Poate fi vorba despre o infecție respiratorie, gastrointestinală sau din sfera ORL (otită, amigdalită), o boală contagioasă, erupția dentară sau vaccinarea. Toate acestea se manifestă și printr-o temperatură ridicată, care nu este altceva decât un mecanism de apărare al organismului care, în acest fel, încearcă să scape de surplusul de căldură. Febra este primul semnal de alarmă mai ales în sezonul rece, când virozele circulă intens. Mulți specialiști sunt de părere că nu trebuie combătută de cum apare, dimpotrivă, trebuie lăsată să crească și „să-și facă treaba”. Bineînțeles, asta nu înseamnă că un copil poate fi lăsat să îndure o temperatură de 39-40 de grade Celsius, fără a acționa.


Când e febră?


Febră este atunci când copilul are o temperatură de peste 38 de grade Celsius, măsurată intrarectal, timp de două minute (în cazul copiilor cu vârsta mai mică de 3 ani) sau axilar, timp de cinci minute (în cazul copiilor cu vârsta mai mare de 3 ani). Medicii recomandă ca primă doză de antitermic să îi fie administrată bebelușului după ce temperatura a atins nivelul celor 38.5 grade Celsius. Însă, dacă starea lui este vizibil deteriorată la 38.2 grade Celsius, se poate acționa fără a mai aștepta atingerea pragului menționat. Pe de altă parte, dacă micuțul este vioi, deși are 38.5 grade Celsius, nu e musai să i se administreze antitermicul doar pentru că termometrul a indicat nivelul de alarmă. Important este să fie supravegheat îndeaproape deoarece, la vârste mici, copiii pot face convulsii febrile atunci când temperatura crește brusc. O temperatură de 41 de grade Celsius care nu cedează la antitermice poate fi extrem de periculoasă, putând lăsa sechele permanente.


Trusa de urgență


Pentru că nu se știe niciodată când apare febra în peisaj și este nevoie să acționăm, este bine să avem în casă, la îndemână, preparate antitermice, la recomandarea prealabilă a medicului (de regulă, acestea sunt pe baza de paracetamol sau ibuprofen). După împlinirea vârstei de 8 luni, împotriva febrei pot fi folosite și supozitoarele (se absorb mai repede și acționează rapid), dar mai rar și numai dacă febra depășește 39,5 grade Celsius. Tratamentul împotriva febrei e bine să fie continuat încă 2-3 zile și după ce aceasta scade, pentru că există risc de recidivă. Planul de tratament trebuie stabilit, în fiecare caz, de medic.


Ce trebuie să faci?


Îmbracă-l cât mai lejer, pentru a permite eliminarea excesului de căldură.

Oferă-i multe lichide (lapte, ceai, apă) si alimente ușoare, cum este iaurtul (dacă s-a început deja diversificarea). Poți încerca Bio Iaurt cu mere, banane și afine de la Lupilu, care îi asigură o doză perfectă de vitamine și nutrienți.

Împachetează copilul de sub braţe până la şolduri într-un prosop înmuiat în apă călduță, timp de 10-15 minute. Repetă manevra de 2-3 ori, până scade febra.

Pune-i șosete udate cu apă, NU CU OȚET! Oțetul poate provoca arsuri pe pielea sensibilă a micuțului!


Strict interzis!


Încălzirea excesivă a camerei în care stă copilul.


Băile sau dușurile cu apă rece.


Înfofolirea cu scopul de a transpira. Supraîncălzirea corpului este periculoasă!


Când te adresezi pediatrului?


În ceea ce privește bebelușii cu vârsta mai mică de 3 luni, în cazul unui episod febril se va lua imediat legătura cu pediatrul, fără excepție. De reținut că o febră ușoară este cea cu valoarea între 38 - 38,5 grade Celsius, cea moderată între 38.5 - 39,5 grade Celsius, în vreme ce febra ridicată are valori care se apropie sau depășesc 41 de grade Celsius. Febra ridicată este o urgență medicală, indiferent de vârsta copilului.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului