Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

DO IT YOURSELF: CANDELE PARFUMATE

S-au adunat în debara o mulțime de borcănașe goale de la delicioasele piureuri sau bio meniuri Lupilu, pe care copilul le adoră. Nu le-ai aruncat, cu gândul că vor fi folositoare cândva. Câtă dreptate ai avut! Sigur că ai ce face cu ele! Dacă nu le-ai decorat încă pentru a le transforma în obiecte care să înfrumusețeze căminul, mai avem o idee pentru tine! Poți crea foarte ușor candele parfumate, folosind plante, condimente sau uleiuri esențiale, care nu au doar rol decorativ, ci și terapeutic. Le mai poți folosi pe mesele festive, ca decor, sau le poți oferi cadou atunci când ești în pană de idei sau când bugetul nu îți permite să cumperi unul.


Obiectele handmade sunt foarte apreciate pentru că sunt realizate cu îndemânarea, dar și cu sufletul celui care le-a confecționat. Și, dacă ai răbdare și te pasionează, le poți personaliza în fel și chip, pentru a încânta persoana căreia îi oferi un astfel de cadou. În procesul de creație îl poți implica și pe cel mic. Desigur, în activități pe măsura puterilor sale. Tu vei turna ceara fierbinte în borcan, iar copilul te va ajuta la decorare. Pentru confecționarea candelelor parfumate, se recomandă folosirea cerurilor naturale (lumânările din comerț conțin parafină și alte substanțe chimice care, prin ardere, sunt eliminate în atmosferă).


Materiale necesare:


  • Borcănașe curate, proaspăt spălate și bine uscate;
  • Ceară curată de albine (se găsește în magazinele apicole);
  • Fitile (se alege o grosime de fitil care să corespundă mărimii borcanului; dacă acesta este mic, atunci și fitilul trebuie să fie subțire);
  • Bețe din bambus pentru frigărui;
  • Flori uscate sau ulei esențial de lavandă, scorțișoară măcinată, vanilie, coajă rasă sau ulei esențial de lămâie sau portocală etc;
  • Pigmenți vegetali de colorare sau bucățele de creion de ceară (dacă se dorește colorarea).



Metoda de lucru


Mai întâi, se va tăia o bucată de fitil cu circa 5 cm mai lungă decât înălțimea borcanului. Pe unul dintre capete se va picura (dintr-o lumânare obișnuită, aprinsă) ceară lichidă și se va pune fitilul în congelator pentru câteva minute, până se întărește ceara. Acest lucru este necesar pentru a da greutate fitilului, capătul cerat fiind cel care va sta la fundul borcanului. Pot fi folosite și capse speciale, care au tocmai misiunea de a ține fitilul stabil, pe fundul recipientului.


Dacă se dorește ca aroma uleiului esențial să fie mai puternică, după ce fitilul este scos din congelator fitilul, acesta se îmbibă cu uleiul esențial ales. O sarcină ușoară pentru cel mic!


Apoi, se plasează fitilul îmbibat în interiorul borcanului, pe mijloc, cu capătul cerat în jos, până la baza borcanulu. Celălalt capăt se leagă de bețișorul de frigăruie, care va fi așezat pe orizontală, pe gura borcanului (ajută fitilul să stea drept, în poziție verticală).


Ceara se pune într-un vas și se topește la bain-marie. Când ajunge la punctul de topire și devine lichidă, se adaugă uleiul esențial (același care a fost folosit și la fitil). În această etapă, opțional, se poate colora ceara – prin adăugarea pigmentului. Se toarnă ceara cu atenție în borcan, având grijă să nu se miște fitilul din poziția centrată. Se recomandă ca borcanul să fie călduț atunci când ceara topită este turnată în borcan, pentru ca ceara să se așeze compactă. Se lasă la răcit circa șase ore, după care se taie fitilul, astfel încât să rămână în afară doar un centimetru și... asta e tot.


Dacă se dorește realizarea unei candele spectaculoase, se pot folosi flori de lavandă sau petale de trandafiri. Acestea se așează în borcan înainte de a turna ceara - cu atenție, pentru a nu mișca fitilul din locul central în care a fost fixat. Altfel, candela va arde neuniform, pe margine, iar apropierea flăcării de borcan ar putea produce spargerea lui.




Decorarea candelelor


Și aici posibilitățile sunt nelimitate: o panglică aplicată la mijlocul borcanului sau glitter pentru o notă festivă, etichete cu scris caligrafic (aroma lumânării) sau spațiu de desfășurare artistică pentru cel mic, care va picta exteriorul cu vopsele acrilice. Pentru a decora cu glitter, va trebui, mai întâi, să aplici adeziv (aracet, de exemplu) pe porțiunea dorită. Să zicem la baza borcanului, pe o lățime de un deget. Înainte ca adezivul să se întărească, se presară... praful magic, strălucitor. Se lasă să se usuce bine.




Mic dicționar de uleiuri esențiale naturale - efecte


Bergamotă: ameliorarea stresului, depresiei, anxietății, anorexiei, infecțiilor pielii; stimulează funcțiile ficatului.

Eucalipt: eficient în ameliorarea problemelor respiratorii, a migrenei și febrei, antiseptic, antispastic, diuretic.

Iasomie: probleme respiratorii, reducerea tensiunii și a stresului.

Lavandă: probleme respiratorii, reducerea tensiunii și a stresului, antiseptic, antiinflamator, decongestionant, deodorant, diuretic, sedativ.

Lămâie: diminuează intensitatea durerilor de cap, scade febra și este un stimulent rapid pentru îmbunătățirea stării de spirit.

Mentă: îmbunătățește starea generală de spirit, stimulează atenția, ameliorează simptomele de congestie.

Ylang-ylang: ameliorează durerile de cap și stările de greață, reduce hipertensiunea arterială.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului