Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

DE CE SĂ NU LE DĂM CEAI COPIILOR

“Să NU le dăm? Cum să nu le dăm? Păi, eu i-am dat din prima lună ceai, ca să nu aibă colici!


Da, și eu, i-am pus în biberon noaptea în loc de lapte, ca să îl înțarc!”


NU, copiii nu trebuie să bea ceai în loc de apă sau în loc de lapte și, în niciun caz, NU trebuie să bea ceai ca medicament, mai ales atunci când îl beau pe termen lung. Vă rog să țineți minte bine de la mine: orice plantă ai pus în ceai aduce cu sine o mulțime de proprietăți și tu nu le cunoști pe toate! Chiar și un ceai anticolici sau un ceai de sporit lactația, cum iau femeile care alăptează, poate să producă multe alte efecte pe lângă cele pentru care crezi că îl bei.


Acest material o să facă lumină, sper, în cadrul unuia dintre (poate) cele mai controversate subiecte din viața copiilor și anume: „Poate fi periculos să le dăm copiilor ceai?”.


Răspunsul este DA!


Ceaiul nu ar trebui să fie dat copiilor sub 6 luni sub nicio formă. El poate conține bacterii periculoase sau poate genera reacții alergice grave. Oricând alegi să îi dai copilului tău ceai cu recurență, zi de zi, pe termen mediu sau lung, fii sigură că ai studiat în detaliu ce poate face fiecare plantă din ceaiul pe care l-ai ales.


Cu cât am citit mai mult pe acest subiect, cu atât am descoperit vârste din ce în ce mai înaintate de la care copiii pot bea ceai zilnic. Vârsta de 4 ani este un moment potrivit de la care copilul tău ar putea avea 1-2 cănițe de ceai pe zi, dar mereu din alte fructe sau plante, nu mereu același ceai.


Ce probleme ar putea apărea dacă bem prea mult ceai?


Taninii ar putea fi problema. Polifenoli care se regăsesc în mult mai multe plante în afară de ceai, taninii au cea mai mare compoziție în ceaiul negru, urmat de alb, verde și oolong. Cu cât ținem ceaiul mai mult în apă sau cu cât e mai slabă calitatea ceaiului, cu atât pot fi taninii mai concentrați.


Scăderea fierului, anemie


Taninii sunt substanțe care se leagă la fier și îi împiedică absorbția, astfel că, atunci când ai un copilaș predispus la anemie sau cu hemoglobina la limită, consumul de ceai îl va ajuta, dacă pot să spun, ironic desigur, să devină din ce în ce mai anemic. Studiile au arătat că taninii afectează mai puternic fierul din vegetale decât pe cel din carne, așa că la copiii vegetarieni sau la cei care nu prea consumă carne, un ceai pe zi ar putea genera probleme reale de sănătate.


Pentru adulți, limita pe zi este de aproximativ 700 ml de ceai, deci, la copii, luăm în calcul sub jumătate din doza unui adult.


Anxietate, stres și neliniște, agitație


Ceaiul negru conține cea mai mare doză de cafeină și știu că o să sari să îmi spui că tu doar nu îi dai copilului astfel de ceai, ci ceaiuri de fructe sau de astea „speciale pentru copii”. Citește cu atenție eticheta ceaiului pe care îl cumperi, sau pe cel pe care îl ai în casă, sau oprește-te data viitoare în dreptul standului dedicat din supermarket și citește etichetele de pe cutia pe care, aparent, scrie „Ceai de portocale cu mango” sau „Ceai de rooibos cu scorțișoară”. Vei fi surprinsă să vezi câte ceaiuri au în compoziție, de fapt, ceai verde sau ceai negru.


Insomnie


Din cauza cafeinei, unele ceaiuri pot afecta negativ și puternic producția de melatonină, făcând din ce în ce mai dificilă adormirea. De asemenea, ea poate avea efect nociv și asupra atenției sau capacității de memorare la copiii care beau ceai zilnic.


Amețeală, stare de leșin


Taninii au gust amar, astringent, și asta poate irita mucoasa gastrică, interferând cu digestia și cauzând greață sau stări de amețeală, atunci când ceaiul e băut pe termen lung și pe stomacul gol.


Reflux


Atenție mare la copiii predispuși la regurgitare sau la cei care suferă, real, de reflux. Cofeina poate relaxa sfincterul care face legătura dintre stomac și esofag, ușurând astfel tranzitul anormal al conținutului gastric spre gât și gură. De asemenea, poate favoriza creșterea cantității de acizi gastrici care pot duce la gastrită sau tulburări.


Dureri de cap


Cofeina poate, într-adevăr, să scadă inflamația și poate avea ușor efect analgezic, dar nu când este băută la vârste nepotrivite și nu toți oamenii reacționează la fel la același consum. Așadar, dacă ai un copil care se plânge adesea de dureri de cap, greață, amețeală, agitație, nesomn, oboseală, scoate-i urgent ceaiul zilnic din dietă!


Dar câtă cofeină poate să aibă un ceai?


O ceașcă de cafea poate conține între 100 și 300 mg de cofeină, în timp ce una de ceai poate conține între 20 și 60 de mg, ceea ce poate însemna destul de mult pentru un copil!


Pe lângă cofeină, ceaiul mai conține 3 alte substanțe despre care nu știe multă lume și care merită neapărat un material (iată-l), ca să nu te trezești păcălită de ceea ce părea o băutură nu doar inofensivă, ci chiar sănătoasă. Atenție, să nu mă înțelegeți greșit, ador ceaiul, sunt poate cel mai mare fan al lui, dar ce fac astăzi aici este pentru copii, pentru copiii ai căror părinți nu știu ce înseamnă, de fapt, ceaiul pe care îl dau zilnic omuleților, punându-le, astfel, sănătatea sub risc.


Celelalte doua substanțe sunt teofilina și teobromina care:


  • Relaxează musculatura implicată în respirație;
  • Stimulează ritmul cardiac;
  • Scad tensiunea arterială.


Sigur, efectele acestea sunt blânde, poate neglijabile, dar nu vrem să le încercăm puterea pe trupurile copiilor, nu-i așa?


Cea de-a patra substanță este poate cea mai interesantă: L-teanina stimulează undele alpha din creier, ceea ce generează relaxare, o stare de liniște care poate fi greșit interpretată la copii, ca fiind letargici sau moleșiți.


Oxalații din ceaiuri pot produce pietre la rinichi, iar copiii știm că au rinichii imatur dezvoltați în prima parte a vieții lor, de aia îi și ferim de sare, nu?


Ceaiul de plante poate fi și el dăunător din cauza contaminării din sol cu substanțe periculoase. Dacă vrei să fii cât mai sigură, consideră mai degrabă un ceai organic pentru copilul tău, ca să fii sigură că nu îi dai plumb cu ceai (las mai jos studiul preluat din Journal of Toxicology). În studiu, 73% dintre ceaiurile fierte pentru 3 minute conțineau plumb și 83% dintre ceaiurile fierte pentru 5 minute depășeau nivelurile considerate safe pentru consumul uman în sarcină și alăptare! Nivelul de aluminiu, de asemenea, a fost descoperit peste pragul considerat sigur la 20% dintre ceaiurile introduse în acest studiu. Ideea NU este să nu mai bem ceaiuri, ci să nu bem zilnic în cantități serioase și mai ales să nu le dăm copiilor mici.


Atenție! Ceaiurile care conțin acid citric, adică sunt ceaiuri cu lămâie, cum scrie pe cutie, pot conține aluminiu, cadmiu și plumb, cu 10 până la 70% mai mari decât ceaiurile care nu conțin acidul citric (conform Journal of Food Composition and Analysis, las linkul la final). Dacă vreți lămâie în ceai, stoarceți una mai degrabă, decât să luați un ceai care conține arome sau acid. De asemenea, considerați mereu ceaiurile sub formă de frunze, decât ceaiurile la pliculețe.


Iată câteva exemple de ceaiuri la care nu te-ai fi gândit că sunt nocive, deși îți erau atât de la îndemână:


Mușețelul, unul dintre cele mai folosite ceaiuri pentru copii și nu numai, are următoarele efecte:


  • Ajută la un somn mai bun;
  • Ameliorează crampele și diareea, dar inhibă acidul din stomac;
  • Are efect diuretic și detoxifiant, ajută la slăbit;
  • Poate reduce nivelul de zahăr din sânge (conform Journal of Agricultura land Food Chemistry);
  • Poate avea efect antiestrogenic, fiind suport pentru creșterea densității osoase;
  • Poate reduce tensiunea arterială (vrem asta la un bebeluș?!) și a colesterolului;
  • În doze prea mari, ceaiul de mușețel poate duce la apariția unor stări de vomă și la amețeală.



Atenție mare! Cei alergici la ambrozie, NU au voie să bea ceai de mușețel! De asemenea, pentru că el conține cumarine, mușețelul are efect anticoagulant și, la adulți, se interzice acest ceai cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală. După cum observi, ești sigură că vrei să îi dai copilului tău ceai de mușețel sau care conține mușețel frecvent, pe termen lung?


Alt exemplu, ceaiul de fenicul care li se recomandă părinților când au copiii colici sau când mamele vor să își sporească lactația. Atenție! Când și mama și copilul beau zilnic același ceai, efectele se potențează în copil! Ce proprietăți are feniculul?


  • Scade tensiunea arterială. Imaginați-vă că eu, care am, în mod obișnuit, tensiunea 9 cu 5, dacă aș bea zilnic ceai de fenicul, la ce riscuri m-aș expune. Ca să nu mai vorbim despre tensiunea arterială a nou-născuților care beau zilnic ceai de fenicul;
  • Fibrele din plantă cresc sațietatea și reduc apetitul;
  • Este estrogenic, crește fertilitatea. Asta vrem noi să le facem la copii în primele 3 luni de viață?! Cel mai relevant: tu bei ceai de fenicul ca să crești lactația. Nu te întrebi ce face copilul tău cu un astfel de ceai?


Sunt sigură că ai înțeles ideea.


Care sunt ceaiurile pe care te sfătuiesc să le eviți cu orice preț?


  • Ceaiurile cu cofeină;
  • Ceaiul verde și negru, care conțin cantități mari de fluor;
  • Ceaiul negru conține, de asemenea, polifenoli și tanini care pot împiedica absorbția fierului din surse vegetale și pot afecta negativ digestia;
  • Ceaiul de echinaceea, pentru că, pe termen mediu și lung, poate acționa împotriva imunității pentru care speri că i-l dai;
  • Ceai de tătăneasă care poate afecta rău ficatul.


Totuși, sunt și ceaiuri bune?


Atenție, toate au binele lor, slavă Celui care le-a creat! Unele, însă, sunt mai de luat în seamă pentru consumul zilnic. Așadar, beți:


  • Ceai verde pentru starea generală de sănătate;
  • Ceai de ghimbir pentru sănătatea digestivă;
  • Ceai de peppermint, mentă piperată, pentru sănătatea respiratorie și viroze, răceli;
  • Ceaiuri de fructe în loc de sucuri de fructe fără pulpă, pentru că ceaiul nu crește brusc glicemia precum o fac sucurile.


Dar NIMIC zi de zi, fără pauze!


Sănătate!


Surse:



***** (opționale)


Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului