Îngrijirea în timpul bolilor copilăriei
Pentru un părinte, atunci când copilul e bolnav, este de zeci de ori mai dureros decât atunci când el însuși are o problemă de sănătate. Când îl vezi pe micuț în suferință, atât de neajutorat, ți se rupe inima și mai multe nu. Însă trebuie să îți aduni puterile și să îi oferi, pe lângă tratamentul recomandat de pediatru, toată grija ta. O vei face de câteva ori, pentru că unele boli – denumite chiar bolile copilăriei – sunt inevitabile. Ne referim la varicelă (vărsat de vânt), rujeolă (pojar), rubeolă, roseola, scarlatină și parotidită (oreion).
Nu îți imagina că dacă micuțul a fost vaccinat va fi scutit de bolile copilăriei. Unele pot fi prevenite prin vaccinarea obligatorie, dar pentru altele încă nu există metodă de imunizare. În schimb, ajută mult o igienă riguroasă și un sistem imunitar puternic.
Varicela (vărsatul de vânt) are o perioadă de incubație de 12-21 de zile și debutează cu febră, apetit scăzut sau chiar lipsa totală a poftei de mâncare. Cutanat (la nivelul pielii), pe tot corpul, inclusiv pe pielea capului, apar niște bubițe care dau o senzație puternică de mâncărime. Ulterior, bubițele se transformă în cruste, iar copilul este contagios până la căderea completă a acestora. Îngrijirea copilului la domiciliu constă în administrarea de antitermice și folosirea de soluții sau creme speciale (de regulă mentolate) care să diminueze mâncărimile. ATENȚIE! Scărpinatul poate duce la suprainfectare, iar cicatricile care rămân vor fi permanente! Copilul va trebui să primească o alimentație ușoară, să nu fie forțat să mănânce, în schimb să fie foarte bine hidratat.
Rujeola (pojarul). De reținut în primul rând faptul că, imediat după apariția erupției pe piele, copilul trebuie izolat timp de o săptămână. Rujeola seamănă cu o răceală: nas care curge, ochi care lăcrimează, febră și apetit scăzut. În următoarele 2-3 zile de la debut, temperatura crește și până la 40 de grade, iar pe gingii și în gură apar niște pete mici, albe. După alte 3-4 zile apar pe corp pete rozalii, mari, ușor ieșite în relief. Bineînțeles că este necesar consultul pediatric încă de la primele semne. Acasă, îngrijirea constă în ținerea temperaturii sub control cu produsele recomandate de medic, consum ridicat de lichide și cât mai mult repaos la pat.
Rubeola. Este o boală a copilăriei atât de ușoară încât poate trece neobservată. Febra este ușoară (sau chiar absentă), erupția este ușoară: niște pete mici, rozalii, la nivelul feței. Rar poate fi observată și o mărire a ganglionilor din spatele urechilor. În vederea vindecării, copilul are nevoie de odihnă și lichide. Atât. Aceleași recomandări sunt valabile și dacă micuțul are roseola (caracterizată de strănut, nas înfundat, febră și o erupție pe gât, burtă și spate).
Scarlatina. Tabloul manifestărilor scarlatinei include febră mare, erupții cutanate, dureri în gât, vărsături și erupție cutanată pe tot corpul. Din păcate, această boală a copilăriei necesită internare, în vederea administrării antibioticului specific. În afara tratamentului prescris și supravegheat de medic, copilul are nevoie de hidratare și controlul febrei.
Oreionul. Copilul este uşor febril, apatic şi se plânge de dureri când mestecă? Este roşu în gât şi are în faţa urechilor nişte umflături? Are oreion. Va trebui să stea zece zile mai mult în pat, să primească hrană semisolidă pentru a putea înghiți, multe lichide și, la nevoie, antitermice.