Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

„NICI ASTA NU ÎȚI PLACE?” DE CE SCUIPĂ COPIII? (PARTEA ÎNTÂI: BEBELUȘII, 6-12 LUNI)

Articolul acesta e intenționat împărțit în două: pentru că vreau să vă vorbesc prima dată de copiii mici, la începutul diversificării, care scuipă mâncarea din gură, imediat după ce o bagă sau li se bagă în gură. Și, apoi, în partea a doua, despre copiii mai mari care nu vor să guste din nimic, iar atunci când gustă, scuipă imediat și spun că nu e bun, sub privirile șocate ale mamelor care strigă: „Dar nici nu ai apucat să simți, ai scuipat imediat!”


Nu! Bebelușii nu scuipă pentru că nu le place mâncarea ta!


Sau pentru că nu gătești tu bine, cum îmi spun cele mai multe dintre mamele cu care lucrez. Sau pentru că n-are mâncarea niciun gust. Sau pentru că sunt mofturoși.


Bebelușii scuipă mâncarea imediat cum le-ai băgat-o în guriță din mai multe motive și aș putea chiar să fac o ierarhie:


  1. Cel mai important, cel mai des întânit motiv: Pentru că au un puternic reflex de supt.
  2. Pentru că sunt surprinși de textura nouă, inedită a mâncării.
  3. Pentru că le-a intrat o cantitate prea mare de mâncare în gură.


Să le luăm pe rând:


1. Bebelușul și-a folosit gura toata viața lui ca să sugă


Suptul, indiferent că e de la sânul mamei sau din biberon, antrenează limba într-o mișcare de du-te-vino, combinată cu mișcări de jos în sus. Dacă ești o mamă care alăptează și care știe cum să își atașeze corect copilul la sân, ai văzut, probabil, că limbuța copilului este în afara guriței, pe sân, într-o formă de cupă, e ca și cum limbuța ține partea inferioară a sânului, curbată, luând forma sânului. Așa suge copilul de la sân. Asta face de când se naște și până în ziua în care ai hotărât tu să îi dai morcovel fiert.


Atenție! Sper că deja știți toate cele care mă urmăriți să nu începeți și să nu continuați diversificarea cu acest aliment, pentru că este principalul aliment care îi poate constipa pe bebeluși! Dar cu ce? Cu cartof dulce sau cu bostan plăcintar, de exemplu.


Dacă mănâncă din biberon, limba face mișcări de du-te-vino, în intenția ei de a strânge tetina, astfel încât să curgă lapte din sticlă.


Așadar, dat fiind că toată viața lui, limbuța a făcut acest tip de mișcări, e absolut firesc să continue să le facă și în momentul în care intră în gură alt tip de mâncare, cu atât mai mult cu cât are textură lichidă sau semi-lichidă, cum fac mamele primele piureuri la început de diversificare.


  • Copilul crede că e ceva de supt
  • Limba inițiază mișcarea de du-te-vino
  • Mâncarea iese din guriță


Ce trebuie să faci?


Să continui să îi dai. Încet-încet, va reuși să facă diferența între sân și linguriță sau între biberon și broccoli.


De ce mai scuipă bebelușii?


2. Pentru că sunt surprinși de textura nouă a mâncării


Așa cum am zis mai sus, creierul copilului știe că mâncare = lichid. Atunci când limba simte o textură diferită de cea a laptelui, transmite către creier un mesaj cum că în gură a intrat ceva necunoscut, nefamiliar. Creierul, responsabil să apere, să protejeze, să supraviețuiască, îi dă ordin limbii să scoată din gură orice a pătruns, de teamă să nu fie ceva care ar putea să îl înece pe copil.


Ce trebuie să faci?


Să continui să îi dai. Prin expunere repetată, limba se va împrieteni cu noile texturi și nu îi va mai transmite creierului mesaj de SOS, ci mesaj că viața e frumoasă și gustoasă.


De ce mai scuipă bebelușii?


3. Pentru că le-a intrat o cantitate prea mare de mâncare în gură


Asta e una dintre erorile cel mai frecvent întâlnite la părinții de copii mofturoși. Și nu numai la ei. Cred că, după aproape 6 ani de lucru cu copii-care-nu-mănâncă, am dreptul și cunoștințele să spun că asta este o „boală” a părinților din România: le băgăm prea mult în gură! Și atunci când intră prea multă mâncare în gură, limba scoate o cantitate semnificativă sau, uneori, toată cantitatea de mâncare, ca să își recapete starea de bine, de echilibru.


Ce trebuie să faci?


Lingurița nu trebuie să fie plină cu mâncare. Umple doar jumătate din ea, doar vârful. Copilul va fi mult mai interesat să mai vrea când a primit doar o bucățică decât când va primi până la refuz.


Lingurița nu trebuie introdusă toată în gura copilului. Așa, când citești aici, ai putea fi tentată să spui „Dar nuuu, eu nu o bag pe toată!” Ia filmează-te de câteva ori la rând când îți hrănești copilul și ai putea fi total surprinsă să observi cât de adânc introduci lingurița în gura lui. După care fă un exercițiu și filmează-te și pe tine atunci când mănânci ciorbă, de exemplu și ai să vezi cum ție nu îți bagi aproape niciodată toată lingura în gură, până la omuleț (luetă). Bagă doar vârful linguriței în gura copilului sau maxim jumătate din ea.


Când bebelușul scuipă mâncarea din guriță nu îl certa, nu îl șterge imediat cu șervețelul, nu îi băga ce a dat în barbă din nou în guriță. Ci află care este motivul pentru care face asta și asigură-te că îi creezi o experiență plăcută, pozitivă, astfel încât să devină din ce în ce mai relaxat, mai prieten cu mâncarea.


Continuarea pentru părinții de copii mai mari care scuipă și nu vor să guste într-un articol imediat următor.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului