Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

POT SĂ CRESC UN COPIL DOAR CU MÂNCARE BIO?

Eu am alăptat-o pe fetița mea. Nu mă mândresc, spun asta la fel cum aș spune eu i-am dat să mănânce fetiței mele. Normal că am alăptat. Laptele de mamă este alimentul inventat pentru ca puii de om să aibă ce să mănânce. Desigur că înțeleg și apreciez utilitatea laptelui praf. M-am făcut consilier în alăptare tocmai ca să le ajut pe mame să facă tot ce e nevoie ca să reușească să alăpteze, iar în cazul în care există situații în care chiar nu se poate, să apelăm la formulă, astfel încât copilașul să se dezvolte corespunzător.


Tocmai pentru că am alăptat-o, în momentul în care a trebuit să începem diversificarea, am simțit că nimic, dar nimic pe lumea asta n-ar putea fi la fel de bun, de potrivit, de pur, de sănătos, de gustos ca laptele meu pentru copilul meu. Și am hotărât că fetița mea va mânca doar bio.


Primul pas pe care am simțit să îl fac, așa cum mă știți deja, a fost să mă informez.


Care este diferența între organic, bio, eco și ecologic?


  • Nu există nici o diferență.
  • Termenul „organic” se utilizează în spațiul anglo-saxon (vorbitori de engleză): organic food, organic milk.
  • Termenul înseamnă același lucru, fiind folosit în special în spațiul franco-german: agriculture biologique.
  • Și „eco” înseamnă același lucru.
  • „Natural” NU înseamnă „Ecologic”!
  • În România, pe sigla de certificare scrie Agricultură Ecologică.


Al doilea pas a fost să apară îndoiala. Pentru că nu e simplu să găsești bio și e și mai scump.


Dar e așa grav dacă nu e bio?


Conform cu ce declară Agenția Europeană pentru Securitatea Alimentară, peste 60% dintre legume și 30% dintre fructe conțin pesticide.


Sugarii şi copiii sunt cu precădere mai sensibili la pesticide din următoarele cauze:


  • Organele lor interne sunt incomplet funcţionale şi în curs de maturizare.
  • Relativ la dimensiunile lor, cantităţile ingerate pot fi mult mai dăunătoare decât la adulţi.
  • Locurile în care se joacă ei (pe podele, în natură etc, ei bagă în gură cam tot ce găsesc) sporesc gradul de expunere la pesticide şi substanţe toxice accumulate.


Alimentele cu cele mai multe pesticide:Alimentele cu cele mai puține pesticide:
Salată verdeSparanghel
Roșii cherryCiuperci
CastraveţiPepene galben
MereGrapefruit
SpanacCartof dulce
PiersiciMazăre congelată
CăpșuniAvocado
PereVinete
StruguriCeapă
Ardei grasAnanas
Ţelină (celery)Varză
Nectarine (import)Papaya
CartofiMango
Ardei iuteKiwi

Să îi cumpăr doar bio?


Da, sigur că asta e o soluție. Și, mulțumim lui Dumnezeu, avem de unde lua fructe și legume bio: Lidl este unul dintre furnizorii în care chiar am încredere, că așa am ajuns să scriu pe site-ul lor, nu e deloc întâmplător. Și nu, acest articol nu e ca să fac reclamă la Piața bio a lui Lidl, deși asta n-ar fi ceva de condamnat, dimpotrivă: dacă mi-ar fi oferit mie cineva această informație când începusem să o hrănesc pe fetița mea cu altceva-decât-de la sân, aș fi fost tare fericită. În loc să umblu prin satele de pe lângă Brașov și să mă rog de țărănci să mă lase să mă cațăr în cireș, pentru niște fructe nestropite, aș fi mers mult mai degrabă la colț, să mi le cumpăr de la Lidl.


Al treilea pas a fost să îmi reconfirm intenția:


E bine să îi dau doar bio?


Da. La începutul relației lui cu alimentele solide, când începi diversificarea, clar, aș alege bio. Cât mai curat, cât mai necontaminat, cât mai sănătos, cum zicem noi. Primul contact al organismului cu hrana de oameni mari e indicat să fie cât mai delicată, mai armonioasă, mai noninvazivă. Dar asta nu poate să dureze toată viața. Nici măcar toată copilăria. Merge la bunici, ei nu au doar hrană bio. Merge la grădiniță: chiar dacă ai găsit tu fix grădinița aia bio, tot vine un copil într-o zi cu mâncare de acasă și gustă și al tău. Merge la petrecere pentru copii și na, ce te faci, tortul nu e 100% bio. O să fie al tău singurul copil care zice Nu, mulțumesc, dacă nu e bio, nu poftesc? Desigur că nu. Și atunci, recomandarea mea e să continue să existe în dieta copilului alimente bio, laolaltă cu alimente de ale noastre, după vârsta de 1 an, când organismul copilașului e deja obișnuit cu solidele și le poate face față mai ușor.


De la țară înseamnă că e bio?


Nu.


Zic mereu în conferințele mele. Din sursă sigură sau de la țară nu înseamnă că e bio. Produsele cu certificare bio trebuie să respecte niște norme pe care nu orice om care trăiește la țară le cunoaște sau le respectă. Sursă sigură înseamnă produsele din magazine care au eticheta de mai sus sau fructele, legumele și găinile pe care le crești chiar tu, cu mănuțele tale și cu lecția despre agricultura ecologică învățată.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului