Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

DE CE SĂ LUĂM ACID FOLIC ȘI VITAMINE ÎN SARCINĂ? PUTEM SĂ LE LUĂM ȘI DIN MÂNCARE?

Am marea bucurie să lămuresc ce înseamnă acești doi termini pe care îi folosește absolut orice femeie fără să știe ce înseamnă, de fapt. Recunoaște așa-i că nu știi ce e, de fapt, acidul ăsta folic pe care îl iei de când ai rămas însărcinată? Poate ai vreo idee despre la ce ajută el, dar ce e, de fapt, pot să pariez că nu știi. La fel despre vitamine. Dacă te-aș întreba acum Ce înseamnă o vitamină?, cel mai probabil mi-ai răspunde enumerându-mi niște tipuri de vitamine, vitamina C, vitamina D sau mi-ai spunecă sunt niște substanțe pe care le luăm din alimente și sunt pentru sănătate.


Dacă tot le luăm, hai mai bine să aflăm ce reprezintă ele cu adevărat!


***


Acidul folic esteuna dintre vitaminele alea multe din complexul B, și anume vitamina B9 sau folatul. Când vine în organism prin alimente, se numește folat. Când vine din farmacie, se numește acid folic.


Pentru ce ne trebuie acid folic?


Ca să prevenim defecte de tub neural la făt, tub din care se dezvoltă creierul și coloana spinării copiilor. Așadar, acest element este deosebit de important și face numai bine și pentru crearea de globule roșii și dezvoltarea corectă a placentei și a țesutului inimii copilului.



Cât acid folic să iei?


Înainte să spun cât, mă interesează mai tare să spun când să iei. Femeile ar trebui să înceapă să ia acid folic cu minim o lună înainte să rămână însărcinate! O doză recomandată este 400 micrograme pe zi și ar trebui să iei sigur pe toată durata primului trimestru, însă, unele femei iau pe parcursul întregii sarcini. Fiecare sursă medicală are alte doze recomandate, de ex, NIH spune 600 mcg în timpul sarcinii și 500 mcg cât timp alăptezi. Chiar dacă diferă, un acord există: nu mai mult de 1000 mcg/zi de acid folic!


Poți să îl iei din alimente?


Chiar dacă mănânci alimente care conțin folat, specialiștii obstetricieni și ginecologi la nivel internațional sfătuiesc să suplimentezi și cu acid folic în formă de capsulă, varianta farmaceutică. US Food and Drug Administration le cere producătorilor de alimente să suplimenteze produsele cu acid folic, astfel că poți găsi 100% din doza zilnică recomandată în cereale (din cutii, pentru mic dejun), pâine, paste, rondele de orez. Culmea, cercetările arată că organismul absoarbe mult mai eficient acidul folic decât folatul din alimente. Cu toate astea, se recomandă să mâncăm înainte și în timpul sarcinii și alăptării:


  • Linte
  • Ficat de vită
  • Fasole, mazăre
  • Nuci, arahide
  • Avocado
  • Broccoli, spanac, sparanghel
  • Citrice
  • Suc de roșii
  • Banane
  • Ouă
  • Dovlecel
  • Germeni de grâu
  • Tortilla de porumb, fulgi de porumb
  • Orez alb



Dar vitaminele ce sunt?


Vitaminele sunt, de fapt, un termen general care include șg mineralele, elemente despre care pare că se vorbește mai puțin decât despre vitamine. Vorbești mai mult despre vitamina C decât despre seleniu și zinc, nu-i așa?


Vitamina este o moleculă, un micronutrient esențial. Ce e aia un micronutrient? O substanță hrănitoare de care corpul are nevoie în cantități mici, nu ca în cazul macronutrienților, de care corpul are nevoie în proporție mult mai mare.


Micronutrienții sunt acee ce tu cunoști sub numele de vitamine, minerale, acizi grași esențiali și aminoacizi. Aceștia nu pot fi sintetizați în organism deloc sau doar insuficient, motiv pentru care trebuie obținuți prin dietă sau prin suplimente de genul multivitamine și minerale.


Macronutrienții sunt ceea ce tu cunoști sub numele de proteine, carbohidrați, lipide, la care se adaugă apa și fibrele.



Hai să vedem de ce nutrienți are neapărat nevoie o femeie gravidă?



Fier


Lipsa de fier înseamnă anemie și risc mare de naștere prematură sau greutate scăzută a fătului la naștere care atrage multe complicații.



Calciu


Necesar nu doar pentru oasele și dinții copilului tău, ci și pentru inimă, mușchi și nervi. Atenție mereu la prospect, compară cantitățile fiecărui nutrient din minim două produse asemănătoare, ca să afli care este cel pe care să îl iei, în funcție de nevoile organismului tău, observate prin analize de sânge! Nu lua niciodată un supliment pentru că așa ai auzit sau pentru că așa ți-a zis, fără să știi exact ce îți spune corpul tău că e înăuntrul său!



Acizi grași esențiali


Asta înseamnă Omega-3, dar eu te sfătuiesc să îl iei din pește doar dacă peștele provine din surse sigure si sustenabile. Poți lua, de asemenea, dacă nu, îl poți lua dintr-un ulei de pește purificat al unui producător cunoscut internațional, a cărui notorietate îi garantează calitatea produsului.


Dacă, totuși, vrei pește în dietă, nu te baza pe sursa sigură a vreunei crescătorii despre care nu știi nimic, ci mergi la Lidl, de exemplu (și, nu, nu pentru că scriu pe site la ei zic asta, ci fix invers = scriu pe site la ei tocmai pentru că asta!), unde peștele este întotdeauna comercializat sub sigla MSC, Marine Stewardshi Council sau ASC (Aquaculture Stewardship Council), organizații care urmăresc un pescuit responsabil și transparent.



Vitamina D


Această vitamiă despre care toți părinții au auzit nu ajută doar la fontanelă, dinți și oase, ci mai ales la fixarea calciului și a fosforului în organism, care înlătură riscul unei întârzieri în dezvoltarea fizică a copilului.



Atenție!


Unele vitamine și minerale, cum ar fi Vitamina A sau fierul, luate în doze mai mari decât doza zilnică recomandată pot aduce probleme grave de sănătate până la moarte! Așadar, nu lua niciodată suplimente după ureche și mai ales nu lua pe termen îndelungat, luni de zile, fără să mai faci și pauze, astfel încât corpul să nu facă depozite și excese care să pună în pericol sănătatea, în loc să o ajute.


Bazează-te întotdeauna pe alimente atunci când vrei să îți hrănești și să îți îngrijești corpul, dar ține minte că, din cauza unei diete nediversificate suficient, avem nevoie să suplimentăm mai ales atunci când dăm viață la o nouă viață, copiii noștri.



Surse:

  • American College of Obstetricians and Gynecologists
  • American Academy of Pediatrics Committee on Genetics
  • Centers for Disease Control and Prevention
  • National Institutes of Health
  • Academy of Nutrition and Dietetics
  • Institute of Medicine
  • Linus Pauling Institute
  • National Institute of Child Health and Human Development
  • Office of Dietary Supplements

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului