Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Primul ajutor în accidentele...de vacanță

Ne distrăm, alergăm, ne bronzăm și ne cățărăm, dar suntem oare pregătiți să intervenim în situații mai puțin distractive precum arsurile solare, tăieturile și juliturile, înțepăturile de insecte sau intoxicațiile alimentare? Află cum îi poți acorda celui mic primul ajutor. Informațiile sunt utile mai ales dacă sunteți în vacanță, departe de localitatea de domiciliu, când pediatrul nu este chiar la doi pași de casă.


Arsuri solare


Micuțul a suferit arsuri? Cele mai grave sunt însoțite de roșeață, sensibilitate și umflarea zonei afectate. Tamponează zona cu ajutorul unor comprese cu apă sau înfășoară-l într-un cearceaf. Temperatura apei/compresei este mai scăzuta decât cea a corpului și, astfel, îi va mai alina din dureri. Dacă tolerează ibuprofenul, poţi să-i dai produsul sub formă de sirop, care va reduce inflamarea pielii şi va calma durerile. Mai poți folosi gel contra arsurilor solare sau pur și simplu o frunză cărnoasă de aloe. Stoarce zeama pe zona afectată și întinde cu grijă. După o arsură solară, epiderma se deshidratează şi are nevoie de un plus de ajutor. Folosește ulei de migdale sau cocos bio pentru piele, acestea fiind eficiente în refacerea pielii.


Tăieturi și/sau julituri


Înainte de a interveni, spală-te foarte bine pe mâini cu apă şi săpun, apoi, foloseşte apă călduţă pentru a curăţa rana de sânge şi murdărie. Spală tăietura cu apă şi săpun. Tamponează delicat rana cu tifon, ca să se usuce. Dacă sângerarea nu încetează, presează rana cu degetul câteva minute. Aplică un unguent antibacterian pentru a preveni infecţia şi apoi acoperă rana cu un bandaj. Schimbă bandajul zilnic şi observă orice semn de infecţie precum roşeaţa sau apariția puroiului. Aplică zilnic pe rana vindecată o cremă protectoare împotriva razelor solare cu SPF 30. Noua piele care se formează pe locul afectat este foarte sensibilă la soare şi trebuie protejată.


Înțepături de insecte


Se pare că țânţarii, albinele şi alte insecte poftesc, mai ales, la pielea tânără. În general, înțepăturile de insecte sunt inofensive. Totuşi, trebuie să fiți vigilenți pentru că acestea le pot provoca celor mici reacţii alergice şi infecţii.


  • Dacă e vorba de o înțepătură de ţânţar şi copilul se scarpină puternic, aplică o compresă rece sau freacă locul muşcăturii câteva secunde cu un cub de gheaţă. Mâncărimea se poate ameliora cu ajutorul unei mâncărimi cu mixtură mentolată sau cu o pastă preparată din trei linguriţe de bicarbonat de sodiu şi una de apă. Taie unghiile copilului pentru că, scărpinându-se, își poate rupe pielea şi se poate ajunge la infectarea zonei.
  • Înțepătură de albină? Nu încerca să scoţi acul cu degetele deoarece acesta va lăsa şi mai mult venin în urmă. Foloseşte, mai bine, muchia unui card sau o pensetă. Spală apoi zona înţepăturii cu apă şi săpun, aplică un pansament rece pentru câteva minute și, la final, aplică local soluţie de bicarbonat de sodiu şi apă. Urmărește cu atenție dacă, după înțepătură, copilului i se umflă tare gâtul sau daca apare urticarie pe corp. În această situație există risc de şoc anafilactic, ceea ce îi poate pune viaţa în pericol! Dacă depistați aceste simptome, oriunde ați fi, mergeți de urgență la cea mai apropiată unitate sanitară!
  • O înţepătură periculoasă este cea de căpuşă, deoarece poate produce boala Lyme, o infecţie bacteriană care, netratată, provoacă înroşirea ochilor și mâncărime accentuată în zona acestora, oboseală accentuată, dureri în tot corpul şi alte simptome. Ca să înlături căpuşa ai nevoie de pensete. Apuci căpuşa cât mai aproape de piele şi apoi tragi încet, în aşa fel încât să nu cumva s-o storci pentru că s-ar putea să pierzi bucăţi din căpuşă în piele. Daca muşcătura este neobişnuit de mare, devine dureroasă sau pare a se fi infectat, mergi la cel mai apropiat spital!


Toxiinfecții alimentare


Cel mai des contaminate sunt apa de la robinet, ouăle insuficient preparate termic şi toate produsele ce conţin ouă, laptele, brânza și smântâna nepasteurizate, produsele de patiserie şi cofetărie ce conţin creme, produsele proaspete - inclusiv sucuri şi fructe -, carnea, orezul insuficient preparat termic sau reîncălzit, conservele. Simptomele toxiinfecţiei alimentare includ vărsături, diaree, sânge și/sau mucus în scaun, durere de burtă sub formă de crampe, febră (dar nu obligatoriu), stare generală proastă. Cel mai mare pericol îl reprezintă deshidratarea, care poate fi uşoară, facil de corectat sau, din contră, severă, situaţie în care este ameninţătoare pentru viaţa copilului.


Dacă cel mic are semne de deshidratare trebuie să mergeți de urgenţă la camera de gardă a unui spital. Imediat după vărsături, veți evita să-i dați să mănânce sau să bea timp de 30 de minute – 1 oră. Apoi, trebuie să-i administrați săruri de rehidratare orală. Până la vindecare, alimentele permise sunt orezul, pastele, cartofii fierţi, carnea de pui bine fiartă sau la grătar, iaurtul natural, supa de morcovi, brânza de vaci, compotul de mere sau gutui, pâinea prăjită și biscuiții (fără cremă!).


O vacanță plină de aventuri...bune!

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului