Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Ce să mănânci ca să te simți bine

Cred că orice mamă a văzut cât de mult le plac copiilor dulciurile. Și cred că orice mamă a văzut că, atunci când primesc dulce, copiii sunt bucuroși. Așadar, pare că “mâncare” poate să însemne bucurie mare. Și astăzi o să vă prezint alimente care pot să provoace stări de reală bucurie, de poftă de viață, fără să fie zahăr în farfurie.


După cercetări îndelungate, am reușit să fac o listă cu alimente care îți vor da și ție și copilului tău o stare de care ați vrea să aveți mereu fiecare!


Somon


Oamenii care mănâncă în fiecare săptămână de 2-3 ori pește bogat în Omega-3, cum ar fi somon, sardine, hering, macrou au cele mai mici rate de depresie, iar copiii sunt și ei incluși la depresie, există o rată mare de depresie mai ales la copiii care provin din familii disfuncționale sau copiii care au părinți despărțiți.


Pentru mamă: Ceai verde sau cafea


Cafeaua (cu cofeină) ameliorează stările triste, depresive, iar ceaiul verde are un efect de calmare a creierului, de liniștire și îmbunătățește focusul, așadar e foarte bun pentru momentele în care trebuie să te concentrezi pe realizarea unei activități pentru care simți că n-ai putere psihică.


Supliment de vitamina D (și pentru copii și pentru mame, mai ales cele care alăptează)


Da, știu că recomand mereu mâncare, nu pastile, însă e dificil să iei suficientă vitamina D doar din alimente. Acest element s-a dovedit foarte eficient pentru menținerea homeostaziei (a stării echilibrate a organismului) și pentru refacerea mai rapidă a celor care suferă de meteodependență sau cum se cheamă în engleză, de Seasonal Affective Disorder, simptome care apar cu precădere în anotimpurile fără soare, adică de toamna până primăvara. Nu sfătuiesc să luați în fiecare zi acest supliment, ci mai ales în perioadele fără soare sau în cele în care stați mai mult timp în casă, fără să ieșiți și să și petreceți câteva minute bune în soare. Cel mai bine ar fi să cereți sfatul medicului de familie, pentru a stabili când și cât ar trebui să luați din acest supliment.


Afine și mure


Antocianidinele, adică substanțele care dau culoarea închisă acestor fructe sunt celebre pentru puterea lor de a îmbunătăți activitatea cerebrală. O ceșcuță de afine sau mure de câteva ori pe săptămână va ajuta mai ales în perioadele aglomerate ale copiilor din timpul școlii.


Ardei gras


Multă vitamina C! Foarte multă! 100 de grame de ardei gras conține 97% din doza zilnică de care avem nevoie! Wow! Vitamina C susține sănătatea și vitalizează, energizează, dă starea asta de bine pe care o căutam când am hotărât să concep acest articol.


Legume cu frunze verzi


Adică spanac, kale, salată verde, rucola, valeriană, lăptucă sau ce salată îți place ție. Acidul folic prezent în aceste frunze a fost asociat cu scăderea simptomelor de depresie la adulți și adolescenți, dacă se consumă măcar o dată pe zi o porție din acestea.


Apa


Da, știu că pare ciudat: cum adică să mă simt mai bine, mai veselă, mai bucuroasă dacă beau apă? Eh, chiar dacă nu îți vine să crezi, apa e „medicament” și pentru când te doare capul și pentru când simți că ești constipat și pentru când simți că ești deprimat. Deshidratarea dă peste cap toate procesele, inclusiv cele care au legătură cu creierul, care este în proporție de 73% apă! Doar că ar trebui să bem apă pe tot parcursul zilei, nu doar când ne este sete.


Curmale


Alimentele, fructele sau legumele, care conțin triptofan, fenilalanină și leucine, precum curmalele, bananele, papaya, cresc nivelul de serotonină care este cunoscut, popular, ca fiind hormonul fericirii.


Vitamina B12


Vitamina aceasta este considerată a sta la baza depresiei, deficitul de B12 înregistrându-se constant în analizele de sânge ale celor care aveau gânduri sau tentative de suicid. Complexul de B-uri e numit și „vitamina anti-stres”. B12 găsim din belșug în: scoici, sardine, hering, creveți, somon, ficat de animal, carne de vită, de curcan, păstrăv, ton, ouă, mozarella, brânză de vaci, șvaițer.


Ulei de măsline


Puternic anti-inflamator, uleiul de măsline extravirgin combate stările depresive și calmează răspunsul imun al organismului. Poți să le dai copiilor măsline - mulți copii adoră măslinele, mai ales cele care sunt ușor sărate - sau să picuri ulei de măsline în mâncarea copiilor (picături, astfel încât să nu se modifice nici gustul, nici textura).


Ciocolata neagră


Reduce nivelul hormonilor de stres și produce o substanță care are efecte asemănătoare cu opiul asupra creierului (enkefalină), astfel că oamenii care consumă în mod frecvent ciocolată pură au o stare generală mult mai bună decât cei care se feresc de ciocolată. Da, și copiii pot să primească ciocolată cu un conținut mare de cacao, mai ales în prima parte a zilei și mai ales atunci când au multă activitate intelectuală de făcut, cum ar fi la școală, înainte de primele ore, în care mulți dintre copilași sunt mai degrabă adormiți și au dificultăți în a se concentra la explicații și lecții.


Câteva idei de meniu care să provoace producerea de serotonină:


  • Sandviș din pâine integrală cu carne de curcan și mozarella sau șvaițer
  • Terci de ovăz cu nuci, migdale sau semințe de cânepă
  • Somon cu orez negru
  • Prune sau ananas cu biscuiți din făinuri integrale și susan auriu, chia sau susan negru
  • Unt de arahide pe pâine cu lapte cald
  • Semințe de dovleac sau semințe de floarea-soarelui (doar la copiii care le pot mânca cu ușurință și fără niciun risc de înec)


Exemplele de mai sus sunt indicate seara, înainte de culcare, pentru că induc somnul și liniștesc.


Iar la final, ca să nu vorbim despre serotonină, triptofan ca despre niște magii cu care îi bucurăm pe copii, permiteți-mi să lămuresc ce sunt ele.


Serotonina este un mesager care se formează în creier, al cărei rol este de fixare a dispoziției, de reglat somnul și de trăit mult și bine. Nivelul de serotonină crește cu ajutorul aminoacidului triptofan, care este un fel de tată al ei, substanța din care e sintetizată serotonina. Deficitul de triptofan, ca și cel de vitamina B, este observat la subiecții tratați pentru depresie, anxietate sau lipsa atenției și a puterii de concentrare.


Atenție!


Carbohidrații ajută foarte mult ca triptofanul să fie eliberat din alimente în sânge, așa că o idee eficientă e să combinați alimentele care conțin triptofan cu orez alb, pâine albă, terci de ovăz.


Mâncarea e o minune. Planeta ne-a dăruit tot ce ne trebuie ca să trăim și să ne bucurăm că trăim!




Surse:



Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului