Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Cum fac să am mai mult lapte?

Cea mai mare frică a unei mame care tocmai a născut este că nu o să aibă suficient lapte. Nu o să scriu în acest articol despre cum putem să sporim lactația cu ajutorul bebelușului sau a pompei de muls, ci am conceput articolul acesta pentru mamele care și-au luat deja sau sunt pe punctul de a îl trimite pe bărbat să ia …


Ceva care să îmi facă lapte! Mai mult lapte! Cumpără ceva, cumpără tot, să le avem pe toate, numai să fie lapte!


Sunt sigură că ai auzit de plantele care cresc lactația. De ceaiuri care stimulează. De galactagog sau cum-se-cheamă medicamentele astea care fac lapte. O să fac eu totul clar îndată, pentru că știu exact, după mai mult de 7 ani de când le ajut pe femei să alăpteze, ce e bine să ai și ce nu e deloc bine să ai în casă, ca să poți să pui lapte-pe-masă. Pardon, în gurița copilului tău ?


În mod cert, nu te poți sfătui cu orice medic ginecolog despre ceaiuri, plante, tincturi, prafuri. Și nu sunt neapărat de condamnat pentru asta, ei le știu pe ale lor. Dar ce te rog e să nu te duci mai întâi la remediile chimice de sporit lactația, înainte să le testezi pe cele din plante, cunoscute ca având efecte mult mai blânde. Pentru informații detaliate despre ce poți să iei când alăptezi există articolul meu anterior, cu surse științifice pe care te poți baza atunci când cauți astfel de informații. Nu s-au făcut multe studii pe plante și încă funcționează sistemul “Dacă ție îți face bine, îți crește producția de lapte, dă-i înainte! Dacă nu îți face nimic sau dacă nu îți face bine, oprește.”. Totuși, există din ce în ce mai multe mărturii adunate din toată lumea care mă ajută să scriu acest articol cu siguranța că ce vei citi aici te va ajuta și te va feri de probleme.


ASTA POȚI LUA SIGUR!


Moringa


Se folosește pe plan internațional de foarte mulți ani, însă, de vreo 5-6 ani, a pătruns cu efecte pozitive vizibile și în America. Moringa Oleifera este o plantă originară din Filipine (malunggay) și e recunoscută, printre suplimente, ca fiind foarte bogată în nutrienți, puternic antioxidantă și antiinflamatorie. S-a dovedit prin studii că ajută în boli precum diabet, hipertensiune, ulcer gastric, boli de tiroidă, boli de inimă, cancer, ciroză și colesterol mărit. Nu s-au înregistrat efecte adverse la femeile care folosesc moringa pentru stimularea lactației. Poți găsi moringa sub formă de ceai, pudră de adăugat în smoothie-uri sau capsule. Eu aș recomanda capsulele.


Câte să iei? Câte sunt menționate pe prospect sau câte decizi împreună cu consultantul în lactație cu care te sfătuiesc să abordezi orice nevoie ai legată de sâni și alăptare, pentru că doza va fi stabilită în funcție de fiecare mamă și de fiecare copil în parte.


Lecitina


Lecitina vine ori din soia ori din floarea-soarelui și este recomandată mai ales atunci când ai canale înfundate sau noduli în primele săptămâni după ce ai născut, datorită proprietăților ei emulsifiante, care ajută laptele să curgă mai ușor, mai fluid.


ASTA NU POȚI LUA!


Salvia


Dintre toate plantele despre care se discută în contradictoriu, asupra uneia toată comunitatea este de acord: salvia. Atenție! Din experiența mea proprie vă spun că există mame care au pierdut laptele după o singură cană de ceai de salvie și mame care au băut litri, până să se vadă o ameliorare. Așadar, cu atenție sporită, atunci când folosești salvia!


Ulei de cânepă (CBD)


Această nouă minune a suplimentelor a devenit din ce în ce mai cunoscută și îndrăgită datorită beneficiilor pe care le aduce oamenilor din foarte multe puncte de vedere: ameliorează durerea, depresia, anxietatea, acneea, problemele de inimă, problemele neurologice, îmbunătățește somnul și starea generală. Doar că nu s-au făcut studii despre efectele pe copiii alăptați, în timp ce s-a observat fără dubiu că se regăsește în laptele de mamă, deci, în mod sigur, trece în copil. Până la noi informații, nu aș recomanda uzul frecvent al acestui ulei.


Menta


Este cunoscută prin studii și ea ca ajutând la oprirea lactației. Ceaiul de mentă nu e așa periculos precum capsulele care conțin planta mărunțită. În general, doza dintr-o capsulă este de până la 10 ori mai puternică decât cantitatea dintr-o cană de ceai din aceeași plantă, drept urmare și efectele asupra alăptării sunt diferite.


ASTA POȚI LUA, DAR CU ATENȚIE!


Schinduful


Este planta cu care am lucrat cel mai bine în acești ani de când mă ocup de rezolvat probleme-în-alăptare. Considerat de mulți specialiști ca fiind sigură și cu efecte vizibile după 24-72 de ore de la prima administrare, trebuia încadrat în categoria SIGUR DA. Și l-aș încadra, dacă nu aș fi extrem de atentă cu ce vă recomand. S-au înregistrat câteva efecte adverse, normale, dealtfel, la cât de mult se folosește și la cât de diferite sunt mamele din punct de vedere fiziologic, metabolic, efecte pe care le menționez aici, ca să știi “de la ce e” în cazul în care le observi și la tine:


  • Dureri de stomac
  • Diaree
  • Balonare
  • Reflux


Și e, clar, de evitat dacă te știi cu:


  • astm
  • probleme de coagulare a sângelui
  • probleme legate de glicemie.


Am lucrat și cu o femeie care a observat o reacție alergică pe piele la copilul ei, după ce a început să ia schinduf. Deși un singur caz nu e concludent în statistici, totuși, schinduful îi poate afecta negativ pe cei care se știu alergici la arahide, năut sau țelină.


Cât schinduf să iau ca să crească lactația?


S-a observat că mai puțin de 3-3,5 grame de schinduf pe zi NU a înregistrat efecte de sporire a lactației. Și nu, nu trebuie să iei continuu, recomandarea este să diminuezi cantitatea și să observi dacă nu cumva fluxul laptelui se menține doar cu ajutorul copilului tău care suge eficient.


Alte plante considerate eficiente sunt lucerna (alfalfa) și schinelul (blessed thistle).


În încheiere, țin mult de tot să subliniez că NU, să luați de toate NU este eficient. Dimpotrivă! Fiecare plantă are efectele ei specifice, are proprietățile ei, despre care tu nu cunoști nimic decât că te pot ajuta să faci mai mult lapte. Citește cu multă atenție care sunt efectele pe care le poate genera în tine sau în copilul tău planta pe care te pregătești să o iei sau să o bei și asigură-te că vrei să primești toate cele pe care le oferă ea. Mai mult, atunci când amesteci mai multe plante laolaltă, cum e cazul cu suplimentele care conțin multe plante în același produs, efectele individuale ale plantelor se pot potența sau inhiba reciproc, prin amestecare, drept urmare, organismul tău ar putea să nu mai știe ce să mai facă, bombardat fiind cu atâtea informații venite de la amestecul de plante, de ceaiuri, de suplimente.


Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci atunci când te pregătești să alăptezi sau întâmpini o problemă în alăptare e să vorbești cu mine sau cu una-ca-mine, adică un consilier-în-lactație și să reușești ce ți-ai dorit în cele mai sigure și mai blânde condiții pentru tine și pentru copilașul tău.


Surse:


  • Breastfeeding Center for Greater Washington, IBCLC consultant


Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului