Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Cele 8 porunci ca să mănânce

Nu mai știi ce să mai faci, așa-i? Cu atâtea sfaturi, atâtea opinii, atâtea FĂ! și NU FACE!, încât hrănitul copilului a devenit o sarcină mai grea decât crescutul copilului. Și pare să nu meargă mai nimic! Iar presiunea asta cu „Să aibă o relație armonioasă cu mâncarea” devine din ce în ce mai mare.


Zic mereu în conferințele mele că nu contează așa mult ce sau cât le dăm copiilor să mănânce, ci esența este CUM, asta ar trebui să fie principala noastră preocupare ca părinți. Știu că îi cumperi bio, că îi gătești la abur și că folosești super alimente, cu toate astea, nu le mănâncă nimeni! Și dialogul următor devine refrenul familiei tale:


„De ce nu mănânci, mamă?


Pentru că nu îmi place!


De unde știi că nu îți place, dacă n-ai gustat?”


***


„De ce nu îi place nimic din ce îi dau, Crina??!”


Primește răspunsul meu: Pentru că seamănă cu tine!


Ia răspunde-mi, te rog, la următoarele întrebări:


  • Ție ți-e poftă de mâncare sau mănânci doar când mori de foame sau pentru că trebuie?
  • Mănânci lent, savurând mâncarea sau ești tot timpul pe fugă și înghiți aproape nemestecat?
  • Simți plăcere, îți place cum te simți când mănânci, cum simți în gură, cum te simți imediat după ce mănânci? Sau mai degrabă mănânci „ce-o fi” și, după ce mănânci, tot ce simți e că ai vrea să dormi?
  • Acorzi vreun pic de atenție aspectului mâncării pe care o mănânci, mirosului, texturii, gustului? Știi că, atunci când mesteci până ce mâncarea se transformă într-o pastă, poți observa cum se schimbă gustul mâncării, pe măsură ce o mesteci?


Felul în care te comporți în timpul mesei îți afectează și corpul, dar mai ales copilul care te privește atent și care învață să se comporte de la tine, „ca tine”.


Nu contează ce mănânci, cât de sănătos sau cât de organic. Dacă nu simți plăcere, bucurie, dacă nu transmiți plăcere și bucurie, n-o să intereseze pe nimeni cât de sănătos mănânci tu.


  1. În loc să îi spui copilului tău că se face mare dacă mănâncă broccoli sau că face mușchi ca Popeye Marinarul dacă mănâncă spanac sau că o să fie sănătos, dacă mănâncă legume, mai bine fă-l atent la ce se întâmplă în corp atunci când mâncați. Cum ar fi: limba are treabă, trebuie să plimbe mâncarea prin toată gurița, dinții trebuie să vadă cine e mai puternic: ei sau mâncarea, stomacul nu mai doare, intestinele nu mai bolborosesc, nu ne mai ceartă că le țineam flămânde, etc.
  2. Hai să vedem dacă mâncarea de acum ne face să ne fie somn sau, din contră, ne dă multă energie, ne face să țopăim, să alergăm, să ne bucurăm. Hai să cunoaștem efectele pe care le are fiecare aliment asupra corpului și ce trebuie să mâncăm ca să obținem energie, astfel încât să ne putem juca toată ziua, în loc să mâncăm alimente care ne fac somn. Copiii vor adora alimentele care, în loc să îi trimită în pat, îi trimit în parc ?.
  3. Hai să le mai dăm copiilor și mâncare „nesănătoasă”. Asta nu înseamnă în sensul strict al cuvântului, ci poți să alegi orice aliment despre care să povestești că îl puteți mânca doar o dată pe săptămână, ca pe ciocolată. Copiii sunt atrași întotdeauna de ce e interzis, ca și tine, de altfel. Nu poți să mănânci doar ce e sănătos sau doar ce e super-aliment sau doar ce ne-a zis nutriționistul, viața e despre plăcere și despre poftă, despre culoare și savoare.
  4. Dacă mănânci toată ziua doar ce trebuie în timp ce te gândești la desertul ăla plin cu ciocolată, te vei simți mizerabil. Și nu, nu doar psihic, ci și fizic. Nu le preda copiilor tăi lecția „Pune-ți pofta în cui!”, predă-le lecția în care ce mâncăm e musai să ne facă să ne simțim bine!
  5. Când te așezi la masă cu copilul tău, priviți împreună mâncarea de pe masă. Observați ce vă atrage mai degrabă. Observați ce vă face să alegeți alimentul respectiv: felul în care arată, cum miroase, cum se simte la pipăit, detaliile pe care le auziți sau le cunoașteți despre el.
  6. Mestecă încet și numără împreună cu copilul tău de câte ori trebuie să mestecați ca să transformați în pastă, în piure, orice aliment aveți în gură. Alimentele cu textură moale ar trebui mestecate de 5-10 ori înainte să fie înghițite, cele cu textură fibroasă de 30 de ori.
  7. Mănâncă tu ce ai vrea să mănânce copilul tău și fă asta consistent, zi de zi, de cât mai multe ori pe zi!
  8. Setează-ți așteptări realiste: Din 3 mese, copilul tău va mânca una, se va juca cu una și va sări una, cam așa merg lucrurile în Lumea Copiilor.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului