Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Ce îți spun sânii tăi în sarcină și alăptare I

E adevarat ca in timpul sarcinii, cele mai multe dintre noi suntem preocupate mai ales de cum creste burta, dar mi se intampla adesea sa primesc mesaje de la voi in care ma intrebati daca modificarile pe care le observati in sani sunt normale sau daca ar trebui sa mergeti la doctor. Unele ma intrebati daca nu ar trebui sa faceti ceva acasa, „sa va pregatiti sanii pentru alaptare”, pentru ca, desigur, instinctul vostru functioneaza si, da, va duce cu gandul exact la cauza care genereaza aceste modificari: lactatia.


Scriu acest articol ca sa „traduc” ce mesaje iti transmit sanii tai in cele 40 de saptamani de sarcina. O sa se creeze, astfel, o relatie mult mai buna intre voi, din clipa in care o sa ii intelegi si o sa stii cum sa te porti cu ei, astfel incat, la randul lor, sa se poarte si ei frumos cu tine. Ma rog, cu copilasul care va iesi din tine.


***


Din clipa in care ai ramas insarcinata, chiar daca tu inca nu stii ca esti insarcinata, sanii tai incep sa te intepe, sa doara din cand in cand, in pusee scurte. Asta se intampla din cauza modificarilor hormonale care conduc mai mult sange catre sani, incepand pregatirea lor pentru alaptare.


In plus, depozitele de grasimi se concentreaza in sani, iar glandele mamare isi maresc dimensiunile. Venele mici din sani devin mai vizibile, din cauza ca incepe sa se faca aglomeratie in sani, activitatea dinauntrul lor se intensifica. Durerile de acest gen trec, de obicei, dupa primul trimestru.


Din aceste cauze hormonale, e posibil sa observi ca ti s-au marit sanii. Dar nu e obligatoriu. Daca nu cresc in volum, nu inseamna ca exista vreo problema, nu inseamna ca nu o sa ai lapte, nu inseamna nimic de speriat. La femeile la care sanii se maresc, apar adesea vergeturi, pentru ca pielea se extinde. E musai sa folosesti un ulei care sa hidrateze intens pielea in aceasta perioada, ca sa nu ramana urme ulterior.


Sfarcurile tale devin foarte sensibile. Atat de sensibile, ca sunt momente in care te deranjeaza sutienul, bluza sau chiar pana si apa de la dus.


Areolele (zona de piele mai colorata din jurul sfarcurilor) pot deveni mai mari, mai inchise la culoare, fenomen absolut normal in sarcina.


M-a fascinat culoarea asta inchisa pe care o adopta areolele, la fel ca si dunga aia de pe burta, poate ati vazut-o la alte femei insarcinate. Apare o dunga verticala, dinspre pelvis, trece prin buric si merge in sus catre sani. Comunitatea stiintifica internationala este de parere ca acestea sunt semne, repere, sageti care il conduc pe bebelus catre hrana, catre lapte. Poate stii deja despre „crawl”, despre faptul ca orice bebelus nascut sanatos se va tari singur, fara ajutor, catre sani, ghidandu-se dupa miros (areolele si sfarcurile miros a lichid amniotic) si, iata, si dupa aceasta culoare inchisa, care ii semnalizeaza calea spre san si locul unde trebuie sa se mufeze, sa isi puna gurita, ca sa suga. Natura este u l u i t o a r e cand e vorba despre supravietuirea speciei.


O sa observi niste punctisoare mai umflate pe areole. Ca niste cosuri. Nu sunt cosuri, nici bube. Sunt glande. Glande mici, Montgomery pe numele lor, fascinante si ele prin rolul pe care s-a gandit natura sa li-l ofere. Aceste glande secreta un sebum, un ulei, care sa tina areola si sfarcul moi, lubrifiate, protejate, astfel incat, cand intra in gura bebelusului, totul sa decurga usor, bland, eficient, sanatos. Gandeste-te la ele ca la o lotiune „care vine inclusa in pachetul de alaptare” si afla ca nu trebuie sa faci nimic, ca sa iti pregatesti sanii pentru asta:


  • NU trebuie sa ii freci cu prosopul
  • NU trebuie sa te dai cu creme de niciun fel
  • NU trebuie sa te speli cu sapun, ci doar cu apa


Tocmai ca sa nu intervii in activitatea glandelor, al caror scop este fix acesta: sa protejeze sfarcul si copilul de bacterii, virusuri, fungi, ca si sa pregateasca tesutul pentru a putea fi supt, fara sa crape, sa se rupa, sa faca rani.


Sanii nu sunt identici. La cele mai multe femei, un san este mai mare decat celalalt si, in sarcina, e posibil ca aceasta diferenta sa devina vizibila. E absolut in regula, nu trebuie sa faci nimic. In timpul alaptarii, asigura-te ca iti alaptezi copilul din ambii sani, in mod egal.


Da, e posibil sa iti curga lapte din sani in timp ce esti insarcinata, chiar si la scurta vreme dupa ce ai ramas gravida. Colostru exista in sani inca de la jumatatea sarcinii, asadar, daca descoperi sutienul ud de un lichid galben, bucura-te, esti pregatita! Atentie! Daca NU observi niciodata pe timpul sarcinii acest fenomen, sfarcuri din care curge lapte, nu e motiv sa te alarmezi, sa te panichezi ca tu nu ai sau nu o sa ai lapte. E suficient sa puna gurita copilasul tau pe san si o sa ai lapte!


Totusi, exista si niste semne ca ar trebui sa mergi la doctor! Acestea sunt:


  • curge sange din sfarcuri in timpul sarcinii (poate fi un semn de cancer mamar)
  • noduli de dimensiuni si texturi diferite
  • modificari ale pielii de pe sani: pete albe, decolorari sau o textura ca de coaja de portocala


Interesant:


Dintre toate primatele, doar femeile au sani permanenti. La maimute, sanii cresc doar in perioada in care trebuie sa isi hraneasca puii, dupa care dimensiunile sanilor scad pana aproape nu se mai vad. Ce cadou am primit noi de la natura! :)


Surse:


Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului