Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

MITURI DESPRE CE POT ȘI CE NU POT COPIII SĂ MĂNÂNCE CÂND ÎNCEP DIVERSIFICAREA

În acești 8 ani de când îi fac pe copii să mănânce, am auzit atâtea informații incredibile și neadevărate, încât aș putea să scriu încă o carte despre asta. În schimb, o să scriu mereu articole despre miturile care le ghidează si le frustrează pe mame în bucătărie, cu credința că, aflând ce am putea să facem greșit cu copiii, ne vom purta mai potrivit cu nevoile lor.


Hai să vedem dacă și tu ai auzit de acestea!



  • Începeți cu cereale instant!


NU. De ce să nu începi cu iaurt, carne, legume, fructe sau cereale integrale și să începi cu un aliment procesat, rafinat, pasat? Să le oferi copiilor încă de la început texturi, mirosuri și gusturi diverse înseamnă diversificare. Și conduce către o relație armonioasă cu mâncarea: copiii învață să mestece mai repede, să accepte gusturi noi mai repede decât în varianta în care mănâncă săptămâni (dacă nu cumva luni!) la rând aceeași textură și același gust de mâncare solidă. Cartof dulce copt în cuptor, avocado, banane, brioșe din omletă, iaurtul sau kefirul sunt variante care au mai multe șanse să îl facă pe copilaș să treacă de la lapte la mâncare de oameni mari față de varianta unui terci din cereale.



  • Nu le dați lactate înainte de 1 an!


BA DA. Nu le dați lapte de vacă sau de capră înainte de 1 an, dar iaurt, kefir, brânză dați-le! Conțin calciu, proteine, o mulțime de vitamine și sunt ușor acceptate de copii la începutul diversificării, pentru că, desigur, seamănă cu laptele. În plus, lactatele fermentate nu sunt la fel de alergene ca cele dulci, și mai mult decât atât conțin probiotice, bacterii benefice care susțin sănătatea întregului organism.



  • Feriți-i de alergeni!


NU. Ani de zile am știut că trebuie să îi ferim pe copii de albuș, pește, fructe de pădure, nuci, arahide, susan până împlinesc 1, 2 sau chiar 3 ani. Așa se credea că diminuăm șansa ca omuleții să dezvolte alergii mai târziu în viață. Între timp, rata mare a răspândirii alergiilor și cercetările au dovedit contrariul! Alergenii și glutenul trebuie introduse cât mai rapid în alimentația copiilor, între 4 și 6 luni! Academia Americană de Alergii, Astm și Imunologie este una dintre sursele oficiale care vă pot asigura că expunerea timpurie a copiilor este noul trend în diversificare.



  • Nu începeți cu fructe, că n-o să mai accepte legume!


FALS. Una dintre cele mai mari erori în diversificare! Copiii se nasc cu preferința pentru dulce, de aceea și laptele de sân e dulce. Tot de aceea, alimente precum banana, merele, perele, piersicile sunt perfecte pentru începutul diversificării, pentru că, datorită gustului lor dulce, vor fi acceptate mai uor de către copilaș. Ele vor face tranziția către carne, iaurt, pește, ouă, legume, cereale integrale mai ușoară după ce copilul se va fi obișnuit deja cu hrana solidă. Dacă nu acceptă decât alimente dulci, respectă, te rog, aceste 2 reguli


  1. Insistă cel puțin 10 zile consecutive să îi dai alimentul pe care ai vrea să îl guste;
  2. Combină o cantitate mică din alimentul pe care dorești să îl primească cu un aliment preferat pe care știi că îl mănâncă mereu cu plăcere.



  • Diversificarea trebuie să înceapă cu alimente pasate, date la blender!


Sigur NU. Mamele aleg să facă totul piure de frică să nu se înece copilul. Copiii pot să se descurce cu bucăți încă de la 6 luni, dacă mama a studiat bine înainte ce înseamnă autodiversificare și care sunt alimentele care i se pot da fără probleme copilașului când începe diversificarea și care sunt alimentele de care trebuie să îl ferească cu orice preț până la vârsta de 1 an. Alimentele pot fi strivite cu furculița, pentru că, imediat cum dă de alimente solide, copilul ar trebui să fie susținut de către părinții lui să mestece și să ducă singurel mâncare la guriță.



  • Dacă mănâncă singur, se îneacă!


În primul rând, ca mama trebuie să știi cu exactitate cum se acordă prim-ajutor în caz de înec la bebeluși. Pentru asta, este recomandat să mergi la un specialist care să se ocupe doar de asta. Și să nu vă lase până ce nu ați reușit să executați perfect manevrele, pentru că, în situația unui accident, bona/bunica/ tata/mama să știe imediat ce e de făcut!! Piureurile foarte moi pot favoriza înecul, pentru că omulețul are încă reflexul de supt foarte activ și e posibil să nu meargă bine nici alăptarea, nici diversificarea. Copilul trebuie să primească alimente moi, tăiate mari, ca să le bage el în guriță cât simte că îi trebuie. În cazul în care observăm că a mai lucrat la mestecat, atunci copilul poate primi și bucăți mai mari, dar tot moi ca textură și fără coajă și sâmburi, precum strugurii.




Așadar, până data viitoare, oricând mai auziți o informație despre care simțiți cu instinctele voastre minunate că nu e prea logică sau că nu e plăcută, căutați întotdeauna o opinie avizată sau întrebați un specialist.


***




Surse:


Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului