Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Dă-i fier. Să nu aibă anemie!

Cred că fiecare dintre mamele din România au auzit măcar o dată chestia asta spusă de cineva. Fier și Calciu, aceste două minerale care sunt una dintre preocupările principale ale mamelor la începutul diversificării. Când copilul iese din alăptare, apare o grijă mare: „Din ce își mai ia fier și calciu, dacă nu mai bea suficient lapte sau daca s-a făcut mare și laptele nu îi mai ajunge?"


Și primiți sfaturile celebre, care nu se bazează pe rezultatele unor analize: „Dați-le copiilor picături de fier pentru anemie” și brânză calcică de vacă „pentru calciu”.


Permite-mi să mai dau o dată peste cap toate cele pe care le cunoșteai până acum și despre acest aspect: suplimentarea cu calciu și fier la copii. Ah, ce bucurie am să pot să îți împărtășesc câte greșeli văd că fac părinții insuficient informați și să pot să îți dăruiesc informațiile corecte, astfel încât copilul tău să fie bine cu o mamă așa bine informată ca tine.


Ce-i cu fierul?


Oamenii au nevoie de fier ca să transporte oxigenul către țesuturi.

Prea mult fier, însă, este toxic, cauzează boli severe și chiar moartea. 20 mg Fe per kilogram corp este toxic, 60 mg per kilogram corp este fatal, mortal.


De aia zic, suplimentarea cu fier fără o analiză temeinică de sânge și administrarea de fier pe termen lung, așa cum văd că fac mulți părinți cu care am avut șansa să lucrez, poate duce unde nu mai există cale de întoarcere. Vă rog insistent să nu le mai dați copiilor nimic fără să vă informați super temeinic înainte și fără a îi face copilului o analiză de sânge.

Iată semnele pe care le poți observa și tu la un copil cu deficit de fier. Iar dacă nu te bazezi pe ce poți tu observa (eu nu m-aș baza pe ce văd eu, atunci când trebuie să iau decizia de a îi da copilului meu un supliment de fier), atunci optează pentru o analiză de sânge, ca să vezi dacă un copil are anemie și îi trebuie fier:


Stare permanentă de oboseală

La adulți, din cauza vieții agitate, acesta poate fi un simptom care să nu aibă legătură neapărat cu lipsa fierului. Dar copiii sunt „argint viu”, așa că e mult mai ușor să îți dai seama dacă e o problemă cu fierul, atunci când vezi un copil mereu apatic, somnolent.


Paloare

Pielea și partea de jos din interiorul pleoapei ochilor se îngălbenesc ușor. Acesta e de obicei primul aspect pe care îl verifică un medic când bănuiește o carență de fier.

Dacă tragi de pleoapă în jos, ar trebui să vezi interiorul pleoapei inferioare roșu intens. Dacă e un roz pal sau galben, asta poate indica lipsa fierului.


Probleme de respirație

Hemoglobina ajută celulele roșii din sânge să transporte oxigenul peste tot în corp. Atunci când oxigenul nu ajunge peste tot, te vei surprinde spunând „nu mai am suflu” sau „mi s-a tăiat respirația” în timp ce faci activități uzuale pe care ar trebui să le poți îndeplini cu un efort minim, cum ar fi să urci scările, să speli vasele sau să te duci și să te întorci pe jos de la Lidl.


Durere de cap și amețeală

Palpitații la inimă. Atunci când nivelul de hemoglobină e scăzut, inima muncește mai mult ca să reușească să transporte oxigenul de care are nevoie fiecare cm2 din corpul omenesc, ceea ce poate duce la bătăi neregulate ale inimii.


Păr uscat, piele uscată, căderea părului.


Gura uscată, colțurile gurii crăpate.


Piciorușele se zbat în timpul somnului.


Pica = pofte ciudate, cum ar fi copii care mănâncă hârtie, carton, pământ, var, cretă, cum am avut adesea în sesiunile mele cu copii mofturoși. Am avut un copil în terapie pe care mama îl prindea mereu în baie mâncând sulul de hârtie igienică.


Cum să aduci fier în dieta copilului într-un mod natural?


Alimentele cu cel mai mare conținut de fier:


  • Fructe de mare 155% din DZR
  • Ficat și alte organe, cum ar fi rinichi, creier sau inimă de porc, vită, curcan. Organele sunt bogate și în seleniu și colină, elemente super nutritive pentru creierul omului.
  • Fasole, linte, mazăre, năut, soia
  • Carnea roșie. Studii multiple au arătat că fierul din carne a fost mult mai bine asimilat decât fierul din farmacie (la studii au participat subiecți sănătoși)
  • Semințe de dovleac
  • Quinoa
  • Carne de curcan
  • Ouă
  • Broccoli
  • Tofu
  • Ciocolată neagră (minim 70% cacao, ca să obții beneficiile maxime)
  • Nucile: caju, muguri de pin, macadamia, alune de pădure
  • Semințe: cânepă, susan, in
  • Roșiile uscate și sucul de roșii
  • Cartof copt în coajă
  • Ciuperci
  • Prune
  • Măsline
  • Fructe uscate, stafide, caise


Și spanacul?!


Spanacul, această vedetă de legumă despre care știm că e plină de fier, surpriză: eroare! 100 g de spanac acoperă doar 21% din doza zilnică recomandată de fier. În plus, spanacul e plin de substanțe care inhibă absorbția fierului și a calciului din el, ba chiar mai mult, oxalații elimină și fierul care există stocat în organism. Deci, să îi dai copilului mult spanac, ca să aibă fier poate să genereze fix contrariul!


Fier fără vitamina C nu se absoarbe. Bea suc de portocale împreună cu suplimentul de fier, dacă ai decis să iei unul. Ceaiul, cafeaua, lactatele și cerealele integrale inhibă absorbția fierului.


Ce e aia fier hem și non-hem?

Fierul hem e fierul din carnea roșie, absorbit mult mai ușor de către organismul uman decât fierul nonhem.

Nonhem: fierul din plante, care se absoarbe doar în prezența vitaminei C.


Efecte adverse ale excesului de fier:


Dureri de stomac, stare de amețeală și vomă. Acumularea de fier în organism este fatală pentru creier și ficat.

Ca să scapi de excesul de fier, singura metodă este să donezi sânge. După care să eviți să mănânci carne roșie și să iei vitamina C, ca să nu mai absorbi fierul din alimente.


Acum vei ști:

- să nu îi dai niciodată fier copilului tău fără să existe semne sigure că are nevoie

- să alegi fier din alimente mai degrabă decât din farmacii (atunci când nu există o boală, ci doar hemoglobina ușor scăzută)

- pentru o absorbție eficientă, fierul trebuie administrat împreună cu vitamina C

- și cel mai important: prea mult fier e periculos pentru sănătatea copiilor.


Despre calciu în articolul următor.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului