Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Cum înveți copilul să economisească

Ca părinte cu un statut mediu, nu poți asigura viitorul financiar al copilului tău. Însă, îl poți învăța, de mic, să cheltuiască banii cu chibzuință și să economisească atât cât îi stă în putere, fără a deveni avar. Astfel, atunci când își va lua zborul din „cuib”, să ai mulțumirea că l-ai învățat aproape tot ce este important să știe despre bani.


1.Vorbește deschis despre bani


Mai toți părinții au grijă să nu își expună problemele financiare în fața copiilor. Greșit! Ascunzându-le momentele de impas, acestora li se creează impresia că mama și tata au permanent bani și îi pot cumpăra absolut orice își dorește, iar atunci când nu îi pot satisface dorințele este rea-voință din partea lor. Este de preferat ca cel mic să știe că bugetul familiei este limitat până la un anumit nivel, și pentru orice extravaganță trebuie făcute economii.


2. Oferă-i propriul exemplu


Părinții sunt cel mai bun model al copilului. Când se află la vârsta la care poate înțelege, arată-i cum se împarte bugetul lunar al familiei. Cum se împart sumele pentru plata facturilor și cum se pun bani deoparte pentru vacanțe sau petreceri importante din an. Metoda plicurilor este cea mai eficientă, se pare, pentru că este vizuală. Tot pentru a-l învăța să economisească, ia-l cu tine la cumpărături și arată-i cum compari prețurile produselor și ce economie reușești să faci.


3. Exersați cu bani falși


Confecționează bancnote din hârtie, de diferite valori, și joacă-te cu copilul tău. Este o modalitate excelentă de a-l învăța valoarea lor. Pune un preț pe diferite obiecte și simulați negocieri și cumpărături.


4. Oferă-i un buget personal


Stabilește cu copilul tău că în fiecare săptămână (alegeți o zi anume) va primi de la tine o sumă pe care are dreptul să o cheltuiască așa cum vrea. Cu siguranță că, la un moment dat, își va dori ceva, fie că este vorba despre o jucărie, o bicicletă, trotinetă sau orice altceva. Și că „renta” oferită nu îi va ajunge. Acela va fi momentul ideal de a-i oferi lecția practică de economisire a banilor. Primul lucru pe care e bine să-l faci este să-i cumperi și să-i oferi o pușculiță sau o casetă pentru păstrarea banilor. Datoria ta este să-i explici că dacă va economisi din acel buget săptămânal își va putea împlini dorința. Cum urmează să aplice acest sfat, deja este la latitudinea lui. Pentru încurajare, ai putea să îi promiți că dacă va reuși să strângă jumătate din suma de care are nevoie pentru a-și cumpăra lucrul dorit, cealaltă jumătate i-o vei oferi tu. Atenție! Această înțelegere va avea loc o singură dată: prima dată. Pentru că dacă se va repeta de fiecare dată, mesajul pe care îl va recepționa cel mic va fi unul care contravine intențiilor tale.


5. Dă-i posibilitatea să își sporească economiile


Dacă observi că cel mic a luat în serios exercițiul economisirii, ajută-l. Lecția oferită îi va fi mai târziu de mare folos. Propune-i „să-l plătești” cu diferite sume, pentru diverse treburi pe care le poate face. Alege-le pe cele mai simple (să schimbe apa din castronul câinelui, să ude florile, să șteargă praful etc), pentru că ceea ce urmărești este să facă o asociere între muncă și plată, nu să își consume energia în treburi epuizante pentru vârsta lui. Insistă pe aspectul economisirii banilor câștigați, bani cu care va reuși să își atingă mai repede obiectivele.


6. Plătește dobândă


Tot pentru a stimula un comportament financiar util pe termen lung, oferă-te să îi plătești o dobândă lunară la banii pe care reușește să îi economisească. Copilul va fi astfel încurajat să fie chibzuit, văzând că efortul său îi aduce câștiguri suplimentare.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului