Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

SPORTUL ȘI NUTRIȚIA LA COPII. CE MĂNÂNCĂ VIITORII CAMPIONI

Ai un copil activ, care a dat tableta pe mișcare? Felicitări! Poate chiar face sport într-un cadru organizat? De două ori felicitări! Înseamnă că ești un părinte pe cinste, pentru că e și meritul tău! De-acum, în afara faptului că trebuie să-i asiguri echipamentul necesar, mai trebuie să îi asiguri și o nutriție adaptată nevoilor sale.


Sportivii profesioniști sunt strict supravegheați din punct de vedere alimentar de nutriționiști și dieteticieni. Absolut firesc. Asta pentru că performanțele depind - neîndoielnic - de capacitatea organismului de a rezista la efort, iar alimentele sunt combustibilul lui. Calitatea acestor alimente și valoarea lor nutritivă este, de asemenea, importantă. Nu mai puțin important este și aportul hidric, respectiv cantitatea de lichid consumată. Apă, desigur!


Ceea ce probabil că nu știați sunt tipurile de alimente (și combinațiile de alimente) recomandate a fi consumate de copilul sportiv înainte și după activitatea fizică, așa încât să obțină cele mai bune rezultate. Ei bine, există două categorii-cheie care fac diferența în cazul celor care fac mișcare: proteinele și carbohidrații. Cea dintâi este importantă pentru mușchi, iar cea de-a doua îi va oferi copilului energia de care are nevoie la un antrenament sau într-o competiție.


În ceea ce privește carbohidrații, cele mai bune surse sunt pâinea integrală din grâu, orezul brun și legumele, între care pe primele locuri stau pe bună dreptate morcovii și ardeii. Surse sănătoase de proteine sunt peștele, carnea de pasăre, produsele lactate, fasolea, nucile și soia.


Oricât ar fi ele de hulite, și grăsimile au rostul lor, iar copiilor le sunt necesare în dezvoltare chiar și dacă nu fac sport. Se găsesc cu ușurință, dar sursele bune de grăsimi sunt carnea, brânzeturile, nucile, uleiurile vegetale și untul.


Alimentația echilibrată nu este importantă numai pentru performanțele sportive, ci și pentru oase sănătoase. Aceasta trebuie să conțină și cantități suficiente de calciu, vitamina D și fier, care să diminueze riscul de fracturi, des întâlnite în rândul celor care fac sport. Se găsesc din belșug în produse lactate (lapte, iaurt, brânză), în legumele cu frunze verzi și în portocale. Din belșug și acestea, în Piața Lidl.


Ce mănâncă înainte de efort fizic


Cu 3-4 ore înainte de antrenament sau de competiție, este ideal ca micul sportiv să mănânce o porție de alimente bogate în carbohidrați, ca de exemplu orez, fasole, paste sau cartofi. Însă, dacă acest lucru nu este posibil pentru că se află la școală, este bine să aibă la el un sandviș din pâine integrală din grâu cu brânză sau carne de pasăre. Scopul este ca stomacul să aibă timp să digere mâncarea până când va face efort, dar nici să nu fie înfometat în timpul acestuia.


Fructele – gustarea campionilor


Cu o oră înainte de antrenament/competiție, copilul va fi încurajat să consume o gustare care să conțină fructoză. Fructele întregi sunt ideale. Sunt recomandate bananele, fructele de padure și merele. Piața Lidl vă pune în permanență la dispoziție fructe proaspete, de calitate, la prețuri excelente, așa că procurarea lor nu este o problemă pentru nimeni. Fructele sunt ușor de digerat de stomac și îi vor ține de foame în timpul efortului depus. Evitați să îi oferiți copilului gustări care conțin zahăr pentru că acesta poate duce la modificări ale nivelului glicemiei, ceea ce poate conduce la oboseală și slabe performanțe.


„Recompensă” pentru mușchi


La o oră după antrenament/competiție, oferiți copilului o altă gustare. Pot fi tot fructe sau lapte cu ciocolată. Acesta din urmă are un raport carbohidrați-proteine de 4:1, combinația perfectă pentru recuperarea musculară de după efort.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului