Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Cum folosești corect nebulizatorul

Afecțiunile respiratorii sunt des întâlnite la copii, mai cu seamă în sezonul rece, dar nu numai. Iar pentru astfel de situații, nebulizatorul este un ajutor de nădejde. Este folosit pentru tratarea obstrucției de căi respiratorii (inclusiv ca simptom al alergiei severe), pneumoniei, tusei ori respirației șuierătoare (wheezing).


Nebulizatorul (căruia i se mai spune și aparat pentru aerosoli) este un dispozitiv care transformă medicamentul lichid în stropi foarte fini, care să poată fi inhalați cu ușurință de copil. Marele avantaj pe care îl oferă folosirea acestuia este că medicamentul nu mai ajunge în stomac și la celelalte organe interne, ci direct în aparatul respirator, acolo unde este de fapt nevoie de ele. Modul în care copilul primește medicamentul nebulizat depinde de vârsta lui și de capacitatea sa de a înțelege cum trebuie utilizat dispozitivul. Un tratament al unei afecțiuni respiratorii poate fi efectuat în două moduri, în funcție de cele mai sus menționate. Un copil mic, cu vârsta sub patru ani, va primi tratamentul cu ajutorul unei măști care să îi acopere complet gura și nasul, „obligându-l” să inhaleze vaporii. Dacă este total necooperant, mămica va ține masca la mică distanță de gura și nasul copilului, astfel încât aburii să ajungă la el și să-i inhaleze. Mai există și varianta unei canule care se plasează în nasul copilului, un flux mare de aer împingând totodată și medicamentul care va ajunge în plămâni.


Un copil mai mare, care este mai înțelegător și mai cooperant, poate folosi doar o piesă a dispozitivului, pe care o va ține în gură, între buze, și respirând numai pe gură își va primi și tratamentul.


Igiena, o prioritate


Înainte de începerea tratamentului este obligatoriu ca persoana care va manevra dispozitivul să se spele pe mâini cu apă și săpun. De asemenea, și aparatul va fi spălat bine cu apă și puțin detergent de vase – în special filtrul -, va fi foarte bine clătit și apoi uscat, folosindu-se prosoape de hârtie. Nebulizatorul se așează pe o suprafață tare și sigură. Poziția corpului „pacientului” trebuie să fie comodă, relaxată, în niciun caz întins pe spate, ci în șezut sau măcar în plan înclinat.


Ce, cât, cum


Tratamentele prin nebulizator sunt, de obicei, un mix de medicamente ce se amestecă împreună cu ser fiziologic. Proporțiile sunt stabilite doar de medic! Soluția ce urmează a fi inhalată se prepară înainte de a fi introdusă în aparat, nu mai devreme. Se folosesc pipete sau seringi, pentru o dozare corectă, conform recomandărilor medicului. Dacă s-a prescris și utilizarea de soluție salină, folosiți-o doar pe cea cumpărată din farmacie, care este sterilă. Este interzis cu desăvârșire să o preparați acasă, din apă și sare!


Porniți aparatul având grijă ca recipientul cu medicament să rămână în poziție verticală. În general, o ședință durează între 8 și 10 minute, dar în anumite cazuri poate dura și mai mult. Asigurați-vă că în tot acest timp copilul stă nemișcat. Încercați să îi distrageți atenția cu o jucărie sau cu un filmuleț de desene animate sau cu orice știți că îl poate face să se miște cât mai puțin pe parcursul procedurii. Tratamentul se termină atunci când se termină soluția și în mască nu mai sunt vapori. În general, dispozitivele emit un semnal sonor atunci când procedura s-a încheiat.


Curățarea post-procedură


După încheierea ședinței de tratament, dispozitivul se curăță prin repetarea unui ciclu de funcționare. Acest lucru este necesar în primul rând pentru a evita cristalizarea soluției și înfundarea canalelor din sistemul de nebulizare. Apoi, aparatul este desfăcut în părțile componente, spălat, șters bine și păstrat într-o husă pentru a evita depunerile de praf și formarea de bacterii pe suprafața lui.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului