Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

La drum, dar în scaunul de mașină!

Ați făcut planuri de vacanță, aveți de gând să mergeți la mare, la munte, la țară. Atunci când ai copil mic ai și multe bagaje (chiar foarte multe!), cel mai comod este să pleci cu mașina personală. Un alt avantaj este că poți să faci opriri atunci când vrei tu, mai ales dacă cel mic nici nu suportă foarte bine călătoria. Așadar, ați bifat în bagaje hainele, încălțămintea, jucăriile, olița, vesela și tacâmurile copilului, trusa de medicamente pentru situații neprevăzute. În regulă, sunteți gata de drum. Dar nu oricum! Pentru copil, obligatoriu este și scaunul de mașină! Prin lege, daca are o înălțime sub 135 cm!


Scaunul auto este cel mai eficient mod de a proteja copilul în caz de frânare bruscă sau de accident. Condiția de bază: modelul ales trebuie să fie unul perfect adaptat micuțului, ales în funcție de greutatea pe care o are. Cum îl alegi? Iată!


De la naștere până la vârsta de 6 luni (10 kg), este recomandat landoul, un scaun de mașină tip pătuț, care se prinde cu un kit auto pe bancheta din spate a mașinii. Bebelușul va putea sta în poziție culcat, iar landoul poate fi folosit pe distanțe lungi, grație întinderii de 180 de grade. (Grupa 0)


De la naștere până la atingerea greutății de 13 kg, este recomandat scaunul tip scoică. (Grupa 0+)


De la naștere până la atingerea greutății de 18 kg, cel mai indicat este scaunul convertibil, care oferă o protecţie mai bună în caz de coliziune. Cu precizarea că acest model nu trebuie folosit mai mult de o oră și jumătate fără întrerupere, pentru a proteja spatele sensibil al copilului. Inițial, scaunul trebuie poziționat cu spatele la drum, pentru că oferă cea mai bună protecţie în caz de accidente, protejând gâtul şi vertebrele cervicale, foarte fragile la un sugar. El poate fi întors cu fața spre drum, după ce copilul ajunge la greutatea de 9 kg. (Grupa 0+)


De la 9 la 18 kg (adică de la 9 luni până pe la 4 ani), este recomandat scaunul de mașină. Acesta se instalează cu faţa la drum, pe bancheta din spate şi trebuie să evolueze odată cu bebelușul (să aibă spătar reglabil, să fie înclinabil, să aibă centuri destul de lungi). (Grupa 1)


De la 15 la 25 kg (respectiv până la 36 kg, greutate care corespunde vârstei de 12 ani), aveți nevoie de un scaun ce permite copilului să stea la înălţimea recomandată pentru a fi prins cu centura de siguranţă a vehiculului. Este dotat cu apărătoare din burete la nivelul umerilor, al capului şi gâtului şi trebuie confecţionat din ţesătură anti-perspirantă. (Grupele 2 și 3)


Importanța instalării corecte


Dacă nu este corect poziționat, scaunul nu va juca rolul protector pentru care a fost creat. Din păcate, greşelile de instalare sunt frecvente şi privesc atât conectarea centurilor şi aşezarea copilului în scaun, cât şi prinderea de banchetă. În mod cert, fixarea este incorectă dacă scaunul glisează mai mult de 3 centimetri. Înainte de a-l achiziționa, este de preferat să realizezi o probă de instalare chiar în magazin. Dacă vrei ca lucrurile să fie în regulă, alege modelul care este cel mai simplu de poziționat, mai ales dacă intenționezi să schimbi frecvent scaunul. Ideal este sistemul legat de caroserie cu ajutorul unor șine, care poate fi montat și demontat foarte ușor. În mașină, cel mai bun loc pentru montarea scaunului este în centrul banchetei din spate, mai ales dacă scaunul din dreapta șoferului dispune de airbag.


Nu uita că, la drum lung, pentru confortul copilului sunt importante și accesoriile: parasolarul reglabil, suportul pentru ceafă, multiplele poziționări ale spătarului și centurile buretate. Nu vă cu un scaun la mâna a doua, doar pentru că prețul este un adevărat chilipir. Existența unor fisuri insesizabile cu ochiul liber poate face ca sistemul să fie ineficient în caz de accident. Iar viața copilului tău chiar este neprețuită! Vă mai reamintim că la drum e bine ca micuțul să primească o gustare (evită mesele consistente, cu alimente grele, pentru a nu-i da ocazia să vomite). Un borcănel de Bio Piure cu Mere și Banane sau cu Cereale și Fructe sau Bio Iaurt Mere, Banane și Afine de la Lupilu sunt cele mai inspirate alegeri.


Verificare înainte de plecare


Niciodată – dar niciodată! - să nu... fentați folosirea scaunului de mașină pe motiv că aveți de făcut un drum foarte scurt, de niciun kilometru. Neprevăzutul poate apărea de unde nici nu vă aștepțați, chiar imediat ce ați ieșit din parcare. Înainte de a introduce cheia în contact, verificați dacă scaunul se menține în poziția corectă și dacă centurile sunt strânse – nu excesiv de tare, însă suficient ca mâna ta și corpul copilului să nu poată trece prin ele.


Ai cumpărat un scaun nepotrivit.


Producătorii de scăunele de maşină specifică de obicei greutatea pe care trebuie s-o aibă copii, înălţimea şi uneori şi vârsta potrivită. Pe bebe îl poţi transporta încă de la naştere, dacă alegi „scoica“ pe care scrie 0-13 kilograme. Specialiştii în domeniu consideră că cel mai bine ar fi ca până la 6 luni să transporţi copilul în poziţia culcat. Cum recunoşti că scaunul a intrat la apă? Simplu: capul lui bebe mic depăşeşte marginea de sus a scăunelului. E momentul să laşi totul la o parte şi să faci o nouă achiziţie în funcţie de noile dimensiuni ale minunii tale. Nu uita să cumperi de fiecare dată un scaun omologat şi neapărat nou. Cele neomologate, ori la mâna a doua pun în pericol viaţa copilului ori de câte ori pleci cu el de acasă.


Nu ştii să-l instalezi


Până când îi spui să închidă uşa mai repede că vă grăbiţi, ho, ho mai mâncaţi multe biberoane de lăptic şi multe piureuri de legume şi fructe. Aşa că, dragă mami şi tati, iată ce trebuie făcut ca bebeluşii, dar şi copiii până la 12 ani să circule în siguranţă. În primul rând trebuie să ştiţi că trebuie montat pe bancheta din spate, invers faţă de direcţia de mers. Abia după 6 luni, când „micul şef“ dă semne de nelinişte în timpul mersului îi poţi schimba poziţia scaunului, cu faţa la drum. Nu uita de centura de siguranţă! Unele scăunele au propriile lor centurici mici, care ajută la o mai bună fixare a copilaşului, dar în afară de asta, ca orice pasager care se respectă, el trebuie să poarte centura de siguranţă a maşinii. Cum ştii că scaunul e fixat bine? Nu se mişcă mai mult de 3 centimetri în stânga sau în dreapta, în sus ori în jos.Când deja piciul tău e la grădiniţă sau la şcoală, poţi folosi un simplu înălţător, dar neapărat el trebuie să fie protejat de centura de peste umeri, indiferent cât de scurtă ar fi excursia voastră.


După 1 septembrie 2002 majoritatea scăunelelor fabricate la noi în ţară sunt prevăzute cu sisteme de protecţie specifice fiecărei vârste. Fie că e vorba despre berete, vestuţe, ori centuri, producătorii perfecţionează continuu măsurile de siguranţă pentru aceste articole.


Îl întorci cu faţa prea devreme


Cum spuneam mai devreme, poziţia corectă de transport este cu spatele la direcţia de mers şi cel mai bine pe bancheta din spate. Ei bine, pot apărea situaţii când eşti singură acasă şi trebuie să pleci neapărat cu juniorul undeva; sau tati a rămas cu bebe care nu mai poate de dorul tău şi-ţi fac o vizită de curtuazie la serviciu. Te gândeşti că „e mai bine“ să-l aşezi pe scaunul din faţă, cu faţa la drum. Dacă apelezi la această soluţie trebuie în prinul rând să anulezi perna de aer (air-bag-ul) sacunului din faţă. În caz contrar, dacă prin absurd maşina ta va fi izbită frontal, rişti ca cel mic să-şi piardă viaţa în propriul lui scăunel. Nici chiar pe bancheta din spate nu e cea mai bună idee să-l întorci invers. Mulţi dintre voi gândiţi că-l puteţi vedea în oglinda retrovizoare în timpul mersului, dar asta nu scade cu nimic riscul la care el este expus până la vârsta de 18 luni dacă este aşezat într-o astfel de poziţie.


Nu e chiar „mare şi tare“!


Legea din România prevede ca cei mici, până la vârsta de 3 ani să fie transportaţi numai în scaune speciale, omologate. Păi şi după această vârstă ce facem? Continuăm călătoria tot în dispozitive speciale, numai că alegem cu mare grijă unele potrivite. În timpul mersului copilul tău poate adormi, sau se poate mişca brusc datorită unui situaţii din trafic care i-a atras atenţia în mod deosebit. Ce te faci dacă începe să ţopăie singur în spate: „mami, uite o văcuţă, hai să vorbim un pic cu ea!” Dacă ar avea centura de siguranţă pusă, ori ar sta într-un scăunel ceva mai mare, i-ai explica din mers că văcuţele nu prea au chef de vorbă în timpul mesei şi ţi-ai vedea liniştită de drum. Dar dacă el zbenguie în voie, n-ai decât să tragi pe dreapta şi să schimbi câteva amabilităţi cu văcuţa, pentru ca juniorul să stea cuminte pe banchetă până la destinaţie!


Accesorii şi brizbrizuri


Nimeni nu-ţi va spune să nu-i cumperi copilului un scăunel roz, ori albastru, ori să fie tapiţat cu te miri ce material. Atâta timp, cât husa se mulează perfect pe scăunel şi este confecţionată din ceva care nu i-ar pune sănătatea în pericol, nu este absolut nici o problemă. Mai mult, îi poţi lega de el câteva jucărioare, pentru distracţie, în timpul mersului, mai ales dacă vârsta nu-i permite să stea la taclale cu tine şi să bârfiţi întreaga familie când traficul e prea aglomerat.Dacă e vară, mai bagă mâna odată în buzunar şi cumpără şi un „acoperiş împotriva soarelui“, că deh, cu ochelarii fumurii e mai greu să vă înţelegeţi în perioada de glorie a gânguritului.Tot la capitolul accesorii se mai înscriu: suportul pentru cap (nu te gândi la vreo cască!), cel pentru micşorarea scaunului şi burete pentru centura de siguranţă a copilului.


Box: categorii de scaune pentru copii


Grupa 0 (de la 0- la 13 kg)


În general bebe pote călători cam până la un an şi jumătate într-un astfel de scăunel. Nu uita să-l aşezi invers faţă de direcţia de mers, până în momentul în care îţi va da singur de înţeles că e atent la trafic şi vrea să-l „supravegheze“ atent.


Grupa 1 (9-18 kg)


Vorbim deja despre copiii de 3-4 ani. Ei deja pot depăşi înălţimea de un metru şi cresc atât de repede, mai ceva ca Făt Frumos din poveste. Aşa că aveţi mare grijă: căpuţul nu trebuie niciodată să depăşească marginea de sus a scaunului.


Grupa 2 (15-25 kg)


Dacă e grupa doi, înseamnă că juniorul tău are în jur de 6 ani şi a depăşit 120 cm! Nu uita nici acum de centura de siguranţă, de dispozitivele de înălţare şi chiar de suportul pentru cap...


Grupa 3 (25-36 kg)


Sunteţi şcolari, dar tot trebuie să fiţi protejaţi. Încă nu e vremea să staţi pe scaunul din faţă, oricât de mare ar fi tentaţia. Şi mai ales folosiţi cu încredere centura de siguranţă a maşinii, dar aveţi grijă s-o purtaţi corect!

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului