Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

DE CE ESTE BINE SĂ URMĂREȘTI CONSISTENȚA SCAUNULUI BEBELUȘULUI TĂU?

Oricât de ciudat ar putea suna, o mamă adevărată este o mamă care știe să citească și să ghicească în caca bebelușului ei. Pentru că el aduce mesaje deosebit de importante dinăuntrul corpului copilului tău!




În primele 24 de ore după naștere, culoarea este verde închis spre negru și e normal să fie așa doar atunci. Dacă ajungei acasă și copilul face tot meconiu, ar fi bine să știi, pentru că asta poate fi deosebit de periculos pentru sănătatea copilului.




Apoi, copilul alăptat exclusiv va avea un scaun de culoarea galben-muștar, cu niște bobițe albe, de consistență cremoasă. Bebelușul poate să aibă câte un caca după fiecare alăptare și asta nu înseamnă că are diaree! În schimb, copilul hrănit cu formulă va avea un caca mai dens, mai închis la culoare, din paleta maronie de culori.




Care sunt semnele de îngrijorare în privința scaunului la bebeluși


Primul caca se numește meconiu și e închis la culoare, nu miroase, e lipicios și e format din lichid amniotic, mucus, membrane celulare și alte substanțe înghițite de copil când era în uter. Acest caca trebuie să dispară după 2-4 zile de tot și să fie înlocuit cu un caca galben-muștar și mai fluid, care ne transmite că bebelușul a început să digere laptele și să se dezvolte eficient. Cu cât intră mai mult lapte în copil, cu atât scapă de meconiu mai repede. De aceea e periculos să aibă caca negru și după ce ai ajuns acasă, pentru că asta înseamnă că nu a primit mâncare! Colostrul acționează ca un laxativ și ajută sistemul digestiv, astfel că un copil la 4 zile de viață ar trebui să aibă caca galben și sigur NU închis la culoare. Meconiul agravează icterul, așa că alăptează de 12 ori în 24 de ore, ca să fii sigure că bebe se hrănește. Dacă doarme și nu suge, pompați și dați-i lapte cu lingurița, cu cănița, cu orice, numai să mănânce!




Caca-ul de bebe alăptat miroase chiar bine! Cel de copil hrănit cu lapte praf miroase mai pregnant și are consistența untului de arahide. Dacă vezi caca verde, nu e neapărat motiv de îngrijorare, dar dacă e „exploziv”, miroase foarte urât, vezi mucus și bebe are simptome evidente de disconfort, atunci e musai să discuți cu un specialist.




Cât de des ar trebui să facă un bebeluș caca?


Acesta este unul dintre motivele pentru care vin multe mame îngrijorate la mine. Dacă face caca după fiecare alăptare, se găsește cineva care să le sperie că are copilul diaree și că ar trebui să îi dea ceva. Nu, nu le dăm bebelușilor mucilagiu de orez sau ceai de mentă, cum am mai auzit. Un copil alăptat exclusiv are voie să facă după fiecare masă și asta este normal, dacă nu apar alte simptome și dacă ia constant în greutate. Așa cum este considerat normal și dacă face doar o dată pe săptămână, dar doar dacă face ușor, fără chin, iar consistența este moale, păstoasă, normală. Nu spunem despre un astfel de copil că este constipat, ci că laptele matern este foarte bine digerat și absorbit de către corpul copilului, motiv pentru care nu prea are ce să elimine. Maestrul internațional al alăptării, Dr. Jack Newman, are copilași care au făcut caca și o dată la 30 de zile (sau mai mult!) și sunt considerați fără probleme medicale, fără probleme de sănătate.



Copiii hrăniți cu lapte praf, însă, ar trebui să facă cel puțin o dată pe zi.



Care sunt cauzele unui scaun verde la copii?


Culoarea asta ar trebui investigată, mai ales dacă apare frecvent. Un caca verde ar putea indica:


  • Alergie (de obicei la lactate);
  • Mama ia medicamente;
  • Copilul ia medicamente;
  • Un virus;
  • O bacterie;
  • O sensibilitate/ intoleranță la ceva ce mănâncă mama;
  • Sau că bebe mănâncă laptele de început, mai plin de lactoză și mai puțin din laptele mai gras de la finalul alăptării. Asta i-ar putea provoca și dureri de burtică și caca exploziv;
  • Dacă îi dai copilului un supliment de fier, caca ar putea fi verde închis sau chiar negru, însă asta va dispărea odată cu întreruperea tratamentului. Te rog citește și articolul meu despre fier la copii, o să afli informații care îți vor da peste cap tot ce știai până acum despre acest subiect.



Imediat cum începi diversificarea, caca se modifică. Devine mai gros, mai lipicios, mai închis la culoare și mai urât mirositor. Poate avea culoarea alimentului pe care l-a mâncat roșu, portocaliu, albastru, mov, verde, dar e bine să urmărești să nu aibă mucus sau firicele de sânge.




De asemenea, vei vedea bucăți de mâncare în caca, e normal. La început, copilul nu are enzime digestive specifice pentru fiecare aliment pe care i-l dai, așadar, o perioadă, le va scoate exact așa cum le-a înghițit.




5 motive pentru care ar trebui să te îngrijoreze digestia copilului tău


Diareea


Copilul face caca de multe ori pe zi, acesta fiind de consistență apoasă, scutecul absoarbe tot și starea lui generală se deteriorează după fiecare scaun. Nu dăm ceai de mentă sau orez, ci aflăm care este cauza diareei printr-o analiză a scaunului și, ulterior, dăm săruri de rehidratare.



Constipația


Nu e moale deloc, din contră, arată ca niște biluțe tari și copilul se chinuie când face. Uneori, se văd și urme de sânge de la anusul iritat. Este recomandat să bea apă, dacă vorbim despre un copil mai mare de 6 luni. Este indicat să faci, și în acest caz, o analiză la caca, astfel încât să afli exact cauza. NU, nici supozitorul, nici laxativele nu sunt soluții pentru contipație la copii! Soluția sănătoasă, corectă, onestă este să afli ce anume provoacă acest dezechilbru: ceva din dietă, ceva care amenință sănătatea, ceva genetic, ceva de la mama. Numai după ce afli, poți să știi care este remediul cel mai potrivit, nu cum se întâmplă de obicei la oamenii care ajung la mine, au încercat toate remediile pe copii fără rezultat și abia acum doresc să afle de la ce o fi constipația asta.



Deshidratare


Copiii nu prea beau apă! Pentru că, nu e ca și cum o să te surprind cu informația asta, nici părinții lor nu prea beau apă! Când scaunul este uscat pe o perioadă mai lungă, mărește cantitatea de apă și introdu în dieta ta alimente zemoase, cum ar fi pepene, cireșe, roșii, supe, ciorbe, nectar de fructe, uleiuri, astfel încât caca să alunece mai ușor prin intestine.



Mucus în caca


Cel mai adesea, asta înseamnă alergie. Orice ar fi, trebuie investigat, pentru că mucusul este semnul prin care intestinele comunică problemele de sănătate pe care le întâmpină, mucusul reprezintă rugămintea lor de a fi ajutate de către noi, părinții copilului, deci, este recomandat să se rezolve această problemă și să se viziteze un medic, până nu se agravează.



Urme de sânge în caca


De obicei, acesta e semn de alergie la proteina din lapte. Sau de infecție bacteriană, dacă este și diaree. Sau de hemoroizi sau răni la anus, când caca este foarte tare.


Un ghid super eficient de culori și texturi vă las aici:


https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stool-color-guide


***


Surse


Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului