Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Popcorn: bun pentru copil?

Răspunsul rapid e că popcornul poate să fie super sănătos (da, poate!) sau super nesănătos. Diferența o face modul de preparare. În comparație cu cartofii, de exemplu, popcornul are un indice glicemic mai mic, deci nu are efect periculos asupra glicemiei.


Cum de poate să fie sănătos popcornul?


Păi, tu pe ce te bazai când spuneai că nu e? Pe ce te bazai când nu le dădeai copiilor popcorn decât când mergeți la cinema sau nici atunci?


Boabele de porumb aduc:


  • Vitaminele B1 și B2
  • Zinc
  • Cupru
  • Potasiu
  • Magneziu
  • Fosfor
  • Fier
  • Mangan


8 g de popcorn furnizează 0,9 mg de fier, în condițiile în care celebrul spanac (30 de grame) furnizează mai puțin (!), adică 0,8 mg de fier1.


Chiar dacă diferența e mică, trebuie să recunoști că nu te-ai gândit niciodată la popcorn ca la o sursă de fier, în condițiile în care spanacul e primul care îți vine în minte, când te gândești la surse de fier non-hem (fier care nu provine din carne).


Are puține calorii


  • Air-popped popcorn aduce aproximativ 31 de calorii (calculate la o ceșcuță de popcorn);
  • Banana aproximativ 90 de calorii per suta de gram
  • Un ou de ciocolată aduce aproximativ 110 calorii
  • O mână de chipsuri din cartof (100 grame) între 150 și 250 de calorii;
  • Ce înseamnă air-popped popcorn? Nu folosești ulei și niciun fel de altă grăsime, ca să faci popcorn, ci pui boabele de porumb într-o cratiță/tigaie pe care o pui pe foc sau în cuptor. Aerul cald (de unde și numele de air-popped) face boabele să plesnească și să facă floricică.


Conține antioxidanți, este o cereală integrală, care aduce și fibre, incomparabilă față de chipsurile de cartofi, în clasa cărora este și popcornul, probabil. Nu conține zahăr, nu conține gluten și nici sarea pe care o adaugi nu poate fi periculoasă, dacă nu răstorni solnița pe ele și dacă folosești praf de sare de Himalaya sau de sare din salinele românești, nu sare iodată.


Popcornul poate fi considerat o gustare 100% integrală. O porție conține peste 70% din doza zilnică recomandată de cereale integrale, iar fibrele insolubile ajută la digestie și previn constipația.


S-a descoperit într-un studiu2 că boabele de popcorn sunt pline de polifenoli, compuși vegetali responsabili cu a face mult bine corpului uman. De polifenoli, probabil, nu știai. Dar, despre antioxidanți a auzit toată lumea. Polifenolii sunt părinții antioxidanților ?, adică substanțe pe care plantele le creează și le folosesc pentru a se feri de prădători, de bacterii, de factori ambientali care le-ar putea amenința viața. Ajunși în corpul copilului, au acțiune:


  • Antioxidantă
  • Antiinflamatoare
  • Antibacteriană
  • Antitumorală
  • Antiaterogenă (împiedică depunerea grăsimilor pe pereții vaselor de sânge)


Culmea, deși prezenți și în fructe și legume, polifenolii din coaja de popcorn (aia care îți rămâne între dinți) sunt mai concentrați. O porție de popcorn (33 g) poate furniza până la 360 mg polifenoli, în timp ce merele și perele, de exemplu, pot oferi, la aceeași cantitate, aproximativ 160 mg de polifenoli. Asta nu înseamnă să nu mai mâncați fructe sau legume, ci să le combinați, din când în când, cu o porție de popcorn, care, în plus, e posibil să îi facă pe copii să accepte mai ușor fructele sau legumele, dat fiind că ele sunt prezentate ca “prieteni” cu floricelele de porumb ?. Fructele și legumele cele mai bogate în polifenoli sunt fructele de pădure, cireșele, vișinele, rodiile, prunele, strugurii negri, sfecla roșie, mazărea, fasolea, pătrunjelul și mai găsiți multe altele, în cazul în care vă interesează profund subiectul.


Surse https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356482/


În cazul ăsta, când devine nesănătos?


  1. În clipa în care bagi boabele în cuptorul cu microunde. Pentru că acest aparat modifică molecula de apă într-o moleculă pe care organismul nu o recunoaște și o poate interpreta lesne ca fiind un agent patogen, o substanță periculoasă pentru corp.
  2. Când adaugi unt, ulei, grăsimi trans, arome. Grăsimile trans sunt unii dintre cei mai inflamatori componenți ai alimentelor procesate, așa că ar trebui evitate în general.
  3. Când cumperi boabele în punguțele alea care se bag în cuptor sau în cuptorul cu microunde, dacă ele sunt tratate la interior cu un strat de Teflon sau cu PFOA (perfluorooactanoic acid). Sunt deja zeci de studii care indică faptul că teflonul este o substanță care trebuie îndepărtată nu doar din alimentația copiilor, ci a întregii familii. PFOA este asociat cu ADHD, greutate mică la naștere sau boli ale tiroidei. Prin supra-încălzire, teflonul emite în interiorul pungii compuși cu potențial cancerigen și particule fine care au fost asociate cu boli de plămâni.
  4. Despre porumb se știe că e, în proporție mare, modificat genetic. Chiar dacă soiul de porumb folosit pentru popcorn (zea mays everta) e diferit de porumbul de mămăligă și de pufuleți și se spune despre el că nu e modificat genetic, te sfătuiesc să cauți produse pe care scrie explicit că e popcorn organic, bio sau non-GMO, adică Organisme NEmodificate Genetic.


De ce scrie pe pungile de popcorn THIS SIDE UP (adică, în limba română: “A se așeza în cuptor cu partea aceasta în sus”)?


Sunt sigură că, atunci când băgai punga în cuptor, te uitai să o pui corect. Nu te-ai întrebat de ce asta? Eh, eu m-am întrebat, că tu mă știi pe mine cât n-am liniște până nu știu să răspund la orice întrebare ar putea să îmi pună vreun părinte preocupat real de echilibrul copilului lui. Iată ce am aflat!


În pungă se află un material numit în engleză susceptor. Adică o bucată de metal menită să absoarbă microundele, astfel încât să ridice temperature suficient de mult încât să coacă boabele prin conducție. Pentru ca asta să se realizeze, boabele trebuie să fie așezate pe susceptor, nu sub el, cum s-ar întâmpla dacă ai pune punga în altă poziție decât cea indicată pe etichetă. Dacă o să faci așa cum te sfătuiesc în acest articol, adică să folosești o pungă normală, închisă la culoare și aer cald, o să obții și boabe nedeschise sau deschise numai parțial. Organizația Food and Drug Administration (FDA) spune că acest metal introdus în pungi poate elibera substanțe chimice volatile cu efecte nocive asupra sănătății.


Cum pot, Crina, să îi fac popcorn sănătos, dar să fie și gustos?


  • Air-popping, cum se numește tehnica în limba engleză. Adică. În loc să pocnești boabele de porumb punându-le în ulei încins, să le pui în aer fierbinte. Pune boabele într-o pungă de hârtie de culoare maronie și bagă-le în cuptorul încins pentru 1-2 minute sau până nu mai auzi că pocnește nici măcar unul. Apoi toarnă peste ele parmezan, praf de boia, ulei de măsline, pudră de usturoi sau de ceapă sau alte condimente pe care le preferi. Dacă mâncați des, ai putea considera să cumperi un air popper (iartă-mă că n-am găsit traducerea în limba română).
  • Poți să le pui pe foc, pe aragaz, într-o cratiță sau tigaie de ceramică, astfel încât căldura să vină mult mai direct decât dacă le faci în cuptor.
  • Dacă faci popcorn cu ulei, alege un ulei cu punct de ardere înalt, ca să nu elimine compuși toxici. Ai un articol super documentat scris de mine aici
  • Știai de ce pocnesc boabele de popcorn, sunetul acela care le face așa mare plăcere copiilor?


Înăuntrul bobului e apă care, încălzită, începe să fiarbă și, drept urmare, să vibreze în cămăruțele bobului de porumb, iar când se transformă în vapori, explodează cămăruțele. În plus, amidonul, la temperatură mare, se transformă într-o spumă care, la contactul cu aerul rece, se solidifică instantaneu, în formele diverse pe care le vedem când scoatem floricelele din tigaie.


Moderația e cheia succesului. Nu doar cu popcornul, ci cu tot ce ne place si avem informații că, în cantitate mare și la uz frecvent, pot provoca efecte neplăcute asupra sănătății. Zic adesea, cei care ați venit la conferințele mele știți bine, viața fericită nu e despre sănătate în mâncare, ci despre echilibru.


__________________________________


[1] Conform USDA (United States Department of Agriculture)


[2] Un studiu de la University of Scranton

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului