Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Afară cu polipii!

Se spune că primăvara și toamna pot fi efectuate intervențiile chirurgicale din sfera ORL. Și pentru că acest anotimp deja a venit, dacă decizia de a opera copilul de polipi este deja luată, înseamnă că trebuie să te cam pregătești.


Ca să respectăm adevărul medical, vom spune că nu este obligatoriu să aștepți unul dintre cele două anotimpuri de tranziție (primăvara și toamna) ca să-l operezi pe cel mic de polipi sau amigdale. Desigur, dacă este o urgență medicală, nimeni nu îți va propune să aștepți, intervenția făcându-se cât de rapid, în interesul micului pacient. Dar dacă nu este o urgență, medicul va prefera sfârșitul sezonului cald, motivul fiind acela că temperaturile ridicate pot produce dilatarea vaselor de sânge, crescând riscul de hemoragii și infecții.


Ce sunt polipii


Polipii (denumiți medical vegetații adenoide) sunt niște formațiuni în formă de lacrimă, care cresc în interiorul nasului sau la nivelul sinusurilor. Dacă dimensiunile lor sunt mici, nu creează nicio problemă și practic trec neobservați. Necazurile încep dacă ei se măresc în volum și afectează negativ respirația, putând duce și la complicații precum pierderea mirosului sau sinuzite frecvente. Pentru început se poate încerca un tratament medicamentos, de reducere a dimensiunilor polipilor, dar intervenția chirurgicală este de preferat, pentru că îl scapă pe copil de necazuri. E drept, nu neapărat definitiv, pentru că pot exista cazuri în care polipii se refac.


Semnele creşterii polipilor


Dacă îl urmărești cu atenție pe copil și observi că de la o vreme respiră preponderent pe gură și nu pe nas, dacă sforăie la concurență cu tati, e mai tot timpul răcit, îi curge nasul aproape permanent, îl doare capul, nu are poftă de mâncare și este iritabil, cel mai probabil că e din cauza polipilor. Adresează-te pediatrului, iar el va confirma sau infirma acest diagnostic.


Operația evită complicația


După vârsta de un an, operația de îndepărtare a polipilor (adenoidectomie) poate fi oricând realizată, în funcție de gravitatea problemei. Nu ai motive să te temi, este o intervenție simplă, de rutină. Gândește-te că dacă nu o va face, copilul ar putea suferi complicații mari precum meningită, astm sau chiar anevrism. Unde mai pui că mărirea polipilor poate deforma atât oasele nasului, cât și ale feței copilului.


Acasă, în aceeași zi


Cum afirmam, intervenția este una simplă. Va trebui să te prezinți la medic, în ziua stabilită, cu micuțul nemâncat și nebăut. Acesta va primi anestezie, așa că nu va simți nimic din ceea ce i se întâmplă. Cu ajutorul unui instrument special, medicul va scoate polipii prin nas, ceea ce poate dura între una și două ore. Dacă totul merge bine, după 4-6 ore de când micuțul se trezește din anestezie, puteți pleca acasă. Altfel, ați putea rămâne o zi în spital, pentru ca medicii să se asigure că totul este până la urmă în regulă. După două-trei zile de la intervenție, s-ar putea ca pe copil să îl doară puțin gâtul, dar medicul îți va prescrie analgezice în eventualitatea unei astfel de situații. Tu va trebui însă să-i urmărești temperatura. Dacă trece de 38.5 grade Celsius, vomită, are scurgeri urât mirositoare din nas sau sângerează, adresează-te imediat medicului.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului