Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Le dăm copiilor mâncare congelată?

Primesc atât de des întrebarea asta, încât n-am cum să nu răspund public, ca să le vin în ajutor cât mai mulor părinți. Care sunt aproape înspăimântați de varianta asta, ajung să se simtă vinovați, părinți ne-buni dacă îi dau copilului mâncare congelată sau dacă sunt surprinși, doamneferește, în dreptul frigiderului din supermarket, uitându-se la fructe sau legume congelate. Voi știți că mie îmi place să vă scot fricile din cap și, cel mai ușor merge când vă întreb “pe ce vă bazați atunci când spuneți că ceva e bun sau rău”.


Dacă nu știi să răspunzi la întrebarea “De ce ți-e frică de mâncarea congelată?”, acest articol e pentru tine ? De fapt, e pentru oricine dorește să fie și mai deșteaptă și mai corect-informată atunci când face alegeri care pot afecta sănătatea sau viața copilului. Hai să pornim distrugătoaaareaaaa-deeeee-miiiituuuuri ?


Alimentele congelate nu sunt la fel de sănătoase ca cele proaspete.


Eh, ia de aici: fructele și legumele congelate pot fi chiar MAI sănătoase decât cele proaspete! Cum așa?


Se culeg atunci când sunt coapte-coapte, spre deosebire de cele pe care le găsim proaspete. Imaginează-ți în ce moment ar trebui culese afinele, dacă au fost culese în Peru, astfel încât să ajungă în România numai-bune de mâncat: când sunt crude! Dacă ar fi culese când sunt coapte, s-ar strica cu mult înainte să ajungă pe tarabele noastre. Întreabă-te când o fi fost cules avocado-ul pe care îl găsești pe rafturile marketurilor încă necopt și trebuie să mai aștepți acasă câteva zile ca să se coacă sau să îl pui într-o pungă de culoare închisă ca să grăbești coacerea: în mod cert, când era crud.


Imediat după ce sunt culese, fructele și legumele se congelează printr-un proces cunoscut, în limba engleză, ca flash-feeze, timp de 6-8 ore. Înghețarea are loc la temperaturi mult sub punctul de îngheț al apei, pentru a se evita, astfel, formarea cristalelor de gheață și distrugerea membranelor alimentelor. Eh, cînd sunt congelate imediat, toate proprietățile nutritive sunt păstrate intacte, spre deosebire de cele proaspete, ai căror nutrienți și enzime și antioxidanți pot fi alterați prin expunerea la diferite niveluri de temperatură și umiditate pe parcursul transportării.


Fructele de pădure sunt unele dintre cele mai indicate fructe a fi cumpărate congelate, pentru că ele încep să piardă din nutrienți imediat cum au fost culese.


Dar dacă au expirat, Crina, de când stau acolo, congelate?


Mâncarea congelată nu expiră, își păstrează proprietățile nealterate cât timp rămân în congelator. Cu cât deschizi congelatorul mai rar, cu atât e mai sigur. Dacă le păstrezi în congelatorul frigiderului, pe care îl deschizi de câteva ori pe zi, mâncarea congelată poate fi afectată de valurile mai calde de aer care pătrund de câte ori deschizi ușa. Timpii exacți de păstrare i-a indicat foodsafety.org și ți-am oferit linkul către ghid la finalul articolului. Ca idee, carnea de pui sau curcan pot fi păstrate crude și congelate între 2 și 6 luni, în funcție de, cum am zis, tipul de congelator.


Nu-i așa că e periculos să recongelăm dacă am dezghețat deja?


Depinde de cum ai dezghețat. Dacă ai avut răbdare, cum te-am învățat și ai lăsat să se dezghețe lent în frigider, e ok să îl bagi din nou la congelator. Dacă, însă, ai dezghețat la temperatura camerei, respectiv la orice temperatură peste 4 grade Celsius, șansa ca bacteriile să se fi instalat deja e foarte mare.


Atenție!


Uneori, gustul alimentului poate fi diferit după ce decongelezi produsul a doua oară.


Pot să dezgheț sub jet de apă caldă?


NU! Se va dezgheța neuniform și poate deveni mediu favorizant pentru bacterii. USDA recomandă decongelarea în apă rece și neapărat să schimbi apa din 30 în 30 de minute.


Laptele și ouăle nu se congelează, nu-i așa?


În principiu, nu există nimic care să nu poată fi congelat. E vorba doar despre calitatea texturii și despre gust, ele pot fi afectate. Textura e afectată la brînzeturi, lapte, fructe de pădure. Există alimente la care nu te-ai fi gândit niciodată că ar putea fi congelate, dar da, le poți congela:


  • Albușul de ou (pentru prăjituri)
  • Pâinea
  • Chipsurile și biscuiții (care devin mai crocanți la decongelare)
  • Avocado (curățat din coajă)
  • Condimente (pune apă sau ulei de măsline în cutia în care faci cuburi de gheață și congelează-le așa, astfel încât să le poți pune în mâncare direct din congelator)
  • Nucile, semințele (puse într-o pungă care se închide etanș, le poți păstra până la 8 luni, își vor păstra intacte uleiurile, care, altfel, la temperatura camerei, ar râncezi)
  • Parmezan (sau brânzeturi tari)


Pot să bag în congelator imediat după ce am cumpărat o caserolă de carne?


NU! Producătorul nu ambalează etanș, sub vid, astfel că lasă loc pentru ca bacteriile să poată pătrunde în aliment. Scoate carnea din caserolă, împacheteaz-o cât mai strâns și apoi o poți băga în congelator.


Putem să mâncăm zilnic mâncare congelată?


NU. Sau doar dacă adaugi și crudități sau mâncare proaspăt preparată lângă.


Dacă a expirat, mai pot să congelez?


NU. Dar dacă ești cu o zi înainte să expire sau chiar în ziua menționată ca finalul termenului de valabilitate și nu ești încă dispusă să consumi alimentul, atunci, da, poți congela fără grijă.


Care sunt alimentele cele mai potrivite pentru a fi congelate?


  • Morcovii și dovleacul (li se păstrează nivelul de betacaroten și antioxidanții)
  • Mango
  • Piersicile (ambele de pus în salate, terci de ovăz, clătite, waffle)
  • Mazărea
  • Spanacul (pentru gătit, nu pentru salate)
  • Porumbul
  • Edamame
  • Broccoli
  • Fasolea verde


Există câteva alimente pe care te sfătuiesc să nu le bagi niciodată în congelator:


  • Laptele și brânzeturile moi, păstoase (ricotta, buratta, smântâna). Sunt pline de apă și vei vedea cum descoperi un gust apos la lapte și zone cu apă în brânză.
  • Cartofii cruzi. Conțin multă apă și o să descoperi că ai niște cartofi moi, înmuiați. Exact același lucru li se va întâmpla și cartofilor prăjiți, dacă îi bagi în congelator.
  • Tot din cauza asta, nu se bagă la frigider nicio fructă sau legumă cu un conținut mare de apă: pepenele, salatele verzi, castravetele, pentru că apa se va transforma în cristale de gheață și va înmuia alimentele când le scoți pentru a fi consumate.
  • Pastele făinoase și orezul o să fie moi după decongelare.
  • Usturoiul o să capete o aromă amăruie dacă e ținut în congelator.


Sursa:

https://www.foodsafety.gov/keep/charts/storagetimes.html

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului