Lidl RO - meriți să fii surprins.
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Ce plante de apartament sunt periculoase pentru copii

Sunt frumoase, dau viață, culoare și oxigen unui cămin, dar... nu chiar toate. Află ce plante sunt toxice și ce neplăceri pot ele produce, așa încât să le ocolești oricât te-ar tenta să le ai în apartament.


Oricât de vigilent ar fi un părinte, tot pot exista situații în care și numai o clipă de neatenție - chiar numai o clipă! - poate provoca adevărate tragedii. Copiii sunt imprevizibili și au o viteză când vine vorba de năzdrăvănii, că nici nu apuci să-i strigi să se oprească și deja au comis-o. De multe mici accidente casnice nu îl vei putea niciodată feri. De altele, însă, care pot avea urmări grave, ești efectiv obligat să îl păzești. Și, nu neapărat să îl păzești, cât să faci tot posibilul să le previi, să faci imposibilă producerea lor. Ca de exemplu montarea sistemelor de siguranță la prize.


Ei bine, primejdiile dintr-o locuință pot îmbrăca cele mai variate forme. De exemplu, pot fi colorate, parfumate și foarte frumoase. Și nici prin cap nu ți-ar trece, poate, că sunt periculoase. Ne referim la plantele de apartament. La unele dintre ele. Haideți să vedem care sunt acelea și ce neajunsuri pot provoca ele.


Azaleea


De-a dreptul superbă, irezistibilei azalee ar trebui să-i reziști de dragul copilului. Asta pentru că, pe cât este de frumoasă, pe atât este de toxică și periculoasă. Înghițirea părților de tijă, a frunzelor sau petalelor duce la probleme deosebit de grave precum dificultăți respiratorii, tulburări de ritm cardiac, convulsii, comă sau chiar deces.


Cyclamen


Cu florile ei colorate, atrăgătoare, Cyclamenul este o plantă destul de nepretențioasă și susceptibilă de a fi întâlnită în multe locuințe ca plantă decorativă. Deși părțile otrăvitoare ale acesteia se găsesc în pământ (bulbii și rizomii), iar accesul la ele nu este chiar facil, „paza bună trece primejdia rea”. Ingerarea părților toxice ale plantei se manifestă prin crampe, amețeli, vărsături, diaree, transpirație, spasme, tulburări circulatorii și respiratorii sau paralizii temporare.


Anthurium


Această plantă este deosebit de periculoasă prin faptul că toate părțile sale sunt otrăvitoare, ingerarea lor reprezentând un pericol major. Efectele sunt imediate și includ arsuri în gât, răgușeală și dificultate la înghițirea alimentelor, cauzată de iritațiile dureroase.


Clivia


Spectaculoasă datorită florilor sale roșii-portocalii, planta este periculoasă în primul rând din cauza bobițelor roșii pe care le produce, asemănătoare cireșelor. Care i-ar putea atrage pe micii curioși... Așa că, decât o intoxicație care să provoace stări de leșin, hipersalivație, vomă, diaree și paralizie, mai bine lipsă această plantă din apartament!


Aloe


Lăudată pentru proprietățile sale vindecatoare, aloe are totuși și părțile ei... întunecate. Mai exact, gelul din frunzele ei poate provoca dermatită de contact celor care au pielea sensibilă. Pe lângă acest aspect, mai trebuie precizat că ingerarea sevei provoacă greață, vărsături, crampe abdominale, diaree și colorarea urinei în roșu.


Crăciunița


Prezentă în perioada sărbătorilor de iarnă în mai toate casele, crăciunița este o plantă periculoasă. Oricare dintre părțile ei – frunze sau flori – conțin substanțe toxice care, ingerate, provoacă grave tulburări digestive. Contactul acesteia cu ochii poate duce chiar și la pierderea temporară a vederii.


Știai că...


... superbul leandru, pe care îl admirăm mai cu seamă în vacanțele în Grecia, este una dintre cele mai otrăvitoare plante? Înghițite, frunzele și semințele de leandru pot provoca probleme cardiace, atacuri cerebrale, comă și deces.

Descoperă gama completă de îngrijire a bebelușului