Nu arunca! De ce îl arunci?

Nu arunca! De ce îl arunci?

Știi că mă preocupă maxim să distrug mituri, să îi scot pe oameni din obișnuințe, să mut zona de confort cât mai departe, astfel încât să trăim o viață cât mai frumoasă, cât mai armonioasă. Azi o să îți arăt câte lucruri facem fără să ne întrebăm de ce le facem și fără să știm că, dacă nu le mai facem, am putea să obținem beneficii incredibile. Ce mult o să îți placă ce o să afli! Și sper din suflet ca acest articol să te facă să te întrebi mai des de ce faci ce faci și dacă nu există vreo cale prin care să obții mereu mai mult de la viața ta.

De ce arunci coaja de la banană?

Când desfaci o banană, găsești întotdeauna niște fibre, niște fire pe care le îndepărtezi de pe banană și le arunci la gunoi. Te-ai întrebat vreodată de ce le arunci? Nici eu nu m-am întrebat până ce fiica mea a început să vorbească limba mea și să mă întrebe constant „De ce?”

„Mama, de ce aruncăm firele de la banană?”

Când mi-am dat seama că era să îi răspund „Pentru că nu sunt de mâncare!”, mi s-a făcut o rușine așa de mare, încât m-am apucat să studiez DE CE aruncăm atât de multe părți din fructele și legumele pe care le mâncăm.

Firele de la banană sunt, ține-te bine!, venele bananei. Vasele prin care circulă nutrienții prin toată banana, ca să o hrănească, să o coacă uniform, să o facă bună pentru tine. Denumite botanic, științific, floem, aceste artere sunt la fel de pline de vitamine, minerale, antioxidanți ca restul bananei. Cu cât sunt mai dure, mai tari firele acestea, cu atât e banana mai crudă.

Coaja de banană o poți folosi:

  • și ca îngrășământ la plante sau o poți pune pe o zgărietură sau rană, are prorietăți antifungice, antibacteriene și reduce durerea (menținută timp de 30 de minute)
  • și ca să faci masaj cu ea la:-

           - dinți: 1 minut în fiecare zi timp de o săptămână și vei vedea că încep să se albească

           - față: când ai coșuri, timp de 5 minute zilnic și vei vedea că se duc într-o săptămână

           - pișcătura de la un țânțar, ca să se ducă mâncărimea1

Mama, de ce arunci sâmburele de la avocado?

Ok, sâmburele ca sâmburele, însă când o să afli despre coaja care acoperă sâmburele, o să fii uluită. Un grup de oameni la fel de pasionați ca mine au dorit să afle ce e cu partea asta din avocado, pornind de la ideea că, dacă avocado este atît de nutritiv, atât de lăudat, atât de fascinant de plin de sănătate, oare miezul nu o fi și mai și? Ba da! Cercetările au descoperit că din coajă au ieșit un ulei și o ceară care conțin:

  • 132 de componente cu proprietăți terapeutice (o sută treizeci și două!)
  • Unele dintre ele cruciale pentru producerea unor antivirale
  • Altele, precum heptacosane, previn dezvoltarea celulelor canceroase
  • Altele reduc riscul aterosclerozei și bolile cardiovasculare
  • 16 dintre ele sunt de folos în industria cosmetică organică

Așadar, incredibil, ceea ce consideram noi a fi gunoiul din avocado e, de fapt, comoara dinăuntrul lui!

Sursa

  • Debasish Bandyopadhyay, PhD la University of Texas Rio Grande Valley
  • American Chemical Society

De ce arunci coaja și sâmburii de pepene?2

Pepene roșu. Partea albă dintre coajă și miezul roșu al pepenelui conține arginină, un aminoacid responsabil pentru circulația sângelui, tensiunea arterială, imunitate, tensiunea musculară.

Dar cum să mănânci coaja? Atenție, am zis partea albă, nu coaja și poți să o adaugi la salate de fructe, sosul de salsa, salata de varză, supe, împreună cu cartofii și morcovii sau pune-o la murat. Cât despre sâmburi:

  • Poți să îi ronțăi așa, cruzi
  • Poți să îi coci în cuptor (ca pe semințele de dovleac) pentru 10-15 minute la o temperatură de 177 grade Celsius și apoi să le adaugi la salate sau în caserola cu nuci și semințe pentru când mergeți în parc.

De ce arunci codițele de la broccoli?

Tulpina pe care stă inflorescența, adică partea pe care o mănânci de la broccoli sau de la conopidă este atât de plină de proprietăți că ai putea să o mănânci doar pe ea!

  • Puternic efect antiinflamator
  • Împiedică degenerarea celulară
  • Inactivează compușii cancerigeni

Cum să o mănânci?

  • Crudă, dacă ești genul raw
  • Gătite la abur, în cuptor, sotate și adăugate în piureul de cartofi, la supe, sosuri, pesto, humus sau în piureurile pentru bebeluși.

Dar miezul de la ananas?

Cel puțin atunci când cumperi compot de ananas, ai văzut că găsești rondele de ananas, felii, cu o gaură la mijloc, de poți să bagi mâna până la fundul cutiei. De aceea, ești, probabil, tentată, să faci același lucru când cumperi tu ananasul de la supermarket: să arunci miezul. Nu! E plin de:

  • Bromelaină, o enzimă foarte importantă care digeră proteinele
  • Substanțe care ajută în infecțiile nazale și ale sinusurilor
  • Anticoagulante

De aceea, te sfătuiesc să folosești miezul astfel:

  • Taie-l în bucăți mici și pune-l în salate
  • Blenduiește-l și pune-l în smoothie-uri
  • Pune-l în bolul în care pregătești să marinezi vreo carne
  • Prăjește-l și adaugă-l în tocănițe
  • Congelează-l în cutia de gheață a frigiderului și folosește-l când ai nevoie, direct în paharul cu apă, vara, când ți-e sete sau în ceai sau într-un pahar de sangria, ca să îmbogățești aroma.

De ce arunci, mama, coaja pufoasă de la kiwi?

Eh, asta chiar o aruncăm, mamă!

Doar nu îmi spui, Crina, că mâncăm pufuleții ăia de pe kiwi!

Nu, nu pufuleții, pe aceia îi spălă, facem un miniscrub fructului de kiwi, dar coaja se poate mânca la fel cum mănânci piersicile cu tot cu coajă!

Nu mai arunca!

  • Coaja de la ceapă

Mai ales cea de la ceapa roșie e plină de quercitină, un flavonoid care scade inflamația, tensiunea arterială, colesterolul rău, ajută inima. Așadar, pune ceapa la supă sau în mâncare întreagă (după ce ai spălat coaja bine) și îndepărtează cojile de ceapă doar la final, după ce ai stins focul.

  • Frunzele de țelină

Bogate în magneziu, calciu, vitamina C și mai ales bogate în gust! Sunt super gustoase, mai ales murate! Poți să le folosești în salatele cu frunze verzi.

  • Codițele mov de la sfecla elvețiană (swiss chard)

Fier, fibre, glutamină (susține imunitatea). Pune-le în cuptor, stropește-le cu ulei de măsline, coace-le până devin maronii și crocante și mănânca-le.

  • Codiţele de la ciuperci
  • Rădăcina de coriandru: are gust mai puternic decât frunza, pentru cei cărora le place gustul acestui condiment.
  • Coceanul de porumb: fierbe-l sau coace-l și fă din el supă de porumb, o să obții un gust mult mai puternic decât dacă ai adăuga doar boabele la supă.
  • Frunzele și codița de la căpșuni: sunt perfect comestibile și aduc calciu, fier și vitamina C.
  • Coaja de la cartof: spal-o, taie-o subțire și aplic-o pe ochi. Va acționa ca un iluminator, atenuează cearcănele, pungile de sub ochi și lasă zona vizibil relaxată. 10 minute de 2 ori pe săptămână.
  • Cojile de la arahide: dar nu, astea nu ca să le mănânci tu, ci ca să nu mai cumperi nisip pentru lădița pisicii. Cojile acționează la fel de eficient.

Nu mai arunca nimic fără să afli mai întâi dacă nu cumva pierzi tocmai câștigul!

 

[1] Sursa: Applied Biochemstry and Biotechnology

[2] Sursa:he Journal of the International Society of Sports Nutrition